Verslag fietsen voor m’n eten – 4/10/2018


Zoals gisteren in het verslag geschreven, vroeg m’n fietsritje van gisteren om een eigen verslag. Ik heb op mijn tochtje door het Westland weer zoveel leuke foto’s gemaakt, dus dat paste niet meer bij dat meerdaags verslag.

Het was een dag vol afspraken buiten de deur. Buiten spelen noem ik dat altijd. Eerst fietste ik naar het kantoor van Gemeente Westland aan de Laan van de Glazen Stad, om een gesprek te hebben met twee dames van het Westlands Natuur en Techniek Web. Wist je dat deze netwerkorganisatie bestaat, waar onderwijs en kinderopvang samen worden gebracht met aanbieders van interessante lesstof over natuur en techniek? Bezoekjes aan tuinders om te leren waar hun eten vandaan komt, is daar een onderdeel van. Hoe Fietsen voor m’n eten daar in zou kunnen passen, ga ik onderzoeken…

Na dit gesprek had ik nog wat tijd over voor m’n volgende afspraak bij Rabobank Westland. Ik fietste langs de geluidswal van de Burgemeester Elsenweg, de Vlietweg over en kwam zo al 3 stalletjes tegen. Bij een stalletje op nummer 8 kocht ik druiven, het waren de laatste van het seizoen volgens het bordje dat erbij lag.

Bij het volgende stalletje op nummer 10 stond dat er druiven verkocht werden maar ik zag niets liggen. Ik stond wel klaar om er een foto van te maken voor op de regiokaart en toen werd prompt de voorraad aangevuld. Moest ik toch zeker even een foto van die ouwe tuinder met z’n druiven in de hand maken, vond hij. Tuurlijk…
Tsja en toen kon ik natuurlijk niet wegfietsen zonder iets te kopen. Dus nog een bakkie druiven in de fietstas van de Vers-Express. Kom wel op!

Ik fietste door naar het derde stalletje op nummer 20: puntpaprika’s van Kwekerij het Westland. Zakje in de tas, netjes afrekenen en verder naar m’n tussenstop. Ik had trek in een broodje en dacht aan: Zorgbakkerij Het Blauwe Hek. Daar kun je ook voor een zelfgebakken en belegd broodje of gebakje lekker zitten aan een tafeltje. Precies goed om de tijd te overbruggen. Ik koos voor een maïsbol met eiersalade en rookvlees. En een flesje appel-aardbeiensap. Heerlijk genoten voordat ik naar de bank fietste.
En wist je dat ze bij Het Blauwe Hek nu ook Boerderijs verkopen? Voor de zoetebekjes…

Ik had bij Rabobank Westland een oriënterend gesprek over de toekomst van dit ‘leukste consumentenplatform van Nederland’ Fietsen voor m’n eten. Mijn ambities reiken natuurlijk voorzichtig al verder dan de grenzen van Westland-Midden-Delfland en omstreken. Volgens mijn sparringsgesprekspartner past dit helemaal in de trend van deze tijd, waarin steeds meer mensen bewuster kiezen wat ze in hun mond stoppen en net als ik vinden dat de teler en boer daar een eerlijke prijs voor hoort te krijgen. En dat ik veel minder plastic verbruik, zo ongeveer alles op de fiets doe en minder eten verspil, is iets dat ook in getallen uit te drukken moet zijn. Mijn ‘carbon foot print’ uitrekenen… Ik ging dus met een hoop huiswerk weer naar huis. En de bevestiging dat wij met ons allen hier in deze groep goed bezig zijn, hoe leuk is dat!

Na m’n bezoekje aan Rabobank Westland fietste ik door naar Sylvia Simons-vd Berg van Santé Holland, Oudecampsweg 29, De Lier, voor een babbeltje. Toen ik aankwam, stond de voorraad erwtensoep voor de verkoop van dit weekend al uit te dampen. Ik wist meteen wat ik ging eten die avond. Sylvia was ook weer bezig met aardbeien en peren uit eigen tuin te snijden voor die heerlijke suikervrije slow gekookte jams. Als de foto leuk zou worden, wilde ze er wel op met een sappige intense peer in de hand. Best gelukt, zou ik zeggen. Nog even knuffelen met hond Jimmy en op naar de volgende stop.

Bij die verse erwtensoep hoorde natuurlijk onmiskenbaar roggebrood met katenspek. Ik haalde het roggebrood bij Bakkerij van Malkenhorst, en een fles melk van DelflandseZuivel. Bij Slagerij Björn van Koppen de katenspek, en nog wat ander broodbeleg. Bij de Biefit Gezondheidswinkel nog even langs voor bananen, gehakt voor tomatensoepballetjes en pesto voor in de courgettesoep. Ik heb natuurlijk nog die grote bolcourgette die ik van Fanny Beishuizen heb gekregen, dus dat wordt aan de slag met soepen maken.

En ze hadden een aanbieding bij de Biefit Gezondheidswinkel: bij 3 pakken Piramide thee, een Happinez kado. Nou dat kon ik niet laten liggen, had toch thee nodig. Alleen die tijd om te lezen ontbreekt nog een beetje (boel). Met weer een volle set fietstassen en de erwtensoep op de bagagedrager, fietste ik huiswaarts. Na het fotograferen van m’n buit ging ik snel aan de slag met het verslag dat ik gisteren dus geschreven heb.

En daarna koken… ehh… opwarmen van de verse erwtensoep van Sylvia. Nou, ook ik likte m’n vingers erbij af en de pan uit, net als m’n pa! Het was een heerlijk voorproefje voor het Snertfietsen dat ik aan het uitdokteren ben.

Nog even m’n vogelbeessie heel veel liefde en aandacht geven, het was tenslotte Dierendag gisteren. En de dag was weer voorbij.

Het is trouwens nog steeds prachtig weer om te fietsen, van herfst nog geen sprake.
Heb jij nog gefietst voor je eten?

Vandaag begint trouwens de ‘Ik Eet Zuid-Hollands Challenge’ van Voedselfamilies / Voedselfamilies Zuid-Holland officieel. Tien dagen lang 80% van eigen bodem eten.
Kom ik daar aan? Ja, ik denk het wel, inmiddels al ruim een jaar.
Doe je ook mee? Deel je berichten op Social media met #ikeetzuidhollandserin. En stop er dan ook meteen #fietsenvoormijneten bij, dan zien we dat je bij deze groep hoort…

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *