Verslag fietsen voor m’n eten (en meer) – 16/11/2018


In een kort berichtje had ik het al vermeld: Farm I See maakte vrijdag de 16e kans op het winnen van de Cittaslow Nederland Ondernemersaward Gemeente Midden-Delfland. En dat wilde ik natuurlijk met eigen ogen aanschouwen.

Dus om 7:00 stapte ik op de fiets naar het gemeentehuis in Schipluiden. Het was koud en mistig en ik had m’n zondagse kleding in de fietstas van de Vers-Express gestopt zodat ik gewoon met zeemleren lap voor de billetjes en fietshelm voor de veiligheid onderweg, op de fiets kon zitten.

Wat is onze streek toch mooi in het (half)donker! Hebben jullie weleens over de Snelbinder gefietst met al die van kleur veranderende LED-verlichting? Prachtig om te aanschouwen. En de grachten van Schipluiden onder de opkomende zon (die er vrijdag niet was), een mooi lantaarnfestijn. Zie de kiekjes…

Bij het Gemeentehuis aangekomen snel omkleden en m’n make-up wegvegen, die natuurlijk door de mist overal zat behalve op de juiste plek.
Er stond een heerlijk uitgebreid streekontbijt klaar, verzorgd door de vele Midden-Delflanders die we inmiddels al kennen: Druivenkwekerij Nieuw TuinzightDelflandseZuivelBoeregoedKaas- en Zuivelboerderij van WindenHoeve Avondrust… en een paar die ik graag nog ga ontdekken: Boerderij Landlust Maasland, Bakker Hoek en Slagerij Van Geest.

Na het welkomstwoord kregen we twee korte presentaties over de festivals die Midden-Delfland rijk is: Schippop en HomeTown Festival. En hee, wie hebben we daar: Jerry Moerman van Boeregoed, die in de organisatie van Hometown zit maar ook heel graag over zijn dagelijkse werk bij Boeregoed vertelt.

Hierna verplaatsten we ons naar de raadszaal, waar de uitreiking van de award ging plaats vinden. Maar niet voordat Deborah Post haar inspirerende verhaal over de Honey Highway vertelde. Wist je dat deze actieve dochter van Dick en Tilly Post van Op Hodenpijl, eigenhandig bezig is om de bijensterfte tegen te gaan? Zij doet dit door het zaaien van wilde bloemen op plaatsen waar je het niet verwacht: langs snelwegen en waterwegen, zodat de bijen weer wat te smikkelen en bestuiven hebben. Want zonder bijen geen eten voor ons. Zie de inspirerende filmpjes over Honey Highway op: http://www.honeyhighway.nl

Na het bijenverhaal was het tijd voor een andere bezige bij: Tuinman Lodewijk Hoekstra, bekend van RTL 4 Eigen Huis en Tuin en tegenwoordig bij SBS 6 te bewonderen met De Grote Tuinverbouwing. Met zijn initiatief NL Greenlabel houdt hij zich bezig met het groener krijgen van woonwijken en leefomgeving.

En toen was het tijd voor de uitreiking van de Citta Slow Ondernemersaward Midden-Delfland door burgervader Arnoud Rodenburg. Wat bleek? Ook de coöperatie Delflandshof, die van de Delflandse Zuivel die ik regelmatig eet en drink, was genomineerd. Naast Farm I See dus, Welvreugd Drilling, Hamdi Naai & Maatkleding en Bed & Breakfast Rechthuis van Zouteveen. Een diverse groep ondernemers dus. De prijs van € 2500 was beschikbaar gesteld door Rabobank Zuid-Holland Midden.

Tromgeroffel… en… helaas voor onze streekproductenproducenten geen prijs. Welvreugd ging er met de cheque vandoor. Gefeliciteerd!
Na de uitreiking was er nog een borrel waar de zoete lekkernijen verzorgd waren door Piece of Cake. Veel te lekker en gezellig…. Ik kon het niet laten om ook nog even Lodewijk Hoekstra aan zijn jasje te trekken om te vragen of er in zijn groenplannen ook ruimte was voor moestuinen en stalletjes langs de weg. Het antwoord was nee, maar ik kreeg wel het enorme boeket bloemen mee dat hij voor zijn inspirerende verhaal had gekregen. Een fijne verrassing die later een doorgeefboeket bleek te worden.

Ik was voor deze ondernemersmanifestatie als niet-Midden-Delflandse uitgenodigd door Edwin Lansbergen, van Slimme Software .online, (voorheen De Slimme Werkplek). Edwin heeft mij in het verleden vaak geholpen om met slimme apps mijn werk makkelijker, sneller en efficiënter te maken. Ik had na de uitreiking met Edwin afgesproken bij Het Raadhuis in Schipluiden om te kijken of hij mij voor Fietsen voor m’n eten ook weer van slimme tips kon voorzien. Wordt vervolgd…. Het Raadhuis is trouwens ook een leuke tussenstop voor een bakkie, als je gaat shoppen bij Farm I See. En de yoghurt met van alles erin, is een goed bodempie voor onderweg terug.

Zo ging ik dus weer terug-omgekleed, met groot boeket in een fietstas, eten halen. Doel was om veel groenten en ander lekkers mee te nemen voor op mijn ‘eerste serieuze stand op een congres’. Nou heb ik wel al veel geleerd van het kraampje dat ik samen met Fanny Beishuizen had, tijdens de Kr8vanraalte Gezondheidsverkiezing en de kraam op de Woensdag Zomerse Marktdag Raalte, afgelopen zomer voor de promotie van de Noaberhaptrap / Fietsen voor m’n eten – Salland. Dus een flinke voorraad mee bij Farm I See om de stand te verfraaien. Ik kocht bospeen, snoepkomkommertjes, snoeptomaatjes en snoeppaprikaatjes en bananen van Boeregoed, sla van TopKrop, scharrelmayonaise, chocolade van Onwijs Lekker en perensap. Alles uit de streek. #ikeetzuidhollands en dat blijf ik doen.

Met een volle fietstas aan de ene kant en het grote boeket aan de andere kant, fietste ik Schipluiden uit. Maar wie zag ik daar op het pleintje van het oude gemeentehuis van Schipluiden? Kaasboer Corné, die waar Sanne Romijn-Oosterbaan het steeds over heeft in haar verslagen. Toch maar eens kennis maken door een groot stuk kaas te kopen. Wat een gezellig sfeertje hangt er in en om zijn wagen!

Via de grote brug fietste ik richting De Lier. Ik had natuurlijk allang bedacht aan wie ik dat grote boeket wilde doorgeven. Eerst nog even bij Jacqueline Enthoven – van der Marel langs om te kijken of ze nog soeptomaten had liggen. Je vindt haar stalletje aan de Westgaag 4c tussen Schipluiden en Maasland. En ze lagen er nog.

Door naar de gelukkige ontvanger van de bloemen, die ik op het oog had: Sylvia Simons-vd Berg. Ze was helemaal overdonderd door dit gebaar, maar ik vind het dik verdiend. Achter de schermen is Sylvia zo’n spin-in-het-web die lijntjes naar mensen aan elkaar knoopt. Zo organiseerde ze afgelopen zaterdag een gezellig marktje met verschillende mensen uit deze groep: Ilze Inb InbRia Hogervorst-SmitEls MelchersMichel Romijn-OosterbaanSam Benji en nog een aantal die stuk voor stuk iets moois of lekkers aan te bieden hadden. En laten we het Snertfietsen niet vergeten op 8 en 15 december, waarvoor Sylvia een groot deel van de organisatie op zich heeft genomen. Topwijffie! 

Het werd vrijdag ook ineens heel gezellig in haar winkeltje Santé Holland, toen er meer klanten voor het Aquadraat water en de jams kwamen, zelfs uit Engeland. Ik had nog een paar kaastaartjes van Karen Kruijdenberg van Aubainmarie Catering tegoed, die bij Syl in de koelkast beland waren. Dus met die kleine buit en een pak appelperensap fietste ik de kou weer in. Dat was natuurlijk even een overgang, van die gezellige warmte naar dat koude natte gure weer. Ik had natuurlijk ook te weinig laagjes aan, dus de kou begon me al tot op het bot te raken.

Snel weer warm fietsen en nog even naar Het Blauwe Hek voor een brood, zakje lijnzaad en pannenkoekenmeel om tentoon te spreiden op m’n stand. Wist je dat ze bij Het Blauwe Hek speciaal voor ons roggebrood gaan bakken voor het Snertfietsen? Je kunt je nog aanmelden, kijk op https://www.fietsenvoormijneten.nl/snertfietsen-15dec/.

Thuis gekomen even lekker opwarmen en de buit klaar zetten voor de volgende dag. Snel nog even aan de slag met flyers maken, ambachtelijk gesneden. We hebben ons ‘s avonds maar even lekker laten verzorgen door de plaatselijke Chinees. Lekker bami goreng met saté op vrijdag gemakdag is ook weleens lekker….

Zo dat was weer een uitgebreid verhaal en dat maar over één dag uit het leven van een eenzame fietser, die zich natuurlijk totaal niet meer eenzaam voelt tussen al de vrienden en vriendinnen van deze show. Dankbaar en blij!

En weer door…

‍♀️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 4 =