Verslag fietsen voor m’n eten – 30/5 – 4/6/2019


Wat is het weer heerlijk dat het kampeerseizoen begonnen is. Nieuwe gebieden ontdekken of inmiddels bekende herbeleven, ik geniet ervan. En het blijkt ook heel goed voor m’n rikketik, want daar heb ik geen last meer van. Zou het door al dat lekkere eten komen uit de streek? Of door de fietstochtjes waar ik weer meer tijd voor neem? Of door al die hartverwarmende reacties op Fietsen voor m’n eten? Of gewoon een combinatie van dat alles?

Vanwege de restrictie van Facebook om maar 40 foto’s in een verslag te kunnen bijvoegen, heb ik van mijn kampeertrip in Salland een eet- en een fietscollage gemaakt. We hebben heerlijk genoten van het Sallandse streekvoedsel, want ik had niets uit het Westland meegenomen, behalve een 10-literverpakking Aquadraat drinkwater van Santé Holland en een paar doosjes kersen van De Westlandse Kaskers.

Voor wie eens een uittrapje naar Salland wil maken, kijk zeker even op de regiokaart van Salland op www.fietsenvoormijneten.nl/regio/salland. Hierop staan meer dan 150 adressen waar je in die regio je eten bij elkaar kunt fietsen. En er komen er nog veel meer bij! Want bij deze kan ik je vertellen dat ik zaterdag 1 juni een bezoekje heb gebracht aan Familiecamping De Vossenburcht in IJhorst, vlakbij Staphorst. Daar heeft Katja Werlich samen met haar vriend/bijna-man Martijn de flyer van Fietsen voor m’n eten op het prikbord geprikt, met de intentie om het noorden van Salland verder in kaart te gaan brengen. Het stalletjesinvoerclubje wordt dus verrijkt met deze enthousiastelingen. Katja en ik ‘go way back’, want ik ken haar al jaren vanuit de massage-/therapiewereld. Wat onwijs gaaf dat zij op deze manier meer voor de fietsende eter gaat betekenen! Welkom bij de club, Katja!

Toen ik zondag na een heerlijk weekendje kamperen en het opbergen van het Tiny Bike House weer thuis kwam, had ik een afspraakje met een bevriend masseur, Esther Klapwijk. Zij was op zoek naar een opklapbare massagetafel en laat ik die nou net boventallig in de kast hebben staan! Ook Esther volgt de ontwikkelingen van Fietsen voor m’n eten (en mijn praktijk SuXeed) al een tijdje en had heel lief een eigen gekozen tegenbod geregeld: een doos vol zoete aardappelen en een kadopakket met fruitsappen uit haar eigen streek, van Van Reeuwijk Fruit & Flowers. Wat een leuke verrassing! Daar ga ik natuurlijk heel erg van genieten…

Maandag startte het ‘keiharde’ leven weer. Daar is een stevig ontbijt voor nodig, dus de yoghurt die ik uit Salland meegenomen had, van Landwinkel De Knapenvelder, werd verrijkt door een banaan van Kleinlangevelsloo – Supermarkt in het Bos (ook Salland), notenmix van de Biefit Gezondheidswinkel en lijnzaad van Het Blauwe Hek. Beetje granola voor m’n lief van Lijfstijl diëtisten.

Na een afspraak met stofzuiger en dweil en met massagecliënten, genoot ik heerlijk van die crackers van KarisCrackers, die helaas alleen nog in Salland te koop zijn. Beetje kaas, kaas en kaas erop in drie varianten en herkomsten: roomkaas-bieslook van Kaashuis Tromp Naaldwijk, jonge kaas van Kaasmeester Richard en geitenbrie uit de koele kast van Biologische melkgeitenhouderij Reimert (Salland). Beetje roomboter van de Biefit eronder en smullen maar.

Na mijn massageafspraken had ik nog even tijd om 1 km heen naar het dorrup te fietsen naar Winkelcentrum ‘s-Gravenzande. Bij Gilde Poelier Joh. Lieffering haalde ik gegrilde kippenpoten die in de aanbieding waren. Bij Keurslager Poleij kocht ik broccoli, bananen, vleeswaren, notenmixen van de aanbieding en aardbeien van Kwekerij de Haak die je daar ook kunt kopen.

Even later kon ik weer een ritje terug maken voor twee flessen melk van DelflandseZuivel, want m’n lief had andere plannen dan kip met groenvoer. Hij is namelijk de beste koekenbakker en dan die met pannen- ervoor. ‘Maurizio dè Pannenkoekenbakker’ noem ik hem altijd. Met de pannenkoekenmix van Het Blauwe Hek, Delflandse melk, een ei van Kleinlangevelsloo (Salland), banaan van Poleij, een appel van de Kleine Achterweg en rozijnen en kaneel van de Biefit, werd het een feest. Wij gebruiken geen poedersuiker of stroop op de pannenkoeken, maar een beetje Team Westland perenjam van Sylvia Simons-vd Berg van Santé Holland smaakte heerlijk. Goed plan, Maurizio!

Dinsdag startte de dag met een smile, een banaan-blauwebes-aardbei smiley om precies te zijn. Ik had in mijn tweede ritje naar Poleij ook nog een doosje blauwe bessen meegenomen, dus die diende mooi als neus. Na het schrijven van het vorige verslag, stapte ik op de fiets, want de koelkast mocht weer gevuld worden met heerlijke verse groenten. En er waren wat nieuwe stalletjes gedeeld in deze groep, dus die wilde ik natuurlijk even met eigen ogen aanschouwen.

Ik startte bij het paprikastalletje bij Van Wingerden, Raaphorstlaan 1c, Monster. Een zak oranje paprika’s verdween in de fietstas. Even verderop schuin tegenover de Praxis ging ik een kijkje nemen in het stalletje op Havenstraat 60/Gantellaan, die eerder al door Ria Hogervorst-Smit en later door Frances Vellinga getipt was. Een mooie keus aan paprika’s, tomaten, snoeptomaatjes, komkommers en zelfs bananen kwam me tegemoet. Ik nam de bananen, komkommers en snoeptomaatjes mee.

Hierna fietste ik door naar de Boomaweg. Annemiek V-b had namelijk in de gauwigheid daar een stalletje gezien maar wist het nummer nog niet en had nog geen foto. Het bleek op nummer 2 te zijn, bij Keep Fit. Het aanplakbiljet gaf aan dat Kaj daar gestart was met KipFit en KiemFit, dus voor eieren en kiemgroenten kun je daar terecht. Helaas greep ik net mis, er stond geen oogst.

Via de Boomaweg / Waellandweg fietste ik door naar Courgettekwekerij van Vliet, nog even de bijna-laatste courgettes scoren. Door het wisselende weer en de warmte van zondag verdwenen veel courgettes helaas in de container, zelfs niet verkoopbaar in het stalletje. Het is hun laatste seizoen en de laatste loodjes wegen echt het zwaarst. Ik nam een zakje gele courgettes uit het stalletje mee en fietste door naar De Westlandse Kaskers.

Daar stond aan de Madeweg het bord alweer te shinen, om aan te geven dat hij open was. De dag ervoor vroeg Frank Stijger zich af waar al die klanten waren… bleek dat waarschijnlijk een stel kwajongens het bord in de bosje gegooid had, waardoor niet zichtbaar was dat hij open was. Een extra dingetje om op te letten, dus…

Ik nam twee grote dozen mee, bijna 2 kilo totaal. En Frank had nog een verrassing voor me. Hij heeft namelijk een paar bomen van een bijzonder soort kers staan. Gigantische rode glimmende ballen en o zo lekker. En hij had er een speciaal voor mij geplukt om te proeven. Ik kan niet wachten tot hij die gaat oogsten.

Verderop op de Madeweg haalde ik twee zakjes snackkomkommer bij Flower Art. Ik fietste de duinen in om nog even de stilte voor de storm mee te maken (die ’s avonds bij ons een storm in een glas water bleek gelukkig). Wat een prachtige duinen en zee hebben we toch!

Bij ’t Louwtje 12, tegen de duinen vlakbij Strandpark Vlugtenburg, had ik meer geluk dan de vorige keer. De moeder van Brocantien Aan Zee hielp me aan een bosje snijbonen en een kluitje verser-dan-verse krootjes. Leuk om daar eindelijk na anderhalf jaar eens geweest te zijn.

Voor overig spul fietste ik via de Nieuwlandsedijk naar de kar van Cees van Staalduinen. Ik legde hem meteen even uit hoe hij zelf zijn waar in deze groep kan aanprijzen, want zijn eerdere berichtjes in een reactie onder iets anders, verdwijnen in het niets en dat is zonde. Want die Cees die heeft een kar vol groente en fruit langs de parallelweg bij de overgang Noordlandseweg / Dirk vd Burgweg richting Hoek van Holland, waar je u tegen zegt. Ik nam er een flinke buit mee: galiameloen, wilde perzik, waspeen, sperziebonen, ijsbergsla, arepols, appeltjes en uien.

Ik had toen ik ’s morgens thuis weg fietste een grote zak lege potjes en flessen voor Francien van Haften aan de Alsemgeestlaan (tussen nummer 1 en 2, ‘s-Gravenzande) in mijn fietstas gestoken, die de hele rit al meefietsten. Om die flinke buit kwijt te kunnen, moest ik de zak aan mijn stuur gaan hangen, want ik kon het anders allemaal niet meer kwijt. Gelukkig was het vanaf Cees naar Francien niet zo ver meer met mijn fiets vol gevulde tassen. De zak zette ik bij haar vrolijke stalletje onder de carport en een potje perencompote verdween in m’n rugtasje. Francien maakt namelijk de lekkerste moezen, compotes, jams en sap. Alles ‘home made’ en lekker.

Vlug naar huis om alles een plekje in koelkast en fruitschaal te geven.

Omdat ik ’s middags wat praktijkafspraken zou hebben, warmde ik een eerder versgemaakt tomatensoepje uit de vriezer op. De een na de ander belde op om de afspraken te verzetten, de een bang voor het aankomende onweer, de ander kreeg onverwachts andere plannen. Plots had ik dus de gelegenheid om naar een bijeenkomst van de Voedselfamilies Zuid-Holland te gaan, waar ik graag naartoe wilde.

Ik speerde dus met de vierwieler naar Strijen om bij Boerderij Landzicht (van Landzicht Biologisch Groentenabonnement) een ontzettend inspirerende, vruchtbare bijeenkomst over voedselproductiesystemen en wat er in de toekomst anders kan, te beleven. Het eten verzorgd door Westerkaatje met producten van Boerderij Landzicht, was om door een ringetje (of spijsverteringskanaal) te halen, zo heerlijk! En dat onweer? Dat liet tot later die avond op zich wachten, waardoor we nog heerlijk buiten bij de boerderij konden zitten en ik net op tijd weer thuis was om de eerste regendruppels op het dak te zien vallen.

Het werd dus een dag vol verrassingen en onverwachtse wendingen. Zo ziet mijn leven er ongeveer elke dag uit, sinds ik fiets voor m’n eten en al anderhalf jaar niet meer in de supermarkt ben geweest. Eigenlijk sinds ik ondernemer ben, inmiddels al ruim 14 jaar. Fietsen voor m’n eten is een platform gebleken, waar al die levens- en ondernemerservaringen op z’n plek beginnen te vallen. Hoe gaaf en constant motiverend is dat!

Door die fietstocht van dinsdag voelde ik me weer even zoals in het begin: speurend naar nog onbekende stalletjes en de voelsprieten van deze Marja de Bij het werk laten doen. Ik word daar zo blij van… jullie ook?

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *