Verslag fietsen voor m’n eten (en grillpan) – 18/4 – 19/4/2019


Het wordt een bijzonder verslag van twee bijzondere dagen.
Ik was eerder namelijk gevraagd door Gemma van Ruyven, die bij Huisartsenpraktijk Hellendaal werkt, om mee te werken aan het succes van de informatieavond over wandelen bij diabetes, op 18 april bij Plein van Welzijn. “Marja, kun jij snoeptomaatjes en snoepkomkommertjes sponsoren voor in de goodiebags?”. Nou, zelf ben ik natuurlijk geen sponsorende tuinder, maar een tuinder vragen, dat kan ik wel.

De week daarvoor was ik gaan praten met Sandra Kaag-Rietveld en Roel de Bakker van De Bakker Westland / Bakkie Fietsen / Lokaal Westland over een nieuwe fietstocht. Die hadden er wel (grote rode) oren naar om die lekkernijen voor in de tasjes te sponsoren, die de mensen na afloop mee naar huis kregen. Mijn sponsorbijdrage was om ze van A naar B te brengen, of eigenlijk van B (De Bakker) naar M (Marktplein).

Dus op de dag van het evenement stapte ik, na een ontbijtje van twee eieren van de Kleine Achterweg, al vroeg op De Vers-Express om 30 zakjes en een doos op te halen. Ik schrok wel een beetje van de hoeveelheid, want snoep was tros geworden en zou dat wel passen in die tassen? Sandra en ik stopten per tas 15 zakjes erin, wat paste alsof het ervoor gemaakt was. De doos met komkommers van de tuinder aan de overkant, bleek ook van mini naar midi gegroeid te zijn en die ging met de spin bevestigd, achterop de bagagedrager. Bedankt voor jullie sponsoring!

Maar ik had nog meer fietsplannen die dag. Mijn bij elkaar gekraste prijs bij de Biefit Gezondheidswinkel ophalen bijvoorbeeld. En alvast proeffietsen voor die nieuwe fietstocht. Dus met de hele lading achterop fietste ik door naar Schipluiden. Eerst even een kleine versnapering bij Op Hodenpijl in de mooie achtertuin, het was die dag tenslotte supermooi en warm weer. Het werd een huisgemaakt tomaten-paprikasoepje met brood en roomboter, met een bambu-latte. Wist je dat ze bij Op Hodenpijl zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn en de producten in hun winkeltje uit eigen tuin en de streek vandaan komen? De moeite waard om eens te gaan kijken en te genieten van die mooie plek.

Ik fietste door naar een van de Delflandse Vleesmeesters om de plek te spotten waar we tijdens die nieuwe fietstocht een ‘kijkje in de keuken’ kunnen gaan nemen. Wauw, wat een mooi landschap ligt daar tussen Schipluiden, de A4 en de A20. Nooit geweten dat je van die snelweg helemaal niks merkt als je daar fietst. Het is wel een lang recht, beetje saai stuk zonder stalletjes dus ik weet nog niet of dat de route gaat worden.

Via de Zouteveenseweg fietste ik weer terug Schipluiden in. Even bij Farm I See langs om een gesprekje te hebben met Gabrielle Mosch over die nieuwe fietstocht, de proeverij te bezoeken en zelf wat vlees van Bavette Boutique Restaurant bij hen te kopen voor diezelfde avond. Die bevroren hamburgers waren door de warmte zeker ontdooid tegen de tijd dat ik thuis zou komen. Mirjam van Hoeve Avondrust had weer verschillende lekkernijen met de asperges van Boeregoed gemaakt. En Danielle Wessels-van de Giessen van Wessel Kaas En Notenbar had voor mij dat leuke stukkie uit de TrosKompas op echt papier klaar gelegd, dus dat kon ik meteen meenemen.

Toen mijn ‘kras en win’ prijs nog even ophalen bij de Biefit. Het was een pot pindakaas van Horizon en ook Cindy van Domburg was maar wat blij dat ik gewonnen had. Na een fietstocht van ruim 40 km kwam ik weer thuis. Met een kleine buit voor mezelf maar een groot plezier voor die avond.
We aten meteen die heerlijke hamburgers van Bavette, met een mix van uien van Boer Pait Peter Hoogendonk, paprika en bolcourgette van het Healthy Food Congress.
Een salade erbij van sla van de Kleine Achterweg, komkommer van Keurslager Poleij, radijsjes van de Tuindersweg 20, Maasdijk, tomaten van De Bakker Kwintsheul en dressing van de Biefit.

Het werd een snelle hap, want we moesten om 18:15 bij Poleij zijn. Want rapapa… rapapa… we hadden nog iets gewonnen! Een paar dagen daarvoor werd ik namelijk gebeld met de mededeling dat ik een van de winnaars was van de Tepan yaki grillpan. Samen met nog 26 andere winnaars werden we hartelijk ontvangen in de winkel, ehhh… het verstheater van Poleij en namen we de pan in ontvangst. De cheque van € 50 bestedingstegoed ging helaas voor ons maar fijn voor die ander, naar iemand anders.

Snel met mijn tomaten- en komkommerbuit doorfietsen naar Plein van Welzijn, want om 18:30 werd ik verwacht om de goodiebags te helpen inpakken. Nellie van den Berge, Gemma van Ruyven, Marjolein van Dop en nog een aantal andere zorgverleners die meewerkten aan de informatieavond, we gingen druk aan de slag om de tasjes te vullen met lekkers en leuks. Ik woonde de avond ook zelf bij en was verrast door het leuke initiatief van de NDC Breejedurpers, de ‘s-Gravenzandse wandelgroep in het kader van de Nationale Diabetes Challenge. En misschien kom ik tijdens een van de laatste wandelavonden ook wel voorbij. Ik reikte de goodiebags gevuld met de tomaten en komkommers uit en iedereen ging met een blij gevoel weer naar huis.

Vrijdag startte mijn dag met een schaaltje Griekse yoghurt en blauwe bessen van de Biefit en granola van Lijfstijl diëtisten, gekocht bij Bakkerij Vreugdenhil. Het was Goede Vrijdag en ik was lekker een dag vrij van afspraken, dus zeker een goede vrijdag voor een fietstochtje. Ik fietste via de Lange Broekweg richting de Lier, maar eerst op nummer 31 even een paar paprika’s en komkommer scoren in het stalletje van Ad de Groot.

Door het nieuwe fietstunneltje bij de Veilingroute fietste ik achter de Wollebrand langs naar het centrum van De Lier, waar ik bij ZWAARD, slagerij & traiteur een heerlijk shoarmapakket en wat broodbeleg haalde. Geertjan Zwaard wilde zeker wel een stapeltje flyers van Fietsen voor m’n eten neerleggen, dus die belandden bij de uitgang om mee te nemen.
Ik ging gegrilde kippetjes halen bij Poelier Jos Straathof, maar ze moesten nog 6 minuutjes dus even snel naar Slagerij D&D voor een onsje beenham van de aanbieding en een stukje van hun grillworst, die is ook zo lekker.
In de tussentijd waren de kippetjes klaar en kon ik ook mijn overige inkopen doen bij Straathof, waaronder wat DelflandseZuivel, smeerseltjes en kipschnitzels. Alles in de koeltas, want het was die dag nog heerlijk warm.

Nog even langs Sylvia Simons-vd Berg van Santé Holland aan de Oudecampsweg, want mijn spaarkaart was vol en dan krijg je een gratis 10-literverpakking Aquadraat water. Ook al was het winkeltje nog niet open, als het uitkomt en je stuurt een appje of ze er is, kun je altijd wel bij Syl terecht.
Na een kletspraatje en bijna 19 km in de beentjes kwam ik weer thuis met een lekkere verse buit van van alles.

Ik had nog wat salade van de vorige dag over en nog een stuk makreel van Vishandel ’t Loggertje, dus de lunch werd salade met makreel. Een goed bodempie voor een wandeling met m’n moedertje in Het Staelduinse Bos ’s middags. En wie zaten daar heerlijk van het zonnetje te genieten? Gonny de Kam en haar man, die in dat leuke houten huisje in het bos wonen. Dus nog een kletspraatje en weer verder. Ik was namelijk vergeten om aardbeien te halen bij de Boeregoed Farmshop bij De Carlton Tuincentrum.

Mijn moeder had in een vorig verslag gelezen hoe lekker zoet ik die bospeen bij Boeregoed had gevonden, dus ze wilde meteen een bos meenemen. Jessica Stoffels was weer de aspergespecialist in het winkeltje dus even kennis maken, terwijl ik de vier bakjes aardbeien voor het lange weekend in papieren zakjes deed. En m’n lief kennende zouden die aardbeitjes weer verslonden worden, voordat ik er überhaupt een in m’n handen kon hebben.
Het werd goeie-vrijdag-gemakdag, met een gegrild kippetje van Straathof en een komkommer van Poleij.
Ik had de buit voor de Paasdagen weer binnen. Hoe die dagen eruit zagen, lezen jullie wel weer in een volgend verslag.

Later!

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *