Verslag fietsen voor m’n eten – 5/10 – 8/10/2018


Pfff wat gaat die tijd snel! Voordat je het weet zijn er weer een paar dagen voorbij. Gelukkig blijft het mooie zomerweer nog steeds hangen. Wat een prachtig fietsweertje met deze zomerse temperaturen en dat in oktober!

Vrijdag had ik een afspraak met Hans van Poelgeest (Ubuntu Collectief Nederland) van de Westlandse Watermunt en de Poelmolen. Ik ken Hans al uit de tijd dat we onze massageopleidingen genoten bij Ivs Opleidingen in Dordrecht. Even bijpraten dus en kijken wat we wellicht in de toekomst voor elkaar kunnen betekenen. Als Hans z’n ambities waarheid worden, krijgen we misschien wel ons eigen Westlandse regiogeld. Hoe leuk zou dat zijn als we daarmee ook bij de stalletjes kunnen betalen?

Ik had met Hans afgesproken bij Broodjeszaak HOP in Monster. Dus lekker op de Vers-Express ernaartoe. Maar eerst even langs Kaasmeester Richardvoor kaas en notenmixen. Daar stond Richard in gesprek met De Festiviteiten Fabriek, plannen te smeden voor de Boerenkaasmarkt die aanstaande zaterdag 13 oktober voor zijn deur plaatsvindt.
Bij Hop was het goed toeven en het werd een leuk bijkletsen.

Onderweg terug fietste ik langs Themapark De Westlandse Druif/Brasserie De Druiventuin om een doos van die overheerlijke druiven mee te nemen. Het was alweer een drukte van jewelste met groepen die werden rondgeleid. En heb je dat leuke stukkie in Het Hele Westland nog gelezen over de druivententoonstelling van vorig weekend? Vooral de foto daarbij spreekt tot de verbeelding…

Thuis maakte ik een paar boterhammen van Bakkerij Vreugdenhil klaar met boter van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden en balkenbrij van Slagerij Mekers, die ik van Fanny Beishuizen kado had gekregen. De smaak is nog steeds wel wennen maar best te doen. Nog een bammetje aardbeienjam van ZonnemArrie erbij, ook een streekproduct nog uit Overijssel.

Vrijdagavond hebben we ons even lekker laten verzorgen bij Hudson Naaldwijk. Maar als afzakkertje heb ik nog een kaasplankje gemaakt met kaas van Poelier Jos StraathofKaashandel ’t Voorhuys en Kaasmeester Richard, droge worst en grillworst van Slagerij Mekers, en druivenmosterd van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight en honingmosterd van Hoeve Avondrust erbij. Lekker hartig smikkelen! #ikeetzuidhollands (en een beetje Sallands)

Zaterdag was het weer vierwieleren-met-mijn-maatje-dag. Ik had allemaal rommelklusjes in huis gedaan, van die dingen waar ik al heel lang niet aan toe was gekomen zoals papieren netjes opbergen in mappen achter tabjes enzo. Dus even een verzetje. We reden naar de Opstalweg 9 in Naaldwijk voor druiven bij Theo van den Bos. M’n maatje was er nog nooit geweest dus eerst even lekker proeven en het verhaal van deze ‘ouwe’ hobbydruiventuinder aanhoren. En proeven natuurlijk. En kopen natuurlijk…
Wat ik ook kocht bij Theo, was een mooie inklapbare massagetafel. Hij wist dat ik massages geef en die van mij begon aan z’n eindje te komen dus de man mooi verlost van een houten blok aan z’n been. Kan ik me weer vertonen als ik massages op locatie geef.

Het hoekie nog even om naar de Geestweg voor een stukkie grillworst bij Slagerij Björn van Koppen. Het werd voor de verandering een stukkie met-kaas-grillworst, ook lekker. En kipslaatjes en ander broodbeleg erbij.
M’n maatje haalde ondertussen brood bij Bakkerij van Malkenhorst zodat we lekker konden lunchen. Het werd een late lunch en ‘s avonds hadden we eigenlijk geen trek meer in een grote maaltijd dus het werd weer een heerlijk kaas-met-druivenplankje. Kaas van Kaasmeester Richard, augurkenplakjes die ik van Fanny had gekregen, grillworst van Slagerij Björn van Koppen. De druiven die avond waren nog van De Westlandse Druif.

Zondag was weer een dagje rommelen in huis. Ik heb er geen foto’s van maar we aten dezelfde dingen als zaterdag en ‘s avonds werd het weer een keertje een Chineesje van de Julianaweg.

Maandag begon ik de dag met een schaaltje yoghurt van de Biefit, met Westlandse Aardbei die ik bij Koornneef Versmarkt had gekocht en granola van Van Malkenhorst. Na wat praktijkafspraken ging ik aan de slacht met die grote bolcourgette uit het verjaardagspakket van Fanny. Daar lustte ik wel pap… ehh… soep van! Dus met mijn favoriete courgettesoeprecept van soepexpert Linda Bosman aan de slag. Uien van Boer Pait Peter Hoogendonk van de Polderhaakweg 29 HvH erdoor. Knoflook, bouillonblokjes en pesto kwamen van de Biefit. Olijfolie en roomkaas-bieslook van Kaasmeester Richard. Melk van DelflandseZuivel. De soep werd mijn lunch en het restant verdween in de gerecyclede bakjes van de Chinees in de vriezer. Zo had ik weer een lekker voorraadje soep.

Met dit gezonde bodempie in m’n maag, met wat geroosterd brood erbij van Van Malkenhorst, stapte ik in de dakloze vierwieler naar Roelofarendsveen. Jaja, ik ging even ‘vreemd’. Tijdens de lezing over biodynamische landbouw bij Op Hodenpijl een paar weken geleden, had ik David Luyendijk ontmoet, tuinder van Kwekerij Eko-Logisch. Hij zei toen een paar rake dingen over gangbare tuinbouw en ik wilde daar meer van weten.

We hadden een inspirerend gesprek en hij liet me zijn moestuin buiten, de kas en het winkeltje zien. Een indrukwekkend bedrijf waar hij meer dan 30 verschillende soorten groenten, fruit en kruiden op biodynamische wijze teelt. En levert aan onder andere Ekoplaza en Hoeve Biesland.
En die rake dingen die hij toen zei? Daar komt vast wel weer een blog over, want het maakte me alleen nog meer nieuwsgierig…
En hij wil me ook wel helpen om een voorfietser in het Groene Hart te vinden, de streek waar hij zich in bevindt. Als ik het zo zag langs het stukje binnendoorweg dat ik heb afgelegd, ook een gebied vol stalletjes met lekkers langs de weg.

Na mijn bezoek, de vierwielerrit en korte file terug naar m’n eigen thuis (wat ben ik blij dat ik meer op de fiets dan in de auto zit), kreeg ik de opdracht van m’n lief om weer druiven aan de Opstalweg te halen. Helaas, de parasol stond er niet, dus dan maar doorrijden naar een van de vele andere stalletjes. Het werd de Hoge Geest 63, Naaldwijk. Een goeie keus zo bleek, want hun druivenras Annabel had de 1e prijs gewonnen in de verkiezing van de tentoonstelling van De Westlandse Druif! Dus hop een doosje wit met blauw in de vierwieler mee.

Thuis ging ik aan de slag met de volgende soep van de dag: tomatensoep. Ik had tomaten van De tomatenkraam van Van Wingerden, Wateringseweg. Met uien van Boer Pait, knoflook, bouillonblokjes en gehakt van de Biefit, puntpaprika van de Laan van de Heilige Lambertus en olijfolie van Kaasmeester Richard werd het een heerlijke verse soep met ballen. #ikeetzuidhollands

Ik had nog roggebrood van Van Malkenhorst en katenspek van Björn van Koppen van bij de erwtensoep dus waarom niet ook bij dit stevige tomatensoepje eten. Het was heerlijk. De overgebleven soep ook in bakjes laten afkoelen en hop in de vriezer. Ik heb voorlopig weer lekker wat verschillende soepjes om m’n lunches of zielig-alleen-avondeten een warme invulling te geven…

Zo, dit verslag is even klaar, want de mogelijkheid om meer foto’s toe te voegen, is weer op. M’n fietstochtje van gisteren wordt dus weer toegevoegd aan een volgend verslag.
Heb je helemaal tot hier gelezen? Wauw, wat knap! Of je bent van de generatie die nog een aandachtsboog van langer dan 8 seconden heeft, of je vindt het gewoon boeiend genoeg wat ik schrijf… in beide gevallen: bedankt voor je aandacht!

Ga jij nog lekker fietsen met dit mooie weertje?
En eten kopen langs de weg?
Nieuwsgierig naar jouw verhaal…

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *