Verslag fietsen voor m’n eten Alblasserwaard – Vijfheerenlanden – 14/10/2020


Beentjes op de bank, kacheltje aan, wat is het koud hè! De wind hier aan de Lek is gedraaid naar over het water, recht op de voordeur van de caravan. Dus ramen en deur dicht aan die kant en hopen dat het niet gaat vriezen. Ben ik natuurlijk helemaal niet op voorbereid geweest. Geen winterjas of handschoenen mee, dus drie lagen truien aan als ik naar het toilet moet lopen voor de grote ontlasting. Ik had zelfs nog teenslippers in mijn schoenentas gedaan, dussss… 

Vanmorgen ontbeet ik met een schaaltje yoghurt van IJsboerderij Middelbroeck, met aardbeien van de Westlandse Aardbei en banaan en notenmix van de Biefit Gezondheidswinkel. Even lekker makkelijk voordat ik mijn vorige verslag ging schrijven.
Toen het een beetje schappelijk weer was, fietste ik even naar Ameide om wat vlees voor vanavond te halen en brood voor bij de courgettesoep. Jaja, er kwam weer een voorfietser op bezoek, dus die soep is al bijna vaste prik.

Ik ging naar Keurslagerij Muilwijk hier in het prachtige dorpje, waar ik eerst nog even wat foto’s van de Lek maakte. Ik was heel stom m’n Westlandse mondkappie vergeten in m’n andere jas te stoppen, dus excuses dan maar.
Een Lekkerkerker biefstuk ging mee en een bakje tapenade voor in de soep.

Bij Irene’s Ambachtelijke Bakkerswinkel haalde ik een groot bol desembrood om verse dikke plakken boterham van te snijden bij de soep.
Gisteren had ik zo’n stoofperenstrikje meegenomen en nog niet gegeten dus vandaag dacht ik: laat dat het toetje worden met mijn gast van vandaag. Dus nog een strikje mee, toen had ik er twee. Stoofperen zijn toch fruit?

Die stoofperen kwam ik ook nog tegen op de terugweg aan de Kerkweg. Ze werden verkocht voor het goede doel, dus die kon ik natuurlijk niet laten liggen, ook al had ik ze net gisteren gegeten. Zij blij, die kippetjes in de ren blij, ik en m’n lief straks ook blij…

Weer in de sleurhut ging ik meteen aan de slag met het maken van de soep van de bolcourgette die ik gisteren langs de weg had gevonden.
Ui en een klein aardappeltje van de Kleine Achterweg erbij, knoflook van Boer Pait Peter Hoogendonk, olijfolie van Landwinkel Pek, even aanfruiten. Bouillonblokje van de Biefit voor 500 ml, beetje tapenade erdoor en 15 minuten pruttelen. Pureren, beetje volle melk van Middelbroeck erdoor, warmen en klaar is de soep.

Mijn gast was Arike Mijnlieff, die hemelsbreed aan de overkant van de Lek heel dichtbij woont. Ze kwam met de pont overvaren om samen ideeën te bedenken voor haar groep Fietsen voor m’n eten – Proef de Krimpenerwaard.
Na de soep met daarin de forel van Forellenvisvijver Zederik, de door haar meegenomen salade en het stoofperenstrikje waren we meer dan verzadigd.

Na een telefoongesprek met weer een potentiële nieuwe voorfietser ging ik aan de slag met het avondeten. De biefstuk in de boter van bij Vleesboerderij Barten, de halve bloemkool die ik bij Fruitbedrijf Van der Ham in Noordeloos had meegenomen koken en dat was genoeg.

En toen heerlijk dat geestverruimende klusje doen: de vaat. Jaja, mijn sleurhut is wel luxe maar heeft geen afwasmachine dus een mooi moment om de gedachten weer op een rijtje te krijgen.

Ik ga me voorbereiden op een koude nacht, met hopelijk niet zoveel omgevingsgeluiden als gisteravond. De binnenvaartschepen die hier langs varen, zijn geen fluisterbootjes door de natuur.
Vannacht dacht ik even dat er een opsteeg als een heli, dus ik zat rechtop in mijn bed.
Misschien toch oordopjes indoen vannacht…

Welterusten voor straks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *