Verslag fietsen voor m’n eten – 9/10 – 11/10/2018


Genieten jullie ook zo van dat prachtige fietsweertje? En dat ene regenbuitje, dat kon de pret toch niet drukken? Ik moet eerlijk bekennen dat ik weinig gefietst heb. Voor mijn doen dan… Naast m’n praktijk, fietsen en schrijven ben ik natuurlijk dat bezige (Marja de) bijtje dat niet stil kan zitten. Ook mijn hoofd staat nooit stil en die raderen… ehh… fietswielen draaien constant. Soms zien jullie in mijn verslagen wat ‘ondernemerschap’ voorbij komen. Achter de schermen onderzoek ik de volgende vraag: wordt Fietsen voor m’n eten het leukste consumentenplatform van Nederland?
Wat denken jullie?

Het leuke van het feit dat ik al bijna veertien jaar ondernemer ben, is dat ik een groot netwerk aan waardevolle contacten heb opgebouwd. ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’. Ik ontmoet dus in rap tempo bekenden en nog onbekenden die mij verder helpen aan informatie. Ik geniet daar enorm van, het is bijna net zo leuk als… fietsen. En als eten. Terug naar het fietsen voor m’n eten verslag dus.

Dinsdag had ik wat praktijkafspraken voor SuXeed en een wandelafspraak met m’n ma, die is natuurlijk weer terug uit Salland dus dat wordt weer vaste prik. Ik startte de dag met een dubbeldooier eitje van Peter Hoogendonk, Polderhaakweg 29 HvH, en een beker melk van DelflandseZuivel.
Tussendoor ben ik even snel naar Keurslager Poleij gegaan voor melk van de DelflandseZuivel en kipschnitzels.
Ik lunchte met speltcrackers van Bulthuis die ik bij de Biefit Gezondheidswinkel had gekocht, met roomboter van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden, broodbeleg van Slagerij Björn van Koppen en die heerlijke stoofperenjam van Sylvia Simons-vd Berg. Bekertje melk erbij en smullen maar.

Ik wilde ook nog een voorraadje druiven aanleggen, want dat veelvraatje in huis (en ik natuurlijk ook) eet alle druiven in rap tempo op. Weer even met een zak vol met opgespaarde plastic bakjes, naar Theo van den Bos aan de Opstalweg 9 in Naaldwijk. Die was daar helemaal blij mee. Hij bood me ook een doos peren aan uit eigen boom om moes van te maken, maar die vergat ik mee te nemen toen ik eenmaal al die druiven in m’n fietstas had geladen.

Nog even snel naar de Biefit Gezondheidswinkel voor Griekse yoghurt en toen lekker wandelen en bijkletsen met m’n moedertje. We kozen voor de pier omdat het zo lekker zonnig was en dat leverde een prachtig plaatje op (zie de foto). Met basaltblokken die (volgens Gonny de Kam) op schildpadden lijken en zeilbootjes in de verte. Wat is de De Zee Kust Westland kust toch mooi!
Toen ik m’n ma weer thuis had afgeleverd, kreeg ik nog een verrassing: ze had boontjes gekocht ergens aan de Maasdijk en dat waren er zoveel, dus ik kreeg een maaltje. In het kader van: ‘zeg het met… eten!’

Ik wist meteen wat ik ging eten bij die kipschnitzels van Keurslager Poleij. Nog wat krieltjes die ik van Fanny Beishuizen had gekregen erbij schillen, koken en bakken en onze maaltijd was compleet. Alles gebakken in roomboter, olijfolie en kokosolie van de Biefit Gezondheidswinkel. Nog een bordje druiven als toetje en met ronde buikjes gingen we relaxen.

Woensdag begon ik met een schaaltje Griekse yoghurt van de Biefit, met Westlandse Aardbei en granola van Bakkerij van der Most (Salland) die ik van Fanny in dat mooie verjaardagspakket had gekregen. Een stevig begin van de dag.
Na wat gewerk en getyp achter de computer en praktijkafspraken, pakte ik lekker de fiets om eindelijk weer eens voor een one-stop-shopping tripje naar Farm I See in Schipluiden te gaan.
Hebben jullie de oproep van Gabrielle Mosch nog voorbij zien komen in deze groep? Ze zoeken vrijwilligers om te helpen in dit té leuke winkeltje in het hart van Midden-Delfland. Dus neem zeker contact met haar op als je interesse hebt.

Onderweg zag ik weer leuke schilderachtige groene plekjes, dus ik heb weer wat mooie plaatjes geschoten.
Ik ging eigenlijk alleen voor mosterd, maar dat leek op te zijn. Na wat zoeken kwam er een potje van Op Hodenpijl tevoorschijn en toen zag ik ook nog een potje van Bierhistorie Delft. En zo verdween er nog meer in m’n mandje, allemaal lekkers uit de streek: perensap uit Midden-Delfland, dillesaus en scharrelmayonaise, komkommers, ongebrande notenmix van Wessels, appels en peren van Boeregoed.
#ikeetzuidhollands

Na een praatje met Gabrielle en met volle tassen op de Vers-Express fietste ik weer terug naar huis.
Maar niet voordat ik bij Theo van den Bos langs was geweest voor die peren. Ik zag zijn groen-witte parasol al staan toen ik het Galgepadje af fietste, dus even langs. En ook nog maar een trosje muskaatdruiven mee.
En toen gebeurde er iets wonderlijks: Theo was erachter gekomen ‘van wie ik er een was’. Bleek hij de broer van mijn aangetrouwde oom te zijn! Grappig hoe we al die tijd contact hebben en dit gewoon niet van elkaar weten…

Met de druiven en zak moesperen, en een nieuw-ontdekt-soort-van-familielid-verhaal fietste ik naar huis.
Ik zou eigenlijk een hapje gaan eten met m’n schone zus en zwaag in Scheveningen, maar een stroomstoring op de bloemenveiling gooide roet in dit etentje. M’n lief is namelijk hoofd computerfixer bij een exportbedrijf daar en moest als de wiedeweerga zorgen dat alles bleef doordraaien.

Dat werd voor mij dus een soepje opwarmen uit de vriezer. En laat ik er daar nu genoeg van gemaakt hebben. Ik koos voor dat heerlijke pompoenpaprikasoepje van de pompoen van de Groeneveld en paprika van Kwekerij Berkhoudt. Beetje roomkaas van Kaasmeester Richard erdoor en smullen maar.

Donderdag was weer een bijzondere dag. Ook omdat ik de dag begon met een Griekse yoghurt met banaan van de Biefit Gezondheidswinkel en ongebrande noten van Kaasmeester Richard, maar ook omdat ik ‘s middags een leuke conferentie had van HortiHeroes. Of eigenlijk een onconferentie, wat zoiets betekent als: niet de hele dag luisteren naar sprekers, maar lekker met elkaar aan de slag. Omdat ik wilde dat anderen me zouden verder helpen met informatie en advies over de toekomstplannen van Fietsen voor m’n eten, ging ik me nog driftig voorbereiden op de computer.

Hierdoor kwam ik er niet meer aan toe om Els Melchers te gaan ontmoeten in het winkeltje van Terre des Hommes Westland in de Kasteelestraat in ‘s-Gravenzande. Ik heb namelijk een tas vol mooie kleding van m’n mannetje die vorig jaar ook heel veel afgevallen is en nu met veel te grote bloesjes zit. Dus die wil ik schenken zodat ze goed verkocht kunnen worden en de opbrengst naar het goede doel gaat. Dan maar volgende week donderdagmiddag, dan is Els er zelf weer.

Op naar het Venture Café Rotterdam voor de HortiHeroes Unconference. HortiHeroes is een organisatie die gevestigde bedrijven in de tuinbouw wil samenbrengen met jonge mensen met innovatieve ideeën. Om van elkaar te leren en te gaan samenwerken. De inspiratie vloog me van alle kanten om de oren dus het was goed bestede tijd.
Nou ben ik geen gevestigd bedrijf in de tuinbouw en ook geen jong mens meer… ik voelde me bij tijd en wijle ook erg oud tussen het publiek dat niet wist wat voor bedrijf Kodak was, die de boot gemist had doordat ze bleven vasthouden aan het fotorolletje. De dag werd afgerond door een zeer inspirerend spreker, Ron Simpson, die The Avocado Show heeft opgezet, een restaurant waar alle gerechten gebaseerd zijn op avocado. Ik kreeg al trek bij het horen van zijn verhaal en het zien van de foto’s natuurlijk.

Het was al laat toen ik naar huis reed, geen zin meer om weer een soepje op te warmen. Dus voor het eerst in een hele lange tijd heb ik me laten verzorgen door de snackbar. Wel een die verse sperzieboontjes, salade en gebakken aardappeltjes bij z’n saté serveert. Dat dan weer wel…

Vandaag en morgen worden weer prachtige fietsdagen.
Gaan jullie ook nog de pad op voor je eten?

‍♀️ ☀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *