Verslag fietsen voor m’n eten – 30/1 – 31/1/2019


Jaja, nog een paar uurtjes en dan is het zover: Perenfietsen! Ik kijk er al naar uit sinds Annemiek V-b de noodkreet deelde en Boer Pait Peter Hoogendonk en zijn nep-, celeb- en organisatieboerin Coriza de lakens…. ehhh… nummertjes ging uitdelen. En die Sylvia Simons-vd Berg dan, die gewoon even een vrachtwagen ging regelen van Van Der Ende Transport Westland Bv (geen familie maar wel toepasselijk) om de peren naar het Westland te krijgen… Ik ben supertrots dat dit gelukt is! De kracht van deze groep is me wel heel erg duidelijk geworden. Gisteren kon ik mijn trots nog even uitspreken op de WOS Media Radio, heb je het al geluisterd? (https://www.wos.nl/radiogemist/detail?1548918000, rond minuut 12)

Ik heb in de tussentijd mijn adrenaline van de spanning gewoon weer kwijt gekund in het koken en fietsen. En natuurlijk heb ik ook weer heerlijk gewerkt in mijn praktijk SuXeed, want fietsen en eten is niet het enige dat ik in het dagelijkse leven doe. Woensdag ontbeten we met een heerlijk schaaltje aardbeienyoghurt van DelflandseZuivel met stukjes appel van Boer Pait en granola van Bakkerij Vreugdenhil. ’s Avonds maakte ik de kipschnitzels van Slagerij van Strien klaar in roomboter van de Biefit Gezondheidswinkel, met witlof van Boer Pait, ham van Keurslager Poleij en kaas van Kaasmeester Richard. Beetje paneermeel van de Biefit erover en gratineren in de grilloven. Jammie!

Donderdag begon de dag met gekookte eitjes van zowel Boer Pait als van de De Jonghlaan 19, ‘s-Gravenzande (Van Vliet eierhandel). Ik had ’s middags pas praktijkafspraken, dus mooi even tijd voor een hardlooprondje in Het Staelduinse Bos. Het bleek nog verraderlijk glad op de weg, door de opgevroren rijp. Dat gaf natuurlijk wel weer mooie plaatjes in het bos, zie de foto’s. Na mijn rondje fietste ik richting Naaldwijk, want ik had weer van alles nodig bij de Biefit. Onderweg even langs de Boeregoed Farmshop bij De Carlton Tuincentrum voor komkommers.

Toevallig was Nellie van Boeregoed de schappen weer aan het bijvullen met vers lekkers. Ze reikte me een stel komkommers aan die er best gelig uitzagen, met daarbij de uitleg dat het Hollandse komkommers waren, die onder de belichting geteeld waren en dat ze er daarom wat geel uit zien. Weer wat geleerd! Ze waren in ieder geval niet meer omhuld met plastic, wat ik ook kan waarderen.
Ik nam ook nog wat bospeen, snoeptomaatjes en snoepkomkommertjes en een paar flessen fruitsap mee en fietste door naar het centrum van Naaldwijk.

Bij Kaashuis Tromp Naaldwijk nam ik een groot plat stuk jonge kaas mee, dat vind ik toch zo lekker. Een doosje weekendmix nootjes belandde ook in de tas en ik liep naar de overkant om ook eens bij Keurslager van Leeuwenwat sudderlappen te halen. Het was er echt weer voor: stoofvlees en stoofpeertjes… Met het volgende deel van mijn buit fietste ik naar de Geestweg.

Bij Bakkerij van Malkenhorst nam ik melk van DelflandseZuivel mee en een paar vers gebakken broodjes voor mijn lunch. Ik kreeg ook nog ‘Het broodboekje’ mee, een leuk boekje met het assortiment van de bakker beschreven en leuke weetjes over brood en granen. Om verspilling te voorkomen, worden bepaalde broodsoorten nu op bepaalde dagen aangeboden, elke dag weer een ander soort. Dat is een bakker die duurzaam denkt!

Bij de Biefit was het weer voorraad-aanvul-dag. Bananen, doperwtjes voor bij de bospeen, Griekse yoghurt, roomboter, blauwe bessen, fetakaas, alles mee in een tasje aan het stuur omdat de fietstassen van de Vers-Express alweer vol zaten. Er was nog net een beetje plaats om die bijzondere kasbloemkooltjes van de Hoge Geest ook mee te nemen. Het stalletje stond binnen in de kas tegen de kou. Ik nam twee middelgrote kooltjes mee.

Na mijn praktijkafspraken ging ik aan de slag met sudderen van het vlees en de peertjes. Een pakje boter in de pan, beetje peper en zout erop, aan twee kanten even aanbraden, blaadje laurier van de kruidenkraam van de ‘s-Gravenzandse weekmarkt erbij en wat uien van Boer Pait en paprika van de Burg. Van Doornlaan De Lier. En een paar tomaatjes van Lanstomaten, dat geeft nog extra smaak aan de jus.
De peertjes van Boer Pait gingen in water met honing-kruidenwijn en kaneel van de Biefit, en het kookvocht maakte ik aan het einde af met een beetje arrowroot (een soort aardappelzetmeel maar dan niet van aardappel).

Het was weer smikkelen en smullen geblazen na zo’n winterse dag. Ik geniet enorm van dit weer, lekker koud en dan heerlijk met die rooie konen en een warm gevuld buikje ’s avonds onder de wol.
Vandaag heb ik ook weer een goed gevulde ochtend met praktijkafspraken, maar vanmiddag ben ik bij Boer Pait aan de Polderhaakweg 29, HvH achter Maasdijk te vinden. Ik hoop natuurlijk veel van jullie leden in het eggie te ontmoeten, maar niet allemaal tegelijk komen en zoveel mogelijk op de fiets hè! Anders wordt het een dolle boel daar bij Boerderij Hoogendonk.

Later!  ‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *