Verslag fietsen voor m’n eten Alblasserwaard-Vijfheerenlanden – 13/10/2020


Wauw, wat een heerlijke dag heb ik gisteren hier beleefd, fietsend door de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.
Het begon eerst met een ontbijtje van die lekkere dikke yoghurt van IJsboerderij Middelbroeck, met walnoten die ik maandag op de Lekdijk hier om de hoek van de camping had gescoord. 10 minuten de notenkraker spelen en dan hebbie ook echt wat lekkers. Een schepje honing van Imkerij de Bijzaak erin voor dit bezige bijtje en smullen maar.

Het was nog lekker fris toen ik de Lekdijk op fietste, richting Langerak waar ik naar Landwinkel Pek wilde. Die is buiten het kersenseizoen alleen op dinsdag, vrijdag en zaterdag open.
Het duurde even voor ik er was, want om de haverklap kon ik stoppen om weer een stalletje op de kaart te zetten. Foto maken, adres opzoeken, tipsformulier op www.fietsenvoormijneten.nl/tip meteen invullen en Aad van Meurs deed de rest.

Bij Aron & Hanna’s kraam nam ik ‘eitjes van kippen met kippen met levensvreugde’ mee, zoals dat zo mooi op hun aanplakbiljet stond.
En toen ik bij de Landwinkel aankwam, stonden de eerste stalletjestips al nieuw op de kaart. Wat een teamwork met die ploegbaas!

Bij Landwinkel Pek zag ik ineens een boerderij automaat bovenaan de dijk, behorend bij de Landwinkel maar wel van maandag t/m zaterdag open. Zelfs van 7:00 tot 21:00! Dus als ik ‘s avonds nog iets nodig heb en ik daar laat achter kom, kan ik binnen tien minuten het uit de muur trekken. Top!

In het winkeltje beneden de dijk vond ik een groot assortiment mij al bekende Landwinkel-producten en een aantal producten van eigen teelt en uit deze streek. Een gesprekje met de eigenaresse leerde mij dat hun kersenseizoen helemaal tot in augustus duurde, omdat ze tien verschillende rassen telen en zo uitgedokterd hebben hoe het seizoen zo lang mogelijk kan duren. Nu hadden ze appels en peren van eigen teelt, maar die had ik al meegenomen bij De Kwikstaert van Van Kekem Fruit maandag. Ik nam toch stiekem wat te knabbelen en te snoepen mee: drop van Klepper en Klepper, chips van Hoeksche Chips, olijfolie van de Landwinkel, schapenkaas van Dool Gelukkig en Hollandse majoneis van Van Ton.

In de kleinste versnelling de Lekdijk weer op en hup naar de Broekseweg in Meerkerk. Daar kwam ik onderweg ineens Vleesboerderij Barten tegen. Eens even kijken was ze voor vleeswaren hadden voor op de broodjes die ik als lunch voor ogen had.
Ik snuffelde wat rond in de winkel, waar ook wat andere streekproducten te vinden waren. En ook heel veel van eigen makelij, zoals kaas. Het is eigenlijk een slagerij met eigen boerderij.

Ik nam er wat kaas, vleeswaren en gehakt mee en na een alleraardigst gesprek met de winkelmedewerkster gaf ze me ook nog een stukje worst. Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel, dus er ging ook een stukje lauwwarme grillworst met kaas mee in de rugtas. O en dan die repen chocola van Frivolité uit Houten, die ik bij de kassa zag liggen. Toch maar een pure en melk variant mee voor bij de (frivoli)thee.

Bij Barten vond ik ook eindelijk de roomboter die ik zocht. Niet uit de streek maar uit Brabant. Dat is hier toch wel een lastig dingetje om boerenboter te vinden.

Onderweg naar mijn volgende bestemming zag ik in een klein stalletje een bolcourgette liggen. Altijd lekker voor courgettesoep. Bij de IJsboerderij Middelbroeck, waar ik ook die heerlijke yoghurt al van had, haalde ik nog een fles volle melk.

Volgende stop werd Irene’s Ambachtelijke Bakkerswinkel in Ameide. Die winkelnaam klonk al lekker en de stoofperenstrikjes waren niet te weerstaan. Twee harde bruine bollen erbij voor de lunch en hop het laatste stukje naar de sleurhut aan het water van de Lek, bij Camping De Koekoek Tienhoven.
De gps was me even kwijt, vandaar 2 km extra op het kaartje, die ik niet gefietst had. Het werd dus een rondje van 18 kilometer door deze mooie streek.

Snel aan de broodjes met rosbief, grillworst, eiersalade en Giessenburgse kaas. Daarna een heerlijke douche en alweer mijn avondmaaltje voorbereiden: Gieser Wildeman stoofpeertjes met sucadelappen van De Drie Wedden, die ik maandag bij Symbiose had meegenomen. De stoofperen in water en rode wijn van Domein Oosteind en kaneel, de sucadelappen in de roomboter met een beetje peper en zout en laurier.

Terwijl dit stond te pruttelen op de achtergrond had ik online overleg met Glenn Windhouwer en Aad, over het nieuwe ontwerp van de website, project fietsenvoormijneten.nl 3.0. En wat wordt het gaaf! Ik ga nog geen datum noemen waarop 3.0 het levenslicht echt gaat zien, maar het wordt een prachtig kindje…

Na het uitgepruttelde stoofpotje, met een glaasje wijn van diezelfde wijngaard hier uit de streek vandaan, opgegeten te hebben, deed ik de voetjes op de bank van de rondzit. Tijd voor de persconferentie waarin Rutte de horeca moest vertellen dat ze weer moeten sluiten. Ik houd mijn hart vast voor al die hardwerkende ondernemers, die hun dromen in rook zien opgaan.

Maar ook voor de zorgmedewerkers. Wat komt er op hen af de komende tijd? Voor mensen die reguliere zorgbehandeling nodig hebben, die nu uitgesteld moeten worden.

Zelf kan ik niet meer doen dan mijn best om jullie te voorzien van informatie over waar je je eten buiten de supermarkt kunt kopen, zodat je de grote groepen kunt mijden.

Stap op de fiets om gezond te blijven, wees in de natuur en koop je eten buiten, langs de weg en bij boeren en telers zelf.
Het is dan wel fris maar daar kun je je op kleden. Het zonnetje geeft een mooie kleur op je toet, al is het dan van de gloeiende konen die je na een fietsrondje hebt.

Ik ga me vandaag weer bezig houden met schrijven en nieuwe voorfietsers bellen. En voorfietser Arike Mijnlieff van Fietsen voor m’n eten – Proef de Krimpenerwaard komt vandaag overvaren, want dit gebied sluit aan op dat van haar met de Lek ertussen. Even bijkletsen en die courgettesoep proeven die ik als lunch ga maken. Beetje gerookte forel erin van Forellenvisvijver Zederik en genieten maar!

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *