Verslag fietsen voor m’n eten – 8/11 – 11/11/2018


Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden: mijn bezoekje aan Sanne Romijn-Oosterbaan op haar werkplek bij Buitengoed Dorrepaal – Middin, in Leidschendam-Voorburg, op donderdag de 8e.
Ik ging er met de vierwieler naartoe, maar had achteraf bezien heel best met de fiets kunnen gaan. Wist je dat bikkel Sanne dat zelf ook elke dag doet, op de fiets naar haar werk?

Wat een mooie plek is Dorrepaal! Ik werd ontvangen in de kas waar het een mierenhoop was van mensen met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt, die allemaal keihard werkten aan het verzorgen van de planten, schoonhouden en inrichten van de winkel, drankjes en lekkers serveren en het werken in de moestuin buiten. De uitspraak “liefdevol samen werken is plezier” die ik in het kantoor aan de muur zag hangen, werd zeker eer aangedaan.
Sanne leidde me rond op het landgoed en vertelde welke plannen en ideeën er zijn voor de toekomst om hier een nog mooiere plek van te maken met meer aanloop van klanten. Dus… heb je zin in een verre rit, of is het voor jou helemaal niet zo ver fietsen, denk dan aan Dorrepaal, vlakbij Drievliet.

‘s Avonds ging ik een heerlijke broccoli-gehakt-ovenschotel maken. Ik had eerder bloemkool aan de Zanddijk 80 (‘s-Gravenzande), courgette van Boeregoed en de Laan van de Heilige Lambertus (‘s-Gravenzande), paprika van Kwekerij Berkhoudt, tomaten van de Naaldwijkseweg 173 (‘s-Gravenzande), broccoli, gehakt, knoflook en schapenmelk van de Biefit Gezondheidswinkel, roomboter van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden, oude kaas van Kaashuis Tromp Naaldwijk en speltbloem van Het Blauwe Hek bij elkaar gefietst. Het was weer smullen en smikkelen zonder pakjes en zakjes. Zelfs de oude kaas rasp ik met de hand.

Vrijdag begon de dag weer lekker vroeg met twee eitjes per persoon, van de Kleine Achterweg. Na de lunch, die bestond uit speltcrackers met roomboter van de Biefit, met broodbeleg van Slagerij D&D en Poelier Jos Straathof, stapte ik op de fiets om naar Santé Holland te gaan. Doel was om een leuke foto te maken om het Snertfietsen door het Westland op 8 december op de website van Bezoek Westland aan te kondigen. Dus Sylvia Simons-vd Berghad een leuk kistje vol snertingrediënten klaar gezet voor de foto. En ik had m’n sjaal, handschoenen en verschillende mutsen in de aanslag om tot de leukste foto te komen… en, is-ie gelukt?

Voor het Snertfietsen op 8 december zijn trouwens nog maar 2 plaatsen, maar er zijn nog 3 kandidaten die het inschrijfformulier nog niet hebben ingevuld. Ik heb bij deze dus besloten om de tweede datum 15 december ook te gaan promoten. Dus, wil je mee op zaterdag 15 december? Dan kun je je aanmelden op https://www.fietsenvoormijneten.nl/snertfietsen-15dec/.

Na het maken van de foto bij Sylvia nog even lekker wat geproefd en gauw verder fietsen naar Maasdijk om bij Bakkerij Vreugdenhil een voorraadje speltcrackers en knäckebröd aan te leggen. Meteen speltbolletjes en die laatste ‘uienkruier’ die er nog lag meenemen voor m’n lief. Voorzichtig met de tang in het zakje want ik heb een hekel aan die uiengeur aan mijn kleine klauwtjes.

Bij Boer Pait Peter Hoogendonk, Polderhaakweg 29 HvH, lag hondje Moppie het fort… ehh… de schuur te bewaken. Er stond weer van alles lekkers op het bord en opa hielp me aan andijvie, uien, ijsbergsla, spruitjes, appels, stoofperen en een grote doos dubbeldooier eieren. Zo kon ik weer een tijdje vooruit met het zicht op een overvolle week en weinig tijd om te fietsen.

Ik fietste door naar Poelier Gebrs. van der Ende Maasdijk om wat van die heerlijke gekruide vleugeltjes te halen. Dat is echt jeugdsentiment voor mij, je kon me eronder begraven vroeger al. Ik herinner me de verjaardagen en feestdagen en vooral de oudejaarsavonden waarop m’n moedertje grote ladingen kippenvleugeltjes van ‘De Kippenboer’ had klaargemaakt in de grill. 

Ook nam ik broodbeleg en gerookte kipfilet mee voor de spruitjesstamppot. Onderweg naar huis fietste ik over de Groeneweg om bij Esther Van Der Lans-Alders tomaten te halen, maar de automaat stond niet (meer) buiten. Seizoen voorbij?
Het werd een leuk ritje van 23 km. Ik kon natuurlijk niet wachten om de kippenvleugeltjes te verorberen dus meteen in de grill en ondertussen ook een restje ovenschotel meegewarmd. Het werd dus vrijdag-gemakdag.

Zaterdag ontbeten we met de speltbolletjes van Vreugdenhil, met een gebakken dubbeldooier eitje van Boer Pait, met zeekraal van Vishandel ’t Loggertje en ander broodbeleg van Slagerij D&D, Poelier Straathof en Poelier Vd Ende. Roomboter en kaas van de Biefit. M’n maatje was geen fietsmaatje maar vierwielermaatje die dag. Eerst samen even naar de nieuwe plek van NON pop-up in de Hoofdstraat in De Lier, een deurtje naast de oude plek. Wat een leuke ruimte is dat geworden en wat is Manon van der Ende trots op haar nieuwe zaak! Zeker een aanrader voor de lattes en taart. Wij kozen voor Chai latte dit keer.

Na een bezoekje voor echte handgemaakte rookworst en een shoarmapakket bij ZWAARD, slagerij & traiteur ging ik op zoek naar de krant AD.nl want in de AD Westland editie stond een stukkie over het Snertfietsen. En dan moet ik natuurlijk de originele krant bemachtigen. Even nog wat borrelhapjes en kaas bij Straathof bemachtigen en als een speer binnendoor naar Den Hoorn.

Jaja, want Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight verkocht de laatste oogst Westlandse druiven. Grote voorraad van die heerlijke blauwe ballen mee dus… Tot volgend jaar Hilde en Arnold!
Nog even langs eetcafe de Bonte Haas voor een lunch en toen zag ik daar de zuil van Bezoek Westland staan. Meteen even hun pagina over het Snertfietsen opgezocht en open gezet, wie weet hoe een koe een (bonte) haas vangt. Zie https://www.bezoek-westland.nl/snertfietsen-langs-westlands…
Laatste stop was de grillworst van Slagerij Björn van Koppen, terwijl m’n lief wat broodjes haalde bij Bakkerij van Malkenhorst.

‘s Avonds had ik zin in een frisse salade. Dus ik ging aan de slag met de ijsbergsla van Boer Pait, met komkommer van Boeregoed, tomaat van de Naaldwijkseweg, paprika van de Laan van de Heilige Lambertus, rode ui van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk, pijnboompitjes van Landwinkel Klok en augurk van Fanny Beishuizen. Olijfolie van Kaasmeester Richard en wijnazijn van de Biefit erover en klaar.

Zondag was een echte luier-rust-en-restjesdag. De brunch werd een uitsmijter van de eieren en ham van Slagerij D&D, olijfolie en zelf geraspte kaas van de Biefit, uitje van Boer Pait, tomaat van de Naaldwijkseweg, paprika van de laan van de Heilige Lambertus.
‘s Avonds maakte ik het shoarmapakket van Zwaard klaar in olijfolie van de Biefit, met wat tomaat en snoeppaprikaatjes van de Oostbuurtseweg 10, De Lier om nog een beetje gezond te doen… Maar minder gezond dat dit wordt het bij mij niet meer.

Zo dit was weer een lange leeszit over vorige week. Heb je het nog een beetje volgehouden? Zat je al iedere dag te kijken of er weer een berichtje voorbij kwam? En haal jij ook tips uit de verslagen zodat je ineens weet wat je vanavond gaat eten?

Ik zal de komende week meer meerdaagse verslagen schrijven, dan kom ik toch eens weer bij de tijd…

Later!
‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *