Verslag fietsen voor m’n eten – 6-12/12/2020


Nou, zoals je deze week gemerkt hebt, is de kogel(lager) door de kerk: we gaan Kerstdinerfietsen! “Wat een werk, zeg!”, hoor ik van alle kleine winkeliers en stalletjes die meedoen en die ik deze week heb bezocht voor een leuk fotootje. “Ja, daar heb ik me flink op verkeken, maar het is zooo leuk!”, zeg ik er dan meteen achteraan.

Maandag was DE dag voor het lanceren van die prachtige filmpjes van Bezoek Westland en PUUUR Midden-Delfland. Heb jij ze ook al gezien?
Daarom zondag even energie opdoen, om maandag te kunnen knallen. En op die zondagmorgen gebeurt er van alles bij Bakkerij Huijsgemaakt, wat met fietsen en eten te maken heeft, zo getuige de eerste foto waarop Zoë Haket een groep wielrenners een heerlijk bakkie met croissantjes serveert. Het werd een makkelijke zondag met het desemstokbrood in de hoofdrol. Zelfs ‘s avonds was het nog vers onder een gebakken ei en bij de overgebleven salade van de dag ervoor.
Zoals je eerder hebt kunnen lezen, verraste Bart Van der Helm van Eetcafé de Witte ons maandag met een ‘Le Blanc à la maison’ maaltijd. Van 5:30 tot 18:00 was ik, met een hotline naar Richard de Rijke, volop bezig om zoals beloofd om 19:00 de pagina met filmpjes, fietsroutes, recepten, tips en instructies van het Kerstdinerfietsen te kunnen delen. M’n lief die de heerlijke gerechten van dit menu klaar maakte, het was allemaal meer dan welkom op dat moment.
Dinsdag alweer vroeg op en we ontbeten met yoghurt van DelflandseZuivel, Westlandse Aardbei, blauwe bessen, muesli en noten van de Biefit Gezondheidswinkel en granola van Enjoy Granola. Een heerlijke latte erbij met Delflandse melk. En omdat ik koffie niet zo lekker verdraag, kies ik voor bambu van Dr. Vogel (ook van de Biefit) en Westlandse honing van Natuurlijk-Westland.. Dat hielp mij met de praktijkafspraken die ik had bij SuXeed Massage & Leefstijl (jaja, mijn werk gaat ook gewoon door…) en bij het uitpuzzelen van de boodschappenlijsten.
‘s Avonds wilde ik sucadelappen van Slagerij Björn van Koppen braden in boter van de Biefit, met stoofpeertjes van de Kleine Achterweg, in rode honing-kruidenwijn en kaneel gekookt. De volgende keer ga ik dat recept van An Vanderven van De Blauwe Bessen Shop Westland eens uitproberen, koken in haar heerlijke blauwebessensap…
Woensdag eerst een cliënt in mijn praktijk en daarna meteen de trappers op om wat Kerstdinerfietsenpartners te bezoeken om hen te verblijden met een raambiljet. Ik fietste naar Eetvanpait en wat was het koud en guur! Even wat lekkere groenten en fruit ingeslagen en wat herbruikbare zakjes en eierdozen achtergelaten. Door de polder met een snijdende tegenwind naar Hoeve Rust-hoff om daar natuurlijk ook vlees en zuivel in de fietstas te laden.
Even opwarmen bij Bavette Boutique Restaurant waar ik de Farmshop bezocht. Wat een leuk winkeltje is dat! Ik nam er ragoutpasteitjes mee en granola, maar er was teveel lekkers dat ik niet kon kiezen. Via Maasland fietste ik naar het fietspad dat vroeger trambaan was naar De Lier en zo zag ik de kerstverlichting overal in de kassen onderweg al branden. Wat een gezelligheid en warmte!

Na 36 km kwam ik thuis met een mooie buit en ik warmde een tomatensoepje uit de vriezer op om warm te worden. Die entrecote van Hoeve Rust-hoff die op de coupon staat in de Midden-Delflandse route, moest natuurlijk even geproefd worden. Met sperzieboontjes van Boeregoed erbij en dat ragoutpasteitje in de oven verwarmd, en een beetje kruidenboter van

Keurslager Poleij, dat was een koningsmaal.
Donderdag had ik een afspraak met Rolf van Koppen om een mooie foto te maken voor bij een artikel in de krant. Het werd een plaatje bij Café de Slimmerick bij de kerstboom vol wensballen, met een Boeregoed pakket achterop. Dat pakket nam ik meteen mee voor een vrijwilliger van Fietsersbond Westland om deze een hart onder de riem te steken. Bij De Slimmerick werden ook de feestpakketten van Keurslager van Leeuwen
aangeprezen dus ik fietste daar vervolgens langs om wat vleeswaren in te slaan.
Nog even langs de Geestweg om bij Bakkerij van Malkenhorst een leuke foto te maken en ik vond er chocoladebolletjes voor in de melk. De sintartikelen werden voor weinig opgeruimd maar ik kon ze weerstaan. Bij de Biefit maakte ik een foto en vervolgens fietste ik naar het Winkelcentrum ‘s-Gravenzande
om bij Banketbakkerij Chocolaterie Van Aalst, Kaasmeester Richard, Poleij en Huijsgemaakt een foto te schieten voor bij een leuk berichtje over hun deelname aan het Kerstdinerfietsen.
‘s Avonds aan de slag met het rembrandtje van Van Leeuwen, een soort slavink, en andijviestamppot van andijvie van de Kleine Achterweg, aardappels van Boer Pait, spekreepjes van de Biefit en ui van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk. Heerlijk…
Vrijdag werd weer een rondje foto’s schieten. Met een tosti ham-kaas van het brood van Huijsgemaakt van de vorige dag (nog prima te roosteren), kaas van Boerderij Landlust Maasland en ham van Björn, had ik een bodempie voor een rondje.
Ik fietste door het dorp van ‘s-Gravenzande en wie zag ik daar staan bij Freshbo groente en fruit voor iedereen? Het was Gelato Di Geronimo
die er elke vrijdag van 9:30 tot halverwege de middag met zijn huisgemaakte ijs staat. Hij vertelde me uitgebreid hoe hij elke week een nieuwe smaak maakt, helemaal met verse ingrediënten zonder poeders of smaakpasta’s uit de industrie. Wist je dat hij tegenwoordig de Delflandse melk in zijn ijs gebruikt? Ik wilde alle smaken wel uitproberen natuurlijk maar ik moest nog fietsen. Dus ik sprak af terug te komen voordat ik bijna thuis zou zijn.
Het werd een ontmoetingsplek daar bij Freshbo want ik werd door vele fietsers aangesproken dat ze lid zijn van deze groep en ik ontmoette er Karen Kruijdenberg, die haar pakketje borrelpost.nl aanbood om te proeven, een doosje om zo door de brievenbus te stoppen, met vijf door Karen huisgemaakte lekkernijen voor bij de borrel.
Ik fietste vervolgens naar Plukkerij Framblij, waar ik meteen framblijtjes meenam. Even langs Gerrit Stuurman bij Natuurlijk Westland voor een foto en een knijpflesje honing en zo naar Boeregoed waar ze druk bezig waren met het inpakken van kerstpakketten.
Op de terugweg vijf smaken van Geronimo opgehaald: yoghurt-banaan, aardbei cheese, lemon meringue, tamme kastanje en chipolata. Dat worden lekkere toetjes. Het lukte me niet om Geronimo op de gevoelige plaat vast te leggen, dus ben je nieuwsgierig naar de man achter het ijs, fiets dan op vrijdag naar het Breeje Durp.
Bij thuiskomst maakte ik weer een tosti, nu met brie van Kaasmeester Richard. Ik rustte lekker uit en deed wat ‘socials’ om het Kerstdinerfietsen te promoten. We aten makkelijk oftewel we steunden de Westlandse horeca.
Gisteren was het weer tijd voor een rondje foto’s maken en ik fietste daarvoor naar Marian’s Kookwereld om de glazen voor op de kerstdinertafel (en Marian van Heuveln en Rene van Heuveln zwaaiend achter glas) te vereeuwigen. Daarna door naar De Lier om Poelier Jos Straathof, ZWAARD, slagerij & traiteur en Slagerij D&D te vragen om blij in de camera te kijken. Laatste plek was bij Sylvia Simons-vd Berg van Santé Holland. En toen gingen de beentjes op de bank. We aten weer makkelijk met drumstickjes van Straathof en komkommer van Boeregoed. M’n lief had nog brood gehaald bij Meesterbakker Roodenrijs.
Nou, petje af als je dit verslag tot het einde volbracht hebt. Het was me een week van jewelste… ik bruis van de energie en af en toe geef ik toe aan wat moeheid, zoals gistermiddag lekker hangen op de bank. Verdiend, want wat een werk is er deze week en vorige weken verzet! En niet alleen door mij, ik ben gezegend met al die lieve sponsoren om me heen die allemaal een rol in deze groep en het Kerstdinerfietsen vervullen. Die helpen ideeën tot vorm geboren te laten worden. Zodat jullie nu van de 7 voordelen van het Kerstdinerfietsen kunnen genieten. Lees die maar eens na op https://www.fietsenvoormijneten.nl/Kerstdinerfietsen in het Tips en Instructies document.
De eerste coupon is gisteren ingeleverd bij Santé Holland, hoorde ik van Syl. Yes! Hoe meer er volgen, hoe meer de lokale winkeliers en stalletjes gesteund worden. En hoe voller de spaarpot van deze groep straks gestopt wordt. Zodat we nog lang kunnen blijven voortbestaan en leuke acties kunnen organiseren. Kerstdinerfiets je daarvoor ook mee?
Fijne zondag!
 ‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *