Verslag fietsen voor m’n eten (en fiets) – 20/4 – 26/4/2019


Jaja, tussen al het geweld van de VPRO Tegenlicht Plattelandspioniers verkiezing door, eindelijk weer een fietsverslag. Door alle ontwikkelingen en bezigheden van de afgelopen weken, schiet het schrijven er dramatisch bij in.

Zoals jullie misschien gemerkt hebben aan m’n nieuwe profielfoto, ben ik momenteel het Westland even uitgefietst (met vleugels, zonder RedBull). Genoeg tijd gehad om te schrijven dus. Ik had nog wat in te halen en wat doe je dan als je zonder internetverbinding 3 uur moet overfietsen? Schrijven natuurlijk. Zo hebben jullie ook weer wat te lezen in het weekend.

Waar waren we gebleven? De laatste dag was 19 april, de dag vóór die 50e verjaardag van nepboerin en inmiddels nog meer celeb-boerin Coriza Hoogendonk. Wat een leuke berichtjes en persoonlijke aandacht kreeg zij op haar verjaardag, op 20 april. Zo gaaf om te zien hoe deze groep het leven van vele mensen heeft verrijkt met sociale contacten.
Zelf lukte het me niet om haar even persoonlijk een bezoekje te brengen, want we hadden een missie buiten het Westland: een nieuwe tweewieler voor m’n lief bekijken.

We gingen daarvoor met de vierwieler helemaal naar Zeeland, daar had hij bij een plaatselijke kleine zelfstandige fietsenhandelaar (natuurlijk) een mooi aanbiedinkie gezien. Het was vlakbij Goes en wat schoot er in mijn hoofd: voormalig ‘knecht’ van Boer Pait Peter Hoogendonk, Pieter, is daar kort geleden een lunchroom begonnen met zijn vriendin Laura. Jardin ontbijt en lunch heet het en wat een onwijs leuk tentje is dat in het centrum van Goes!

We verrasten Pieter met een bezoekje en aten een heerlijke lunch. Ik een Griekse yoghurt met granola en vers fruit en ahornsiroop, m’n lief een plakje huisgemaakte bananenbrood, aanrader! Na dit Zeeuwse kwartiertje reden we door naar het strand om ons daar lekker te vermaken Het werd een rondje Zeeland waar we ons lieten verzorgen.

Zondag was een heerlijke zomerse 1e Paasdag, kun je het je nog herinneren? Ik maakte een ontbijtje in de voortuin waar het ochtendzonnetje al heerlijk door kwam. Afbakbroodjes van Het Blauwe Hek met roomboter van DelflandseZuivel, broodbeleg van Poelier Jos StraathofZWAARD, slagerij & traiteurKaashuis Tromp Naaldwijk en Slagerij Björn van Koppen, kaas van Kaasmeester Richard. En nog een lekker schaaltje Griekse yoghurt met banaan en blauwe bessen van de Biefit Gezondheidswinkel, met granola van Lijfstijl diëtisten en aardbeien van Boeregoed. En nog een gekookt eitje van de Kleine Achterweg erbij.

Het paasdiner werd, hoe kan het ook anders, gourmetten bij familie. En wat gingen we natuurlijk uitproberen daar: de tepan-yaki grillplaat die we de donderdag daarvoor bij Keurslager Poleij gewonnen hadden. Wat een supersonisch topding is dat! Heerlijk zitten bulderen met die stukjes vlees erop.

2e Paasdag gingen we een dagje toeren met de dakloze vierwieler. Het was prachtig weer en we verkenden het Groene Hart, waar je trouwens ook heel veel stalletjes hebt. Zelfs op Kaageiland heb je een kaasboerderij.
Na een dagje heerlijk genieten eindigde de dag met het shoarmapakket van Zwaard, met een salade van komkommer van Poleij, tomaten van De Bakker Westland, radijsjes van de Tuindersweg 20, Maasdijk en dillesaus van Farm I See.

Dinsdag 23 april startte de dag weer megavroeg, want natuurlijk wennen was na die heerlijke vrije dagen. Het werd een 2×2 ontbeitje van de Kleine Achterweg met een beker boerenmelk van Delflandse Zuivel erbij.
Tussen de praktijkafspraken in SuXeed door heb ik Monique Sieck nog kunnen verblijden met een grote zak doppen voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), die ik van mijn schoonzus Sylvia Ende Vijverberg had gekregen na het gourmetten. Ook zo leuk om te zien hoe de goede doelen via deze groep gesteund worden, door de plastic doppen te sparen.

Ik lunchte met een eerder versgemaakt tomatensoepje met ballen, met wat stokbrood van Bakkerij van Malkenhorst en smeerseltjes van Van Koppen, Straathof en Kaashuis Tromp erbij. Ik was niet toegekomen aan fietsen en koos even voor gemak, dus ik maakte een uitsmijter, voor ieder een ander. Eieren van de Naaldwijkseweg 116, ’s-Gravenzande, met zeekraal van Vishandel ’t Loggertje, tomaten van De Bakker, rode ui van Boer Pait. Voor m’n lief met ham van Poleij, paprika van Kwekerij het Westland, Vlietweg 19, Naaldwijk en kaas van Kaasmeester Richard.

Woensdag 24 april werd een dag vol onverwachte zakelijke afspraken, binnen en buiten spelen noem ik dat. Ik startte de dag met een schaaltje yoghurt (Delflands en Grieks van de Biefit), met aardbeien van Boeregoed en granola van Lijfstijl Diëtisten gekocht bij Bakkerij Vreugdenhil.

En toen was het tussendoor ook tijd om die donatie van bijna € 400 naar Team Westland te doen. Ik had ook de donatie van Van Duyvenvoorde Flowers & Plants ontvangen en kon alles doorsluizen naar het goede doel.

Het was ook de dag van de eerste strip van Ben de Westlandse Bij met zijn fietsvriendinnetje Marja die maar wat graag met Ben optrekt. Die week stond de strip in de krant Groot Westland op de laatste pagina. Voor wie die Ben nog niet kent: hij laat ons op een grappige manier weten waarom Westland Westland heet en kassen schermdoek hebben. Op naar een langdurend samenfietsavontuur!

Ik lunchte met brood van Bakkerij vd Berg met smeerseltjes van de hiervoor genoemde broodbeleg-aanbieders. Omdat ik een pakje moest wegbrengen naar Primera Brekelmans, even op de fiets naar het breeje durp. Naast masseur, stressontlader, coach, voorfietser en schrijver, ben ik ook verspreider van het levenswerk van wijlen mijn schoonvader Victor Zorbas. Mensen die sinds 1980 tot 2013 naar Kreta op vakantie zijn geweest en een bezoekje aan voormalig leprakolonie Spinalonga hebben gebracht, hebben grote kans dat ze met Victor als gids zijn mee geweest. Een jaar geleden heb ik een website gemaakt om zijn boeken en dvd’s te blijven verspreiden en de bestellingen druppelen zo af en toe binnen. Ook naar het buitenland, want zijn boeken zijn ook in verschillende talen verschenen. De beste man sprak er zestien, dus…

Primera Brekelmans mag er dan voor zorgen dat de boeken op hun plaats van bestemming terecht komen.
En dan natuurlijk een paar deurtjes verder even heerlijke kaas en noten halen bij Kaasmeester Richard. Bij Poleij haalde ik een voorraadje yoghurt (banaan en aardbei) van Delflandse Zuivel, komkommers en een doosje eieren want die waren helemaal op door die uitsmijter van de avond daarvoor.

Nog even een bezoekje aan Koornneef Versmarkt voor midikomkommertjes, frambozen en aardbeien van de Westlandse Aardbei, want die verkopen ze daar ook, zelfs in een 24-uurs automaat buiten. Dus als je nog laat of heel vroeg om aardbeitjes verlegen zit, naast De Kiem kun je ze uit de draaischijf trekken.

Ik had gehakt van Bjorn van Koppen uit de vriezer gehaald om lekkere Pasta di Marja te maken. Met uien van Boer Pait, knoflook, bouillonblokje, spaghetti en verse basilicum van de Biefit, tomaten van De Bakker en gerecyclede honingtomatenketchup van Looye Kwekers, gekocht bij Farm I See, eroverheen voor extra smaak, het was weer een feest om te maken en te eten. Dat we hier de echte Looyes uit de streek vandaan kunnen halen, is wel een voorrecht, heb je die TV-reclames al gezien?

Donderdag 25 april had ik heerlijk een dag zonder afspraken. Ook dan sta ik tegelijk met m’n lief op, om 4:45. Het werd een heerlijk ontbijtje met Delflandse aardbeienyoghurt, moerbeien van Farm I See, bruno banani en muesli van de Biefit, Westlandse Aardbei en granola.

Veel later op de ochtend rond 9:00, had ik een telefoongesprek met Sandra van Kampen van De schaal van Kampen. Ik heb haar ontmoet tijdens de Oogstdag van de Voedselfamilies Zuid-Holland, een netwerk van voedselproducenten en aanverwante partijen, overheid en consumenten. In navolging van de #ikeetzuidhollands gaan zij namelijk een campagne starten om meer lokaal te eten. En hoe mooi past Fietsen voor m’n eten daar in? Jullie zien er binnenkort meer over voorbij komen.

Ik lunchte met een tosti van brood van Bakkerij Vd Berg met ham van Poleij en kaas van Kaasmeester Richard. Natuurlijk een beetje van die heerlijke honingtomaatjesketchup erbij. ’s Avonds was ik in m’n uppie met eten en hoe fijn is het dan als er nog wat verse ingevroren soep is. Het werd een courgettesoepje die nog over was van het Courgettesoepfietsen van 13 april. Extra speciaal natuurlijk, met liefde bereid door 7 meefietsers en een bezig bijtje.

Vrijdag 26 april werd een overvolle maar leuke dag. Ik had wat afspraken voor massages in mijn praktijk dus een stevig ontbijtje was gewenst. Het werd een aardbeienyoghurt met Westlandse Aardbei en granola. Als lunch nam ik speltcrackers van Bakkerij Vreugdenhil met roomboter van Delflandse Zuivel en kaas van kaasmeester Richard. Een lekker likje mosterd op de kaas. Van Op Hodenpijl, gekocht bij Farm I See, maar ook te koop in hun eigen winkeltje bij de kerk.

Het was de middag waarop we nog naar Zeeland gingen rijden om de nieuwe bike van m’n lief op te halen, die was netjes rijklaar gemaakt door Knop Tweewielers Kruiningen. We moesten nog even op de laatste dingetjes wachten en verkenden de horeca in Yerseke, waar natuurlijk vis, vis, vis, kokkels en oesters op het menu stonden. Even wat eten en dan de fiets mee achterop de vierwieler met trekhaak.

Natuurlijk moest er thuis meteen gefietst worden. Ik dacht dat het een klein rondje zou worden, dus mijn fietstochtjesbijhoudappje niet aangezet. Maar m’n lief had de smaak te pakken, dus wie ben ik om daar wat van te zeggen? Toen ik door de duinen fietste spotte ik dat leuke stalletje onderaan het duin bij de weg naar Ter Heijde weer, ze boden er nieuwe aardappels aan in een automaat. Dus die kan ook op de kaart Aad van Meurs!

Het was nog heerlijk weer dus het werd een prachtig rondje zonder buit. Nouja, behalve dat heerlijke ijsje in Monster bij de molen, daar praten we natuurlijk niet over ahum…

Tegen de tijd dat ik weer in het Westland neergestreken ben, heb ik mijn fietsverslagen wel bijgewerkt denk ik. Hier valt natuurlijk weinig te fietsen, dus daar hoef ik dan niet over te schrijven. Of straks toch een fietsen voor m’n eten reisverslag?

Als je dit gelezen hebt, en je hebt nog niet volledig gestemd op de VPRO Tegenlicht Plattelandspioniers verkiezing: het kan nog tot 16 mei. Wil je die moeite doen en dat vrij ingewikkelde stemproces doorlopen om Fietsen voor m’n eten een kans op ‘eeuwige roem’ te geven? Stem en deel https://pioniers.op.vpro.nl/nominee/Marja-van-der-Ende.html
Bedankt voor jouw stem en aandacht!

Commentaren zijn gesloten