Verslag fietsen voor m’n eten (en flesje wijn) – 1/5 – 3/5/2019


Wat heerlijk dat ik al een stukje van dit verslag in het vliegtuig getypt heb. Want vandaag gaat het ‘harde leven’ weer beginnen en dan ben ik daar sneller klaar voor. Nou kan ik mijn leven allerminst als ‘hard’ bestempelen, ik doe eigenlijk maar wat: fietsen, koken, eten, schrijven, masseren, coachen, trainingen geven, netwerken, fysiek, mentaal en emotioneel voorbereiden op een verlossende boodschap over de VPRO Tegenlicht Plattelandspioniers verkiezing. Want ik heb nog niet gehoord of ik door ben naar de top 5, de vakjury mag dat gaan beslissen.

Zoals ik mijn vorige verslag eindigde: op 30 april ontving ik een mail: ik was met Fietsen voor m’n eten genomineerd voor de eerste stemronde in de Plattelandspioniers verkiezing!
Vanaf woensdag 1 mei 12:00 startte de stemronde dus ik ging woensdagochtend na een ontbijtje van Griekse yoghurt van de Biefit GezondheidswinkelWestlandse Aardbei en granola van Lijfstijl diëtisten, gekocht bij Bakkerij Vreugdenhil, druk aan de slag met het werven van stemmers.

Ook kreeg ik die dag Loes Aarts op bezoek, die al snel gereageerd had op mijn oproep om cressen te komen ophalen. Of eigenlijk zou ik ze rondfietsen, maar dat bleek al niet meer nodig, ze kwam gewoon gezellig even bij me langs.

Die woensdag was ook de dag van de tweede strip van de avonturen van Marja de Bij en haar vriendje Ben de Westlandse Bij in de krant Groot Westland. Omdat die avonturen naar meer smaken, wordt vervolgd…

Ik lunchte met een eerder vers gemaakt tomatensoepje, een stuk kaas van Kaasmeester Richard en midikomkommers van Koornneef Versmarkt. Die week had ik best wat buiten-de-deur afspraken, en het was ook nog 1 mei, de dag van de arbeid. Fan van deze show Jenny Boesenkool Jen Ny Bo van PvdA Westland had me uitgenodigd op de 1 mei viering in de Hofboerderij Wateringen, waar ook Boeregoed een praatje zou komen geven. Eerst even de expositie van de sieraden en schilderijen van vriendin en collega-ondernemer Danielle Looije bekijken.

De viering werd afgetrapt door Westlandse DJ Bombastic die een geschenkpakket van Het Blauwe Hek aan iemand mocht uitreiken, om maar even in de sfeer van streekproducten te blijven.
Hierna vertelde Jenny meer over de insteek van de middag: waarom alles van ver en van buiten het seizoen halen, terwijl we in onze streek zoveel mooie streek- en seizoensproducten hebben? Ze reikte ons een mooi overzicht uit van wat nu eigenlijk in welk seizoen hoort te groeien.

De hapjes van de middag waren natuurlijk ook verrijkt met komkommer en tomaat. Flip van Boeregoed vertelde zijn verhaal over het sociale achter deze regionale zorgkwekerij. Onverwachts kreeg ik ook nog de gelegenheid om mijn zegje over Fietsen voor m’n eten te doen en door de hoeveelheid vragen die ik kreeg, werd dat een lang podium. En, zoals mensen van een politieke partij het fijn vinden als er op hen gestemd wordt, riep ik hen ook natuurlijk op om op Fietsen voor m’n eten te gaan stemmen.

Ik was naar de Hofboerderij natuurlijk op de fiets gegaan en bij thuiskomst na een fietsritje van 20 km had ik onverwachts toch een buit mee: een fles wijn die ik kado had gekregen voor mijn bijdrage aan de avond. Ik ging snel aan de slag met het eten: een entrecote die m’n lief bij Keurslager Poleij had gehaald, met bloemkool van Boer Pait Peter Hoogendonk. Beetje peterselie van Annemiek V-b erover, die nog steeds ingevroren zijn taak beetje bij beetje volbrengt: smaak maken.

Donderdag 2 mei begon met een lach (zoals altijd wel, maar nu speciaal op m’n bord), een banaan van de Biefit met aardbeien van Westlandse Aardbei. Ik kreeg al vroeg in de morgen een foto van docente Eveline Kapteijn, van De Haagse Hogeschool, die die donderdag met het groepje kanjers van studenten ging rondfietsen in Oostland: Nootdorp, Pijnacker, die plaatsen waar ook heel veel langs de weg te vinden is.

Zelf had ik die dag een heleboel regelwerk te doen. Natuurlijk stemmers werven voor de verkiezing, maar ook ‘gewoon’ aan het werk in mijn praktijk SuXeed, bekend maken dat we gaan Tomatensoepfietsen op 12 en 20 juli, een wandelingetje in het Het Staelduinse Bos met m’n moedertje en op de WOS Media Radio. Ik had nauwelijks tijd om te lunchen dus dat werd een snelle tijdens-het-wandelen-boterham van Bakkerij vd Berg met kaas van Richard en nu echt de laatste framblijbozenjam van Ingrid Schrauwen. Potje leeg, in de week en afwas om weer hergebruikt te worden door dezen of genen.

Even naar Poleij voor avondeten. Ik kreeg de opdracht van m’n lief om een groot stuk vlees voor op de grill mee te nemen en het werden haaskarbonades die ter plekke zo voor m’n neus gehakt werden. Nog wat smeerseltjes mee en broodbeleg voor de laatste dagen voor onze vakantie. Bij de kassa stonden die heerlijke aardbeitjes van Kwekerij de Haak me aan te staren, dus nog een doosje mee om van te smikkelen.

M’n lief ging, compleet met z’n ‘Born to grill’-schort aan, aan de grill. Ze zagen er ook fenomenaal lekker uit toen ze daar weer vanaf kwamen, die karbonades. Ondertussen maakte ik er hutspot bij van de laatste winterpenen die ik nog over had van de groenten van het Healthy Food Congress en aardappels van de Kleine Achterweg. Uien kwamen van Boer Pait. De mosterd kwam bij Op Hodenpijl vandaan, gekocht bij Farm I See. Een beetje jus gemaakt van roomboter van de Biefit, want zonder kuiltje jus geen echte stamppot natuurlijk.

Vrijdag 3 mei begon met een schaaltje Griekse yoghurt van de Biefit, met appel van de Kleine Achterweg en granola van Lijfstijl Diëtisten. Ik had een afspraak met iemand die onderzoek naar het toerisme in onze streek doet voor Bezoek Westland en waar kun je dan beter afspreken dan in het World Horti Center bij Flavours? Na het gesprek nog even snel een rondje Geestweg: brood, yoghurt en melk halen bij Bakkerij van Malkenhorst, stukje grillworst, kipslaatjes en filet americain bij Slagerij Björn van Koppen en bananen bij de Biefit. En een moorkop voor m’n lief, speciale opdracht om het weekend in te luiden. Bij de slagerij had ik met mijn Piggy spaarpas weer wat bij elkaar gespaard voor ’s avonds: hamburgers.

Dingdong de bel… Anneke Ypma kwam langs. Ik had namelijk nog een paar doosjes cressen van Koppert Cress over en aan wie waren deze beter besteed dan aan Anneke voor haar Recepten en tips van Gewichtsconsulente Anneke Ypma. Ze is gek op cressen en vanwege mijn aankomende vakantie en drukte rondom de verkiezing, had ik er de rust niet voor om ze te verwerken in gerechten.
En toen kreeg ik ook nog een foto toegestuurd van een collega gezondheidsprofessional met “wat leuk dat ik jou ineens in The Optimist NLzie staan!”. Mooie promotie met als titel: ‘Op de trappers voor de dagelijkse hap’.

De gespaarde hamburgers van Björn belandden in de pan in roomboter van de Biefit en ik maakte er een makkelijke knabbelschaal bij met komkommer van Poleij, tomaat van De Bakker Westland en augurk van de Biefit. Beetje brood van Van Malkenhorst, mayonaise van de Biefit en gerecyclede ketchup van Looye Kwekers erbij en het kipslaatje maakte het geheel voor ‘vrijdag-gemakdag’ helemaal af.

Nog een paar dagen tot aan mijn vakantie, waarin ik natuurlijk al rekening moest houden met wat ik bij elkaar ging fietsen, niet teveel niet te weinig. Je leest het in het volgende verslag weer.
En nu over tot het ‘harde leven’…  ‍♀️

Commentaren zijn gesloten