Verslag fietsen voor m’n eten – 8/4 – 11/4/2019


Wat genieten we toch heerlijk al een tijdje van dit prachtweertje hè! Ik heb alweer een paar heerlijke fietstochten gemaakt en het (bijna-)dagelijkse fietsritme begint z’n weg weer te vinden.

De winterperiode is vaak wat lastiger, maar niet onmogelijk om mijn eten langs de weg te vinden. Nu met het ontluikende voorjaar kunnen we weer lekker de pad op.

Maandag 8 april had ik even niets om voor te fietsen en teveel afspraken in mijn praktijk SuXeed. Er lag nog vlees in de vriezer en met die groenten kwam het ook wel goed, want ik had natuurlijk hele voorraden meegenomen van het Healthy Food Congress en daar mijn eigen keuze uit gemaakt. Tussen de bedrijven door een lekkere lunch in het zonnetje, met speltcrackers van Bakkerij Vreugdenhil, broodbeleg van Keurslager Poleij en melk en roomboter van DelflandseZuivel, met uitzicht op mijn onbemande stalletje voor Team Westland, die die maandag nog buiten stond.
Het avondeten werd een opwarmfestijn-voor-één: een eerder vers gemaakte courgettesoep en rode kool. M’n lief was er niet dus ik kon in m’n uppie genieten van eerdere noeste arbeid.

Dinsdag 9 april begon de dag met een schaaltje yoghurt van Delflandse Zuivel, met banaan en blauwe bessen van Koornneef Versmarkt, muesli van de Biefit Gezondheidswinkel en granola van Farm I See. Na het versturen van de bevestigingen voor het Courgettesoepfietsen dat die zaterdag plaatsvond, maakte ik de Vers-Express klaar om van alles te halen… en te brengen! De Team Westland vlag ging naar Kaasmeester Richard, die gaat voorlopig nog even door met de verkoop van zijn speciale Team Westland-kaas. Wist je dat 25% van de opbrengst van deze kaas gedoneerd wordt?

Ik fietste door naar Kwekerij de Haak en wie kwam ik daar tegen? Jochem Immerzeel, ook ondernemer in hart-en-nieren en we kletsten even bij over de serieuze koetjes en kalfjes van het leven. Maar hij moest snel weer verder naar een afspraak dus met een fotootje van zijn rug mocht ik het doen.
Die aardbeienautomaat van De Haak inmiddels uitgebreid met contactloos betalen, werd gretig bezocht door Jan en alleman in dat kleine Westlandse kwartiertje dat ik er stond te kletsen. De ene aardbeienliefhebber na de andere, met fiets, brom-, E- of eigen kracht, en vierwielers, alle pluimage reed aan en af om die heerlijke zachte rode ballen te halen.

Ik nam mijn buit mee in de fietstas en fietste verder langs Het Staelduinse Bos richting Maasdijk. De lammetjes dartelden vrolijk in de wei bij de Bonnenlaan en ik dacht: “laat ik de Tuindersweg weer eens nemen”. Nou daar kon ik mijn slag slaan bij nummer 20. Heerlijke bosjes radijs, uit de kluiten gewassen stronken prei lagen er en op het bord stond ook bloemkool en ‘spinzie’ vermeld. Wie steelt is een dief, dus netjes betalen mensen! Willen wij met ons allen zorgen dat de stalletjes er blijven staan, dan duurt eerlijkheid het langst…

M’n maagje begon inmiddels wel een beetje te rammelen, dus op naar Bakkerij Vreugdenhil voor een belegd broodje kaas met een bakkie latte. En het aanvullen van m’n voorraden granola van Lijfstijl diëtisten en eierkoek (met die heerlijke aardbeitjes erop, jammie!).
Nog even een bezoekje aan Naluk, want m’n voorraadje Griekse yoghurt, bananen, Aquadraat water van Santé Holland en roomboter kon weer aangevuld worden. Dus even bij de Biefit langs. Wist je dat ze daar nu ook cressen van Koppert Cress verkopen?
Daarna bij de Kleine Achterweg voor een krop sla en eieren.
En toen was mijn buit en ritje weer compleet na 22 km.

Woensdag 10 april begon de dag met twee eitjes keer twee. Ik had een paar praktijkafspraken en de dag vloog voorbij. ’s Avonds maakte ik lekkere speklapjes van Poleij klaar in roomboter van de Biefit, met een Romanesco kooltje die ik van het congres had meegenomen. Een dag waar ik verder weinig over te vertellen heb.

Donderdag daarentegen was weer een fietsfeestje. Dus een goed bodempie aanleggen met een halve spelteierkoek van Vreugdenhil, roomboter van Delflandse zuivel en aardbeien van De Haak. Ik had al vroeg in de ochtend een afspraak bij De Bakker Westland, je weet wel, die van Bakkie Fietsen en Lokaal Westland. Het gesprek was met Sandra Kaag-Rietveld, die hele leuke kookworkshops voor Roel de Bakker verzorgt. En we gaan samenwerken! In welke vorm? Dat horen jullie zéééér binnenkort.

Onderweg naar Kwintsheul spotte ik nog zo’n prachtig zonnetje bij De Jachthaven Kwintsheul, dat beloofde wat voor die aankomende zaterdag.
Ik ging bij De Bakker natuurlijk met een grote zak tomaten uit dat leuke stalletje aan de Bovendijk 67a terug naar huis. En Sandra bleef achter met een dikke stapel flyers van Fietsen voor m’n eten, die ze in het winkeltje van de kwekerij zal neerzetten. Winkeltje? Jaja, ze hebben daar ook een winkeltje, geopend op vrijdag en zaterdag.
Terwijl we nog even nakletsten, lag het hondje van de buren heerlijk in het zonnetje ons te gadeslaan. Tijd om weer op de fiets te stappen.

Nog even langs de Biefit want ik wilde bospeen eten en was de doperwtjes vergeten. Bij peen hoort gewoon een erwtje of wat, zit er zo ingebakken sinds m’n jeugd.
Toen ik bijna thuis was, zag ik ineens het stalletje op Naaldwijkseweg 116 staan. Naast wat niet-eetbare plantjes stond een tafeltje met een doosje eieren. Hop in de tas en leuk dat ze er weer zijn. Hier worden groenten uit de moestuin van de schoonvader van de bewoner verkocht, toevallig is dat een vriend van mijn ouders die schoonvader. Voor mij is het stalletjesseizoen nu dus echt van start gegaan, dit was het teken!

Na 19 km in de beentjes even aan een lunch van brood van Het Blauwe Hekmet roomboter van Delflandse Zuivel, smeerseltjes van Poleij, kaas van Poelier Jos Straathof en een spelteierkoek van Vreugdenhil.
Na een zakelijke afspraak buiten de deur, snel aan de slag met een opa’s gehaktballetje van Poleij in roomboter gebraden van de Biefit, met bospeen van Boeregoed en die doperwtjes. Natuurlijk hou ik het meest van een balletje zalf, dus de scharrelmayonaise van Farm I See kwam erbij. Helaas bijna op dus de biologische van de Biefit als volgende keuze.

Nou hoop ik natuurlijk dat ik jullie lekker nieuwsgierig heb gemaakt met die op handen zijnde samenwerking met De Bakker. We zijn allebei fietsfanaten, tomatenfans en kokkerellers. Dus één-één-en-één is… drie! En tel daar de Delflandse Vleesmeesters nog bij op en je weet wat voor ballen er aan die rode worden toegevoegd…
Weet jij met deze hints al wat we gaan doen?

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *