Verslag fietsen voor m’n eten (en fair) – 27/4 – 30/4/2019:


Terwijl ik wat gebruinder dan tijdens het vorige verslag weer onderweg ben naar huis, met vleugels, zonder fiets en RedBull, weer een mooie gelegenheid om dit verslag te typen. Wat moet je anders doen in een vliegtuig in de vliegtuigmodus? Schrijven natuurlijk! En hopen op nog meer stemmen in de Plattelandspioniersverkiezing van VPRO Tegenlicht natuurlijk. Vandaag is de laatste dag om Fietsen voor m’n eten naar ‘eeuwige roem’ te helpen! (https://pioniers.op.vpro.nl/nominee/Marja-van-der-Ende.html)

Zaterdag 27 april was een heerlijke fietsdag, ideaal om de nieuwe tweewieler van m’n lief te gaan uitproberen, maar … het waaide! Niet dat dat ons tegen houdt om te gaan fietsen, maar we kozen ervoor om te gaan kitesurfen. We startten de dag met een kommetje yoghurt van DelflandseZuivel, met frambozen van Koornneef Versmarkt en aardbeien van Westlandse Aardbei. Granola van Lijfstijl diëtisten erover en heerlijk opsmikkelen. Na het kitesurfen lieten we ons verzorgen door de Westlandse horeca.

Zondag 28 april was die dag van de Farm en Country Fair bij Boerderij Dichtbij. Met een soortgelijk ontbijtje als de dag ervoor, maar met muesli van de Biefit Gezondheidswinkel, ging ik met De Vers-Express vol spullen de pad op om mijn kraampje te kunnen inrichten. In de Zwethzone aanbeland, zag ik de vrolijke kraampjes al staan. Ik had net de regen ontweken en bij aankomst bleek dat er ook nog een hele kraam voor mij over was. Tafelkleed erop, fiets erop en Aad van Meurs aan de slag met de vlaggetjes door mijn fiets rijgen. Zo kon ik mooi die kaartjes aan de fiets hangen, van mensen die kans wilden maken op een geschenkpakket met streeklekkernijen.

Mijn buurman was mijn grote fietsvriend. In stripvorm dan, want Ben de Westlandse Bij en Marja de Bij gaan sinds kort samen avonturen op de fiets door de kas beleven. Creator Richard de Rijke had zijn stripboekjes al klaar liggen om de bezoekers te verrijken met de geschiedenis van het Westland op een leerzame en droog-komische manier.

Sylvia Simons-vd Berg, die een hele club streekproducenten bij elkaar had gesnord, was druk met het inrichten van haar kraampje. Zo stonden er producten van Molen De Drie Lelies – MaaslandKaas- en Zuivelboerderij van Winden, Jolanda van der Vaart (Zwethkade Zuid 38, Den Hoorn), My Cakes en natuurlijk Santé Holland. Aad en Wilma van Meurs hielpen met pannenkoeken bakken en verkopen.

Het werd al snel drukker, zeker rond het tijdstip van de Roofvogelshows. En het werd een heuse Fietsen voor m’n eten reünie want wie hadden we daar? Boer Pait Peter Hoogendonk en Coriza Hoogendonk kwamen aangefietst, jaja.

Ik genoot ook van de heerlijke pannenkoeken die Aad vulde met jammetjes van Sylvia. Zo passeerden er een hoop fans en volgers van deze groep en de dag werd afgesloten met een bezoekje van ‘buren’ Arnold en Hilde Jansen.
Na afloop de boel weer netjes inpakken en de bijna 60 kaartjes van de fiets halen om later in de blauwe rugzak te stoppen voor de verloting. Na 21 km weer thuis, de pannenkoeken hadden de energie weer geleverd.

Maandag begon de dag met een paar eitjes van Keurslager Poleij en at ik tussen de middag speltcrackers van de Biefit, met ham van diezelfde slager, kaas van Kaasmeester Richard, ketchup van Looye Kwekers en mosterd van Op Hodenpijl, beide gekocht bij Farm I See. Roomboter van Delflandse Zuivel en op een crackertje ging iets speciaals: de framblijtjesjam van Ingrid Schrauwen, de pot was nu echt bijna leeg.

Ik mocht ’s middags weer een fietstochtje naar Boerderij Dichtbij maken, want daar was een partnercafé van Bezoek Westland georganiseerd. Zoals jullie wellicht al weten, organiseer ik samen met hen de Soepfietstochten. Fietsen voor m’n eten wordt daardoor nog beter zichtbaar onder de toeristen die het Westland eens op een andere manier willen bezoeken. Een ultiem samenspel tussen fietsen, eten en vermaak.

Tijdens de bijeenkomst was er ook een presentatie van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, de club die ons land op de kaart zet in het buitenland. Het idee achter Fietsen voor m’n eten sprak de sprekers wel aan, want streekproducten op de kaart zetten is altijd een goed idee om de toerist kennis te laten maken met de smaak van een gebied.

Na de bijeenkomst kwam ik toch nog met een buit thuis, want op Naaldwijkseweg 116, ’s-Gravenzande waren weer eitjes te vinden. Dit keer kwam ik na 22 km thuis, want de ingang van de bijeenkomst was een stukje verder dan de fair die dag ervoor was.

Snel nog even een kipschnitzel van Slagerij Björn van Koppen in roomboter van de Biefit bakken en een salade in elkaar flansen (of flanzen?), van sla van de Kleine Achterweg, tomaat van De Bakker Westland, paprika van Kwekerij het Westland, komkommer van Poleij, rode ui van Boer Pait en dressing van de Biefit. Snel maar heel lekker…

Dinsdag 30 april had ik weer hoog bezoek bij me thuis. De Haagse Hogeschool bezoek om precies te zijn. De kanjers van studenten hadden verder gewerkt aan het businessplan van Fietsen voor m’n eten en we gingen verder brainstormen over de begroting, voor het geval dit initiatief een levensvatbare onderneming zou mogen worden. Ze waren druk aan de slag gegaan met het zoeken van fondsen en subsidies en allerlei ander informatie.

Na de vergadering stapte ik rond lunchtijd op de fiets voor een overheerlijke lunch bij Koppert Cress. Ik had een gesprek met iemand, die het heel leuk vindt om te fietsen, gek is op gezond eten en in het oosten van het land woont. Wat zou hij voor Fietsen voor m’n eten kunnen betekenen? De lunch in het bedrijfsrestaurant Rob & Bob was natuurlijk weer Dutch-Cuisine-subliem…. En wat zat er weer achterop de fiets toen ik richting huis ging? Een doos cressen natuurlijk, die inmiddels alweer verdeeld is onder twee leden van deze groep, Loes Aarts en Anneke Ypma.

Nog even via de Kleine Achterweg naar de schuur van Bram, waar ik een krop sla, handperen en aardbeien (ook daar van de Westlandse Aardbei) meenam. Bij de Biefit nam ik nieuwe speltcrackers, augurken, roomboter, bananen, yoghurt en mayonaise mee. Nog snel even langs Kaasmeester Richard voor een voorraadje kaas en nootjes. Ze hadden nu ook kaas van Jersey koeien, dus een stukje mee om te proeven.

Terug naar huis langs de Naaldwijkseweg want op nummer 33 had ik die week een nieuw stalletje voor snackpaprikaatjes gespot, maar geen tijd gehad om er even te stoppen. Nu wel en een goed gevuld zakje voor € 1 belandde in de tas en het geld in de brievenbus.

Het was een bescheiden ritje van 11 km maar toch een leuke buit om weer even mee vooruit te kunnen. Zelfs nog een leuk boekje over groente en fruit eten bij Koppert Cress gekregen, dus ook nog wat leesvoer om te verorberen.

’s Avonds ontving ik een mail van VPRO Tegenlicht: ik was met Fietsen voor m’n eten genomineerd voor de eerste stemronde in de Plattelandspioniers verkiezing! Mocht dit jou nog ontgaan zijn (wat haast onmogelijk is), je kunt nog stemmen tot (vandaag) 16 mei 23:59 op https://pioniers.op.vpro.nl/nominee/Marja-van-der-Ende.html. Laatste kans vandaag dus… help jij nog mee om de plek 3 te behouden en wellicht zo de gunsten van de vakjury te krijgen?

‍♀️

Commentaren zijn gesloten