Verslag fietsen voor m’n eten – 7 – 10/9/2020


Welke drie sapjes blijven morgen over van de vijf inzendingen die we ontvingen in de Vreugdevitamientjesverkiezing? Het werd de rode (of paarse, gouden, oranje, groene…) draad door deze week, want Linda Vreugdenhil van Bakkerij VreugdenhilDirk Huisman van Huisman AGFNely de Bruin Passion for Flowers en Mike Van Rheenen van Tramhuisje moesten nog wel het een en ander voorbereiden om morgen een feest te maken van de Vreugdevitamientjesverkiezing juryronde en uitslag.

Weinig tijd om uitgebreid te fietsen dus. Mijn praktijk SuXeed Massage & Leefstijl zat ook goed gevuld en tussendoor ook nog wat media-aandacht voor onze bijna-winst in de Tour de Force Innovatieprijs. Dat werden een paar dichtbij-tripjes voor m’n eten dus. En ook bereid ik me voor op een heel-ver-weg-trip waardoor jullie de komende twee weken weinig over fietstochtjes zullen lezen. Dat wordt dus vacuüm verpakte kaas meenemen, wat je bijvoorbeeld bij Keurslager Poleij kunt doen.

Dichtbij eten kopen deed ik bij ook bij Poleij, ik had slechts een doosje champignons nodig om een heerlijke spitskoolovenschotel te kunnen maken. Steeds meer vergeten groenten belanden bij mij vanuit vergetelheid op m’n bord. De spitskool was door nepboerin Coriza Hoogendonk vorige week al onder de aandacht gebracht in haar aanbieding samen met de bloemkool. Nu weet ik tenminste hoe ik dat klaar kan maken: met gehakt van Speciaalslagerij Björn van Koppen, uien, knoflook en paprika ook van Eetvanpait, rode ui van Belevingstuin de Bosroos – ’s Heeren Loo, eieren van de Kleine Achterweg en kaas van Kaasmeester Richard. En die champignons dus. Zelf m’n lief vond het lekker… wel omdat er lekker veel kaas op zat natuurlijk (het zijn zijn woorden).

Dinsdag kon ik mijn fietstochtje combineren met een afspraak in Naaldwijk. Die kerk met fietsrichtingaanwijsbordjes werd de achtergrond voor twee bijzondere momenten: een videobelgesprek met voorfietser Petra Wevers van Fietsen voor m’n eten – West-Brabant / ’n Bietje Gezond, waarover… dat horen jullie nog wel. En met Bezoek Westland, ook dat zien jullie vanzelf voorbij komen.

Onderweg terug dacht ik: laat ik die bovenste beste Theo van den Bos eens een bezoekje brengen, want zijn druiven hingen er weer mooi bij. Gelukkig had ik eerder dit jaar al een flinke lading opgespaarde plastic bakjes bij hem gebracht, want hij had ze al flink nodig gehad. Even proeven en een mooie tros per kleur uitzoeken.

En gisteren was het tijd om dichtbij even kaas te halen. Omdat ik vermoed dat dit stuk toch op is voordat m’n lief en ik de kuierlatten trekken (en de sleurhut achter de vierwieler), liet ik het niet vacuüm trekken maar gewoon in een kaaspapiertje doen bij Kaasmeester Richard. Ook nog een Wim Löbker – Onwijs Lekker reepje chocola erbij en een stukje brie.

‘s Avonds aten we een kipfiletje die ik bij Björn van Koppen met de Piggy pas bij elkaar gespaard had, dus extra bijzonder lekker. Bloemkool van Boer Pait erbij en gebakken aardappeltjes van de aardappels die ik nog uit Westfriesland had.

Vanmorgen ging ik tussen praktijkafspraken door even wat vakantieboodschapjes doen, van die dingen die je gewoon in je koelbox bij je moet hebben voor onderweg en de lekkere gezonde trek. Eerst nog even langs Theo aan de Opstalweg 9, Naaldwijk, ja diezelfde van de druiven.

“Zo, moest je je troep nog effe kwijt voor je kampeertrip?”, zei Theo. Nou zijn die met liefde opgespaarde bakjes allerminst tot de categorie troep te benoemen. Ze hebben zelfs een apart vak op de plank in het milieuplein in mijn schuur, die bakjes voor Theo. En blij dat-ie ermee was! Vooral die hoge met dekseltje eraan.

Twee van die bakjes gingen weer met me mee, gevuld en wel. Eerst nog even shoppen bij de Biefit Gezondheidswinkel voor Griekse yoghurt (yes, op mijn verzoek nu grote emmertjes!), doperwtjes (yes, op mijn verzoek nu kleine potjes!), roomboter, crackers, mayonaise en nog een 10-literverpakking Aquadraat water. Handig voor het tappen van drinkwater in de sleurhut. Zo jammer dat dit de laatste zijn die nog gemaakt zijn door Sylvia Simons-vd Berg… 

Nog even langs Kaashuis Tromp Naaldwijk voor… kaas. En mascarpone voor weer zo’n lekker vergeten-groente-recept dat ik wilde maken. De vrolijke picknickmand buiten straalde me al tegemoet en ik nam ook nog wat geitenkaasblokjes van De Molkerei – Geitenzuivel van ’t Wad mee.

Vanavond ging ik aan de slag met een recept voor koolrabi. Weet je nog dat ik een paar weken geleden die knol had meegenomen aan de Waellandweg 25 in Monster? Hij was meegereisd naar Zeeland en weer terug naar Westland en nog steeds te pruimen.

Het werd een koolrabipureetje waar ik dus die mascarpone, een beetje slagroom, peper, zout en nootmuskaat voor nodig had. Ik warmde er ook nog een eerder vers klaargemaakte spinazie-à-la-bloep (of à-la-soep want dat was het toen geworden) bij op en bakte gepaneerde schnitzels met champignons van Poleij erbij, in roomboter van de Biefit. Dat was me toch een partijtje lekker!

En morgen dus die mooie verkiezing. Wie wint dat bakkerspakket (en meer)? Wordt het Sabrina van der Groef, Marloes Ammerlaan of Arnan Veldhuizen? We laten ons verrassen…

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *