Verslag fietsen voor m’n eten – 5/4 – 7/4/2020


Je zou zeggen: praktijk dicht, tijd genoeg om te fietsen en daarover leuke stukkies te schrijven….

Maar niets is minder waar. Ik heb het namelijk gigantisch druk met Fietsen voor m’n eten achter de schermen. Nieuwe regio’s opstarten, vrijwilligers spreken die ploegbaas Aad van Meurs ondersteunen in het stalletjesinvoerclubje, Google te vriend houden (die leg ik later in een ander berichtje uit), zoom- en skype-ontmoetingen met dezen en genen… het is een drukke boel hier in de bijenkorf, oftewel het zenuwcentrum van dit leukste consumentenplatform van Westland en omstreken.

Tijd om op de fiets te stappen had ik vorige week nog zeker wel. Samen met m’n lief gingen we op zondag 5 april de pad op voor ingrediënten voor een appeltaart. Er waar kun je dan op zondag terecht? Bij Hoeve Bouwlust natuurlijk! “Is het nog ver, grote smurf?”, vroeg m’n lief geregeld. Tsja, kleine beentjes heeft hij niet èn een elektrische fiets, maar dan is dat stuk fietsen naar Maasland vanuit ‘s-Gravenzande best ver. Voor mij piece of cake natuurlijk, ahum.

Bij Bouwlust gingen we op zoek naar ingrediënten om de hele taart zelf te maken, ook de banketbakkersroom die je misschien normaal gesproken zo uit de supermarkt zou halen. Aangezien ik de supermarkt al 2,5 jaar niet meer van binnen heb gezien en mij dat prima bevalt, wil ik daar geen verandering in aanbrengen. Dus een recept opgezocht en aan het koken, mixen, roeren en bakken maar. Ook nog wat andere lekkere dingen meegenomen, zoals die heerlijke vanillevla van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden, champignons, pruimenjam van Sylvia Simons-vd Berg en stiekem een doosje klompendrop voor m’n lief.

Onderweg terug zag ik aan de Westgaag vlak voor de bocht naar de Molenweg richting Maasland, een leuk stalletje met kasbloemkool. Dus hop mee in de tas natuurlijk. Toen we richting De Lier fietsten, zagen we ook nog een jongetje die snoeptomaatjes verkocht. Ook die verdwenen in de fietstas van de Vers-Express. Een heerlijk ritje van 26 km in prachtig fietsweer. Er werd ook goed afstand gehouden.

Thuis gekomen maakte ik een tosti van brood van Bakkerij van Malkenhorst, met ham van ZWAARD, slagerij & traiteur en kaas van Kaasmeester Richard, terwijl m’n lief de koelkast in dook om alles klaar te zetten voor zijn appeltaart. M’n lief is bij vlagen inmiddels chef-kok èn chef patisserie geworden. Een soort Robèrt van HHB en Alain Caron inéén.

Terwijl de appeltaart stond uit te dampen (“Afblijven, anders stort-ie in!”) gingen we aan de slag met een heerlijk BBQ-diner. Dus de Master of the barbecue werd ook nog wakker en hij grilde de entrecotes die we zaterdag bij Zwaard hadden meegenomen. Ik maakte er een gebakken groentemix bij van champignons van Bouwlust, uien van Boer Pait Peter Hoogendonk en courgette van de Laan van de Heilige Lambertus (‘s-Gravenzande). Salade erbij van ijsbergsla van Keurslager Poleij, paprika en komkommer van de Kleine Achterweg, tomaat van T Kommaatje, radijs van Mijnie van der Knaap, fetakaas van Kaasmeester Richard en balsamico-azijn en olijfolie van de Biefit Gezondheidswinkel.

Maandagochtend 6 april was het weer een drukke werkdag voor m’n lief. Ook al is er veel minder bloemenhandel, minder druk heeft hij het niet. Zorgen dat thuiswerkende inkopers en verkopers kunnen werken en onderhoud van de computers is wat hij nu doet. Dus met een lekker ontbijtje van vla van Van Winden en Griekse yoghurt van de Biefit, granola van Lijfstijl diëtisten gekocht bij Bakkerij Vreugdenhil en aardbei van Kwekerij de Haak in z’n mik, kan hij weer fris en fruitig aan zijn werk.

Dat hij gewoon naar kantoor an de vailing gaat, is voor mij ook wel lekker want dan kan ik me heerlijk bezig houden met dit initiatief. En met het beheer van Fietsen voor m’n bloemen – Westland. Dat dit harde werken voor de siertelers ook zo zijn vruchten afwerpt, kwam Carl Grootscholte me die ochtend vertellen. Met twee mooie plantjes per beheerder van de bloemengroep verraste hij ons en mij met de opmerking: “Marja, heb je enig idee wat jullie teweeg hebben gebracht?”. Nou, zo vanachter het schermpje zien we dat niet, maar er wordt ontzettend veel verkocht aan particulieren. Zo fijn om te horen dat de inspanningen niet voor niets zijn…

’s Avonds aten we gegrilde kippetjes van Poelier Jos Straathof met de overgebleven salade van zondag. Ik verrast m’n moedertje met een groot stuk appeltaart, natuurlijk bij de deur voor haar en m’n pa neergezet en op gepaste afstand bekeken hoe blij ze ermee was.

Dinsdags was het weer tijd voor een fietstochtje. Met twee fietstassen vol plantjes fietste ik naar de Laan van de Heilige Lambertus waar beheerder Ilze plantjes en krielaardappeltjes stond te verkopen. Ze werd blij gemaakt met de plantjes van Carl en ik kreeg een zak vol krieltjes voor bij de asperges die we die avond gingen eten. Nog even verse eieren erbij halen op de De Jonghlaan 19, ‘s-Gravenzande. Achter het Staelduinse bos langs gefietst naar Kwekerij de Haak waar de automaat alweer bijgevuld moest worden met die heerlijke aardbeitjes. Berry d’amour noemen ze ze en dat zijn ze zeker, zo vol liefde geteeld, dat proef je.

Ik fietste via de Heenweg en de Dijckerwaal naar de Biefit om daar de komst van een nieuwe voorraad cressen van Koppert Cress te aanschouwen. En ik vond er eindelijk de chaisiroop om zelf chai lattes te maken! Ken je dat? Is zo lekker… Ook nam ik een pakje afwastabletten mee zonder chemische meuk, want ook dat soort producten kun je bij de Biefit kopen.

Bijna thuis even langs m’n pa en ma om ze te verblijden met een emmertje krieltjes want die zak die ik van Ilze kreeg, kon ik natuurlijk niet met z’n tweeën op. En twee doosjes aardbeien om de liefde op afstand en in lekker eten over te brengen. Het was een heerlijk ritje van 18 km kriskras door onze mooie streek.

’s Avonds aan de slag met de asperges van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk met de krieltjes van Ilze, eieren van de De Jonghlaan, ham van Zwaard, en romige saus met een bouillonblokje, roomboter en slagroom van de Biefit en speltbloem van Molen De Drie Lelies – Maasland. Smullen!

Heb jij ook weer zo lekker gesmikkeld van dit verhaal en van die heerlijke producten van alle denkbare locaties buiten de supermarkt? Deel het in deze groep en zo steken we elkaar aan om te blijven fietsen, als bezige bijtjes. Natuurlijk met mate vanwege de coronamaatregelen, maar fietsen voor je eten is dan waarschijnlijk net effe wat beter voor je gezondheid…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *