Verslag fietsen voor m’n eten – 5/3 – 7/3/2019


Terwijl achter de schermen een heus stalletjesinvoerclubje heeeuuul goed bezig is om de landkaart op www.fietsenvoormijneten.nl te vullen en een heus studentengroepje van De Haagse Hogeschool gestart is met Fietsen voor m’n eten als studieopdracht, krijg ik gelukkig weer meer tijd om te fietsen voor mijn dagelijkse eten en daar verslagen over te schrijven.

En de voorbereidingen te treffen voor een volgende beurs. Ik sta namelijk op 5 april met fiets en al op het Jaarcongres van de Vereniging Arts en Leefstijl, dat dit jaar gecombineerd wordt met het Groentecongres, gezamenlijk Healthy Food Congres genaamd. Dankzij onder andere Oscar Holterman van RICT, mijn hostingprovider. Dank Oscar!

De leuke ontwikkelingen volgen zich nu in rap tempo op. Met zoveel hulp achter de schermen en de eerste lieve sponsoren die dit mogelijk maken, groeit dit consumentenplatform langzaam (en soms snel) uit tot een grote maatschappelijk gedragen groep. Ik word daar heel gelukkig van, jij ook?

Het is voor mij nog steeds een uit de hand gelopen hobby en alle investeringen in tijd en geld droeg ik tot voor kort zelf, met een beetje hulp van de hoofdprijs in de Gezondheidsverkiezing die Fanny Beishuizen en ik vorig jaar in Salland wonnen. Maar wist je al dat je dit initiatief tegenwoordig ook kunt sponsoren? Kijk maar eens op https://www.fietsenvoormijneten.nl/sponsoring/ voor meer informatie over hoe ook jij kunt bijdragen aan de groei en ontwikkeling van dit platform. En wat er met die financiële bijdragen, hoe klein ook en o zo welkom, kan worden gerealiseerd.

Terug naar mijn fietsverslag. Ik begon het niet-fietsen al behoorlijk te voelen. Dan ga ik langzaamaan minder lekker in m’n velletje zitten en dat merk ik aan alle kanten. Nou werkte het weer natuurlijk ook niet echt mee de afgelopen weken, daarover in een volgend verslag meer. Want in deze was het nog prachtweer…

Op dinsdag 5 maart had ik een zakelijke afspraak voor SuXeed, in Bilthoven. Ik ontbeet met yoghurt van DelflandseZuivel, banaan van de Biefit Gezondheidswinkel, peertjes van de Huishoudbeurs (die waren natuurlijk nog lang niet op) en granola van Lijfstijl diëtisten, gekocht bij Bakkerij Vreugdenhil. Met de speltbolletjes van diezelfde bakker met broodbeleg van ZWAARD, slagerij & traiteur en Poelier Jos Straathof en een fles Aquadraat water van Santé Holland ging ik met de vierwieler de pad op.

Die dag geen tijd om te fietsen, wel om te koken. Ik kreeg bezoek van schoonmoedertje dus de rundersaucijzen van Hoeve Biesland, eerder gekocht bij Op Hodenpijl, werden netjes verdeeld. Gebakken gele courgette van Courgettekwekerij van Vliet, gebakken uien, sla en een dubbeldooier eitje van Boer Pait Peter Hoogendonk erbij, paprika gered van de beurs gebakken en in de salade, tomaten, komkommer van Keurslager Poleij, en een dressing en roomboter van de Biefit. Dat viel weer in de smaak bij moeders en zoon.

Woensdag 6 maart werd het een ontbeitje: dubbeldooier eitje van Boer Pait, mini-eitje gekregen van Hilde Jansen. Ik had lekker wat massages op de praktijkplanning staan en lunchte met speltcrackers en eierkoek van Vreugdenhil, met broodbeleg van Kaasmeester RichardSlagerij Björn van Koppen en de Biefit en roomboter van Delflandse Zuivel. ’s Avonds lieten we ons verzorgen, dat gebeurt ook wel eens op z’n tijd.

Donderdag 7 maart eindelijk weer tijd voor een fietstochtje. Het was prachtig weer en de lente leek even door te breken. Eerst een ontbijtje van Griekse yoghurt van de Biefit, met (hoe kan het ook anders met zo’n voorraad) stukjes Huishoudbeursepeer en granola. Met een fietstas vol glazen potjes en flesjes en een zak met plastic voor de Plastic Heroes container, stapte ik op De Vers-Express om te doen waar die voor was: vers eten vervoeren dat ik langs de weg ging scoren.

Ik fietste richting Maasdijk over de Laan van de Heilige Lambertus en ja hoor: het courgettestalletje stond er weer, een beetje verscholen tussen de kassen, maar gevuld met heerlijke groene courgettes. Het Courgettesoepfietsen komt er weer aan op zaterdag 13 april en woensdag 22 mei (zie https://www.fietsenvoormijneten.nl/fiets-mee/…) dus ik mag weer even oefenen met courgettesoep maken volgens het recept van soepexpert Linda Bosman.

Bij Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk leverde ik de flesjes en potjes in. Ik werd verzocht om voortaan de etiketten eraf te halen, en dat schijnt heel makkelijk te gaan als je ze in een badje heet water legt, dus dat heb ik beloofd voor de volgende keer. Ik nam wat huisgemaakte fruitsappen (appel/Maasdijkse kiwi), andijvie, radijs en rode ui mee.
Volgende stop werd Zorgbakkerij Het Blauwe Hek. Daar waren ze druk bezig om een nieuw koekje te ontwikkelen: het Schiedamse molenkoekje. Binnenkort dus te koop in dit leuke winkeltje met theeschenkerij aan de Oranjesluisweg/Sint Jorispad. Ik nam verse eierkoeken mee en weer wat losse zadenmix en lijnzaad voor in de yoghurt.

Over het Sint Jorispad fietste ik door naar de Biefit. Onderweg spotte ik nog een mooi Westlands tafereeltje met kas, water, rietplanten en dat prachtige zonnetje. Even stoppen om een plaatje daarvan te schieten. Bij de Biefit moesten die Onwijs Lekker bonbonnetjes van Wim Löbker zelfs tegen dat nog laagstaande zonnetje beschermd worden in hun etalage. Ik nam een voorraadje knoflook, dressings, blauwe bessen, Griekse yoghurt, melk, gerookte spekblokjes voor stamppot, ham, boter en bananen mee. Ook biologische wattenschijfjes, want zelfs die (en andere toiletartikelen) hebben ze daar.

Weer een 10-litertank Aquadraat water achterop en nog even langs de Kleine Achterweg. Daar nam ik een zakje aardappelen en een doosje eieren mee. Laatste stop werd Koornneef Versmarkt, want ik had op het uitstabord langs de Julianaweg gezien dat ze weer Hollandse aardbeien hadden. Nog niet die Westlandse maar toch lekker. Helaas moest ik het doen met een overgezonden fotootje van die sappige rode balletjes, want ze waren op. Dan maar een zakje sappige pruimen mee en snoepkomkommers.

Mijn rondje werd bijna 17 km lang en dat was weer een mooi begin van hopelijk een tijd vol langere fietstochten. Ik nam zo’n heerlijke eierkoek van Het Blauwe Hek, met boter, helaas zonder die heerlijke aardbeitjes. Daar had ik me zo op verheugd… 

’s Middags ging ik aan de slag met het braden van draadjesvlees van Zwaard met uienjus van de uien van Boer Pait. Ik had nog verse krootjes in de koelkast van Boer Pait, die gingen ook in de pan om gekookt te worden. Frisse salade erbij van sla en rode ui van Boer Pait, komkommer van Poleij, radijs van Mil, tomaten, witte kool en paprika van de Huishoudbeurs, en dressing van de Biefit. Het was weer smullen geblazen die verse producten. En zo blij dat de tijd er weer is om te fietsen, vers te koken en met aandacht te genieten van dat heerlijke eten…
Het is weer feest! 

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *