Verslag fietsen voor m’n eten coronaweek 2:


Lieve mensen in deze groep, kunnen jullie je voorstellen dat het pas twee weken geleden is, dat we met de snertfietsers nog een rondje deden? Wat is er allemaal gebeurd in zo’n korte tijd!

Even de band terugspoelen… en dat is simpel. Elke dag van coronaweek 1 en het begin van coronaweek 2 heb ik van ’s morgens half 6 tot ’s avonds een uurtje of 8 achter m’n computer of smartphone gezeten. Om twee groepen te beheren en met de twee beheerdersgroepjes te overleggen: wat doen we? In lockdown, niet in lockdown? Het leek de regering wel. In deze groep hebben we even wat strenger beheer gevoerd en dat is nu gelukkig niet meer nodig. Zie ook de aangepaste instructies bovenaan. De stalletjeshouders hebben ook hun voorzieningen getroffen, waardoor er meer rekening gehouden wordt met de richtlijnen van het RIVM.

Zelf was ik begin deze week nog even in een zelfopgelegde thuisquarantaine vanwege een sluimerende verkoudheid. Voordeel van deze tijd is dat ik elke dag meer aandacht besteed aan mijn maaltijden. Door de #cresschallenge ook nog wat meer aandacht aan het opmaken van het bord. Misschien ga ik dat wel voortzetten als deze hele ellende voorbij is.

Zondagavond aten we een snijbonenstamppot van snijbonen van Boer Pait Peter Hoogendonk, aardappels van de Kleine Achterweg 7, Naaldwijk. Hamburger van De Holy Hoeve erbij, gekocht bij Santé Holland. Roomboter van de Biefit Gezondheidswinkel.

Maandag was het tijd voor het stoofvlees van De Holy Hoeve. Twee uur sudderen, beetje laurier van de Farm I See (tegenwoordig gevestigd in Hoeve Bouwlust) in de roomboter van Zuiver Zuivel van de Biefit, en smullen maar. Ik had kasbonen meegenomen bij de Kleine Achterweg, aardappeltje ook van hem erbij en een heerlijk ouderwets prakkie.

Op dinsdag even snel tussendoor wat ‘cressen op cracker’, een marriage tussen Koppert CressBakkerij VreugdenhilKaasmeester Richard en DelflandseZuivel.

’s Avonds een rijk gevulde salade met sla van de Kleine Achterweg, komkommer en paprika van Boer Pait, tomaten van de Zijdijk 4/Maasdijk, ‘s-Gravenzande. Soeptomaten omdat ik geen andere meer in huis had. Toch lekker. Eieren van de De Jonghlaan 19, ‘s-Gravenzande erop en een beetje olijfolie en mayonaise van de Biefit erover. En cressen, heel veel cressen, twee verschillende soorten cressen. Jammie! We aten er nog een schnitzeltje van Keurslager Poleij bij en toen was het feest compleet.

Dat Kwekerij de Haak weer aardbeitjes heeft, is ook een groot feest. Die lieve bezorgers Ed-Corrie Feliksik-HerbenFrans Visee en Ria en Theo Roessen hebben me zo verblijd met die sappige rooie ballen vol liefde, die Berry d’Amours…. Ze belandden in onze ontbijtjes, in de aardbeienyoghurt van Delflandse Zuivel, met granola van Lijfstijl diëtisten of ongebrande notenmix van de Biefit en gemengde zaden van Het Blauwe Hek.

Op woensdagavond had ik een heuse aspergekok om me heen zwieren. M’n lief wilde een fraaie tafel dekken met een ‘cress op asperge’ creatie, dus die ging aan de slag met dat witte goud, gekocht bij Boer Pait. Ham van Slagerij Björn van Koppen erbij en een aardappeltje en botersaus, met boter, room en bouillonblokje van de Biefit, speltbloem van Het Blauwe Hek. Eieren van de De Jonghlaan. Het deed niet onder voor het traditionele aspergemenu, geserveerd bij de Spaansche Vloot, waar ik in een grijs verleden in aspergetijd altijd in het restaurant mocht bedienen. Inmiddels lang vervlogen tijden…

Oeps, gauw weer terug naar de realiteit. Een rare realiteit waar we allemaal mee te dealen hebben. Wanneer kunnen we ons leven weer oppakken? Kunnen we überhaupt het leven weer oppakken zoals het was? Het is allemaal zo onzeker… M’n lief was gisteren jarig, dat is die vele honderden feliciteerders niet ontgaan. Namens hem: allemaal bedankt voor jullie lieve woorden! Hij sleept zich elke ochtend vertwijfeld naar zijn werk, om de automatisering te regelen voor de thuiswerkers van het exportbedrijf in bloemen- en planten. De handel droogt op, nog een beetje naar Rusland en Polen, maar Engeland is dicht. Iedereen werkt thuis, waardoor hij nu onderhoudsklussen van het computernetwerk kan doen. Als er eentje is die deze situatie niet aangrijpt om lekker thuis te gaan zitten en vrij te zijn, dan is het het wel. Altijd 200% inzet en loyaliteit. 

Gisteren vond ik dat het klaar was met mijn verkoudheid. Mijn doel was een lekkere taart voor m’n jarige lief, liefst met een tekst erop. Dus ik stapte vroeg op de fiets om de drukte te ontwijken. Want sinds een paar dagen kan het ook onwijs druk zijn bij onze stalletjes op de kaart. Eerste stop was Kwekerij De Haak, de aardbeien gingen alweer snel. Er stond een vrouw voor me die nog meer aardbeien nodig had en een vrouw achter me, en nog maar twee doosjes in de automaat. Dus ja, wat doe je dan? De vrouw voor me offerde de doosjes op en zo hadden we allebei één doosje. Maar ik dacht: misschien hebben ze nog wel meer. Dus even gemeld dat de automaat leeg was en prompt kwamen er weer twee karretjes vol doosjes aan.

Ik was nieuwsgierig of Mijnie van der Knaap nog lekkers in haar schuur op de Dwarshaak 30, Hoek van Holland, had. Een zakje radijs ging mee in de fietstas en een praatje over hoe het met haar, haar gezin en het bedrijf nu in deze roerige tijden gaat. “We steunen op elkaar”, zei Mijnie. En zo is het… over een paar weken heeft ze weer meer gezonde producten in haar schuur en ze zal het dan weer delen in de groep.

Via de Nieuwe Waterweg fietste ik richting Boer Pait. Nou dat heb ik geweten: een snijdende harde tegenwind en de fietsspiertjes die al een tijdje stil lagen, hadden het zwaar te verduren. Het was heel rustig, ik was de enige klant om de meiden en Moppie te verblijden met een bezoekje, maar vlak na mij kwamen er meer. Geen rijen voor de deur en niet meer dan 3 klanten binnen. Ik genoot ook nog even van het zonnetje bij de schuur om al die lieve berichtjes van jullie voor m’n lief door te nemen, nadat ik geshopt had voor m’n schoonmoedertje. “Waar had je die asperges vandaan?”, vroeg ze toen ze me onderweg belde. “Zal ik ze voor je meenemen?”. Ja, graag! Samen met wat ingrediënten voor soep en flessen appel- en appel-stoofperensap verdwenen ze in de Vers-Express.

Onderweg naar Bakkerij Vreugdenhil fietste ik langs een bloemenstalletje en daar moest ik even stoppen om een van de allerliefste hardwerkende mensen die we in deze groep kennen, te verrassen. Ze zal er zelf misschien nog wel wat over schrijven in haar Polderkrant. Een bak aardbeien en een blommetje voor de deur en snel weer weg om beiden geen risico op besmetting te lopen.

Bij de bakker vroeg ik of er nog een tekst op de slagroomschnitt van m’n lief kon en bakker John ging meteen aan de slag met marsepein kneden en letters in chocolade tekenen. Je krijgt het gewoon waar je bij staat. Voorzichtig opbergen in de fietstas, die al behoorlijk vol begon te raken.

Via de Maasdijk en de Laan van de Heilige Lambertus fietste ik naar het courgettestalletje verscholen achter Kwekerij Bevermeer. Een grote knoepert van een courgette verdween in de tas voor een bijzondere soep die ik wilde gaan maken. Binnendoor door de Dijckerwaal fietste ik naar de Biefit om daar nog een voorraadje boter, tomatenpuree voor de soep, fetakaas voor een salade en blauwe bessen te halen. En toiletpapier… maar ook daar was het nu op. Dan maar op bestelling. Ze werkten met een handig winkelmandjes systeem. 6 mandjes bij de voordeur, iedereen moet een mandje pakken. Zijn de mandjes op? Dan buiten blijven.

Ik kon het niet laten om nog meer vitamientjes voor mijn schoonmoeder en haar vriend mee te nemen. Beiden op leeftijd en bezorgd om hun gezondheid. Dus nog even langs de Kleine Achterweg om bloemkool en kasbonen te halen. Ik fietste naar hen toe en legde het tasje voor de deur. Een blij schoonmoedertje tot gevolg… Geniet er lekker van!

Thuis ging ik direct aan de slag met het maken van een goed gevulde tomatensoep. Ik had nog steeds de soeptomaten van Zijdijk 4 van de TV-opnames drie weken geleden op de schaal liggen en die moesten nu echt wel tot soep gepureerd worden. Rode puntpaprika, winterpeen, uien, knoflook van Boer Pait en de verse courgette belandden in de soep. Vers ongesneden speltdesembrood van Bakkerij Vreugdenhil erbij met roomboter en de late lunch (inmiddels 15:00) was compleet. En het werd meteen een maaltijdsoep, want na dit gegeten te hebben hadden m’n lief en ik eigenlijk geen trek meer om een feestmaaltijd voor zijn verjaardag te bestellen.

En toen: dingdong de bel. Een pakketje. Oja, dat boek van Ronald van der Molen over leiderschap, dat ik won omdat jullie zo goed reageerden op de ‘red de cress’ oproep. Als ik even een momentje tijd heb, ga ik er meteen in lezen. En het aan jullie uitlenen, als ik het uit heb en aan wie daarin geïnteresseerd is.

M’n lief en ik namen natuurlijk nog een heerlijk stuk taart als toetje, keken wat TV en doken heel vroeg weer ons mandje in. Vanmorgen weer heel vroeg op en hij is gauw weer naar z’n werk om te kijken wat er nog meer gedaan kan worden. Mijn held!

Ga je vandaag ook nog de deur uit voor je eten? Pak je dan de fiets en koop je bij de inmiddels weer rustige stalletjes? Houd 1,5 meter afstand, was je handen en ga alleen naar buiten als het strikt noodzakelijk is. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken.

Mijn fietstochtje van 25 km was noodzakelijk na zo ongeveer anderhalve week in m’n ‘grot’ vertoefd te hebben (afgezien van dat kleine ritje van afgelopen zaterdag toen ik cressen ging scoren)…

Een virusvrij weekend vol afstand en quarantaineplezier toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *