Verslag fietsen voor m’n eten (en bonbonbevalling) – 17/6 – 18/6/2019


Weer even terug in de tijd, een verslag van twee heel bijzondere dagen. Van een bonbonbevalling en een hele grote buit.

In het kader van het 10-jarig bestaan van Kaasmeester Richard, hadden Richard De Jong en Wim Löbker de koppen eens bij elkaar gestoken. Is een bonbon van de kaas met de sterkste smaak, de Stilton, mogelijk? Na een aantal maanden mixen, testen, aanpassen, proeven en beslissen, bleek het antwoord ‘ja’ te zijn. Met whiskey en een aantal andere zoetmakers lukt het prima. Omdat de verbinding tussen deze twee mannen in deze groep haar oorsprong had gevonden, was het ‘lintjeknip’-moment voor mij.

Die maandag 17 juni begon ik met een smile. Van banaan van de Biefit Gezondheidswinkel en aardbeien van de Oudecampsweg 31, De Lier, om precies te zijn. Ik had nog wat afspraken in mijn massagepraktijk SuXeed en ook mijn lunch was vrolijk gekleurd: yoghurt van Landwinkel Klok-pagina met appeltje van Boer Pait Peter Hoogendonk, aardbeien, ongebrande notenmix en lijnzaad van de Biefit.

Rond 17:00 vond in de winkel van Kaasmeester Richard de officiële geboorte van deze nieuwe bonbon plaats. M’n lief was mee, die is verslaafd aan chocola en was ook wel heel nieuwsgierig. Elke soort chocola gemixt met Stilton gaf weer een andere sensatie. Een zeer bijzondere ervaring die bonbon. Heb jij hem al uitgeprobeerd? Te koop bij Richard en bij de Onwijs Lekker locaties, zoals Farm I See en de Biefit.

Na de bonbonbevalling fietsten we nog even naar de Westlandse Aardbeidie toen aan hun laatste oogst bezig waren. In september weer nieuwe oogst en alles werd voor € 1,50 aangeboden. Ook al lijkt het gezicht van m’n lief op de foto anders te laten zien, ze waren nog super lekker.

Na een bescheiden rondje van 6 km kwamen we thuis met een leuke buit rooie ballen, proefpakketjes Stilton Whiskey bonbons en nog wat kaas en feta voor in de salade.

We hadden dat voorgaande weekend een grote t-bonesteak meegenomen bij Westvoornes Weidevlees en die moest natuurlijk op de buitengrill. En dat is natuurlijk een mannenklusje. Ik zorgde voor de salade van ijsbergsla van Hokke groenten en fruit en andere ingrediënten waar ik de herkomst even niet meer van weet, met fetakaas van Richard. Stukje vlees, glaasje wijn, saladetje en een prachtig weertje maakten deze dag tot een dubbele feestdag.

Dinsdag 18 juni: een ongewone gewone dag. We startten met een schaaltje yoghurt met Westlandse Aardbei, granola van Lijfstijl diëtisten voor m’n lief en muesli met ongebrande notenmix van de Biefit voor mij. Ik had een zakelijke afspraak buiten de deur en nog geen tijd gehad om wat te eten, dus een bakje knabbelwaar was handig om in de auto te hebben. Minikomkommertjes van Hokke (Brielle), snoeppaprikaatjes van Naaldwijkseweg 33 (‘s-Gravenzande), appeltje van Boer Pait en snoeptomaatjes van T Kommaatje dat deed ’t ‘m wel.

Na thuiskomst van mijn afspraak nog lekker tijd voor een lange fietstocht. Er mocht weer een en ander aangevuld worden, dus een ritje naar Boer Pait op het programma. Terwijl Pait en Coriza Hoogendonk verderop (gebukt) op het land aan het werk waren, hielp opaatje me aan rucola, boontjes, witlof en ijsbergsla. Moppie vond het allemaal wel prima, die keurde me geen blik waardig… 

Ik fietste verder naar Bakkerij Vreugdenhil om de granola- en speltcrackervoorraad weer bij te vullen. Natuurlijk ook nog even langs Slagerij van Strien in de Maasdijk om wat vleeswaren en Maasdijkertjes mee te nemen.

Binnendoor over de Tuindersweg was ik benieuwd of ze op nummer 20 nog lekkers hadden, maar de bakken waren zo goed als leeg. En toen spotte ik ineens een kersenstalletje op de Tuindersweg tussen nummer 20 en nummer 1. Die zal nu alweer geen aanbod meer hebben, maar de kersen waren toen goed te eten. Wat kleiner dan andere aanbieders, maar lekker zoet.

Ik fietste naar Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk voor radijs en de perziken van eigen teelt geurden me al tegemoet. Nog wat aardbeien, rode uien en minikomkommers erbij en hup naar de buren: Poelier Gebrs. van der Ende Maasdijk. Twee Polderhoen biologische kipfilets mee en een zakje gekruide kipvleugels, daar kun je me ’s nachts voor wakker maken.

Onderweg naar huis fietste ik door het tunneltje en langs het stalletje op Maasdijk nummer 222 (‘s-Gravenzande). Daar haalde ik appels en paprika’s. (Vreemd trouwens dat dit stalletje nog steeds niet op de regiokaart staat. Wil jij daarvoor zorgen, ploegbaas van het stalletjesinvoerclubje Aad van Meurs?).

Nog even door Naaldwijk om bij de Biefit wat conserven, bananen, Griekse yoghurt en Aquadraat water van Santé Holland te halen. Wist je dat ze daar ook Schulp Vruchtensappen verkopen? Ook kleine flesjes, handig voor onderweg op de fiets voor de nodig energie.

Het werd een lekker rondje van 22 kilometer met een flinke buit. Ik heb laatst heel erg opgeruimd in huis en kwam her en der wat linnen reclametasjes tegen, die ik nu volop gebruik om eten in te doen. Waar er nog geen plastic zakje omheen zit, kan ik het in zo’n linnen tasje doen. M’n fiets hing dus vol met tasjes aan het stuur toen m’n fietstassen vol waren. Handig van deze tasjes is ook dat ze aan het stuur geknoopt kunnen worden zonder dat ze tussen mijn wielen kunnen komen.

Avondeten werd een Maasdijkertje van Van Strien, gebakken in roomboter van de Biefit, met witlof van Boer Pait. Voor mij een witlofsalade met eieren van de Kleine Achterweg erdoor, voor m’n lief gekookte witlof, gegratineerd met ham van Van Strien en kaas van Richard. Honingtomatenketchup van Looye Kwekers en mayonaise van de Biefit voor bij het Maasdijkertje.

En wat de maaltijd nog bijzonderder maakte: ik had een tijdje geleden toen ik nader kennis maakte met Tonny Van Leeuwen van Gaalen een grote pot bramensap van haar gekregen. Wat was dat een lekker drankje erbij!

Als ik zo terugdenk aan deze bijzondere dagen, ploepen de herinneringen gewoon mijn hoofd weer in. De fietstochten (en bonbonbevalling) lieten blijkbaar een onuitwisbare indruk in mijn hersenpan achter. Dat is wat Fietsen voor m’n eten ook met me doet. Op naar het volgende verslag…!

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *