Verslag fietsen voor m’n eten – 29/8 – 31/8:


Dit meissie is alweer vroeg op vandaag. Hoe zou dat nou komen op de dag van haar eerste echte Courgettesoepfietstocht…
En hoe kan ik die hyperdepiep beter benutten dan te gaan schrijven. Jullie hebben nog een verslag tegoed, dus hier komt-ie.

Woensdag begon de dag met 3 Westlandse kranten in de bus waarin aandacht werd besteed aan het Courgettesoepfietsen. Zoals jullie inmiddels weten, heeft al die media-aandacht van AD WestlandHet Hele WestlandDe ‘s-Gravenzander en Groot Westland mede gezorgd voor een volle groep fietsers vandaag.

Ik maakte ‘s middag na m’n praktijkafspraken een kort rondje. Even naar ‘het dorp’ om alweer kaas en noten bij Kaasmeester Richard te halen, alles was alweer op, zo lekker. Ik was best laat in de middag en m’n lief wilde nog heerlijke druiven, dus hup met de Vers-Express even naar Themapark De Westlandse Druif/Brasserie De Druiventuin. Helaas, het winkeltje was dicht maar Leon van Es hielp me graag aan een doos. Ik ken Leon al jaren, nog van die goeie auwe tijd, toen ik in de weekenden partijen liep in De Spaansche Vloot in ‘s-Gravenzande. Zo jammer dat met het overleden van de eigenaar een stuk historie verdwenen is… Maar ik dwaal af, ik was superblij met m’n druiven en vervolgde m’n weg.

Via de Monsterseweg fietste ik weer terug naar het dorp om bij Keurslager Poleij nog even wat groente en vlees te halen. Groente bij de Keurslager? Jaja, het is net een minisuper daar. Ik nam een bloemkool en kip op stok van de aanbieding mee. Het avondeten werd dus kip op stok met bloemkool en ik bakte er nog reepjes puntpaprika van de Poeldijkseweg met rode ui van Hokke groenten en fruit (nog uit Vierpolders) bij. Jammie!

Donderdag had ik meer tijd om te fietsen. Ik wilde 3 vriendinnen van deze show blij maken met allerlei gerecyclede verpakkingen: Sylvia Simons-vd Berg (Santé Holland, Oudecampsweg 29, De Lier) en Francien van Haften(Alsemgeestlaan tussen 1 en 2, ‘s-Gravenzande) met glazen potjes en flesjes, Coriza Hoogendonk (Polderhaakweg 29, HvH achter Maasdijk) met papieren en plastic zakjes en eierdozen. Dus met een fiets vol verpakkingen die je normaal in de prullenbak zou werpen, ging ik op pad voor een beter milieu.

Eerst even lunchen met speltbrood van Bakkerij Paul Schalke en broodbeleg van drie slagers: Slagerij Björn van KoppenKeurslager Poleij en Slagerij Jeursen. Gebroederlijk naast elkaar op mijn eettafel, concurrentie bestaat niet, ieder heeft zijn eigen specialiteiten. Roomboter van Kaasboerderij de Westplaat, nog het laatste uit mijn tijd OP Voorne-Putten. En de laatste rodebessenjam van Fanny Beishuizen erbij.

Eerst fietste ik langs de Alsemgeestlaan waar de potjes lekkernijen van Francien alweer stonden te pronken in de kast. Ik nam die heerlijke perencompote mee. Toen herinnerde ik me dat Gonny de Kam me had uitgenodigd om een zakkie van die door Yvonne van Luyk geplukte appeltjes te halen bij dat leuke houten huisje in Het Staelduinse Bos. Gonny legde me uit hoe ik er zelf een appelcompote van kon maken dus met dat idee ging ik verder bepalen wat ik zou eten die dag.

Door het bos naar de Polderhaakweg gefietst, waar ik geholpen werd door Piet, want de heren hadden net even pauze. Door de regen van de afgelopen tijd staat er weer van alles te wuiven, groeien en bloeien op het land, de rust was wedergekeerd bij boer Pait Peter Hoogendonk. Ik nam wortelen mee, een voorraadje uien en een doos eieren.

Via Maasdijk fietste ik naar de Oudecampsweg naar Santé Holland om bij Sylvia een Aquadraat water en een Appeltap appelperensap tank te halen. Die stoofperenjam natuurlijk ook mee, want dat leek me zo lekker. Even gekruide kipdijfilets halen bij Poelier Straathof in De Lier en meteen die lekkerste eiersalade mee en een pittige kipsalade om te proberen.

Binnendoor op de Kanaalweg 8 kwam ik in het stalletje waar eerst aalbessen lagen, blauwe Frankenthalers tegen. Toch maar weer in het tassie die blauwe druiven. Even bij de Biefit Gezondheidswinkel langs voor doperwtjes en alvast wat vlees voor de tomatensoep die ik vrijdag wilde gaan maken. En een plakje cake met Dr Vogel Bambukoffie erin proeven, lekker Cindy van Domburg! Laatste stop: Naaldwijkseweg 173, ‘s-Gravenzande voor soeptomaten. Met volle tassen achterop en een aan iedere kant van m’n stuur legde ik de laatste km af naar huis.

Meteen aan de slag met het maken van een heerlijk mix van peen van de Polderhaakweg, aardappels van de Kleine Achterweg en erwtjes van de Biefit Gezondheidswinkel. Ondertussen de appeltjes van Gonny met een klein beetje biologische rietsuiker en kaneel tot moes gekookt. Ik moest heeeeel diep graven in m’n keukenkastjes om nog ergens suiker te vinden want dat gebruik ik echt nooit meer.
Gemarineerde kipdijlapjes van Poelier Straathof gebakken in roomboter van de Biefit Gezondheidswinkel erbij en smikkelen maar. Het was echt heel lekker al zeg ik het zelf.

Gisteren had ik lekker wat werk in m’n praktijk en daarna natuurlijk aan de voorbereiding voor het Courgettesoepfietsen. Heerlijk ontbijtje met Skyr van Biefit Gezondheidswinkel​, frambozen van Plukkerij Framblij​, ongebrande noten van Kaasmeester Richard​ en druiven van Nicolette Rosalinde Graff en van Themapark De Westlandse Druif/Brasserie De Druiventuin. Ik zou tomatensoep maken en liet m’n maatje even langs de nieuwe winkel van Bakkerij Vreugdenhil rijden voor brood daarbij, maar uiteindelijk belandde dat knapperige brood in de vriezer om een andere keer op te piepen. We hielden het bij broodjes met allerlei broodbeleg van de genoemde slagers en poelier en kaas van Kaasmeester Richard. Ik eindigde met een broodje met die echt heerlijke stoofperenjam van Sylvia van Oudecampsweg 29, De Lier. En een eierkoek van Bakkerij Vreugdenhil met roomboter van Kaasboerderij de Westplaat en aardbeien van Koornneef Versmarkt. Een echte vrijdag gemakdag dus.

Zometeen stap ik al vroeg op ‘t fietsie om wat lekkers onderweg naar Café De Jachthaven Kwintsheul te halen. Ik kan natuurlijk niet met lege handen aankomen als ik onze wethouder bedank voor haar bijdrage.

Zie je ons al fietsen vandaag? 20 mensen op jacht naar courgettes? Zwaai even als je ons ziet, dan weten we dat jij het bent…

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *