Verslag fietsen voor m’n eten – 29/11 – 2/12/2018


Wie schrijft die blijft… een uitdrukking die ik de laatste jaren zeer letterlijk heb genomen. Schrijven is voor mij bijna van levensbelang. Als ik een paar dagen geen tijd heb gehad om te schrijven, lijkt het alsof al de cellen in m’n lijf geen zuurstof meer krijgen en verschrompelen. Zo ook met fietsen. Daarom ben ik trots dat het me steeds weer lukt om het fietsen voor m’n eten te blijven doen. Ik heb nu een leefstijl gevonden die ik nog jaren kan volhouden. Wat, jaren…? De rest van m’n leven. Zolang er stalletjes zijn, boeren en tuinders die hun eten langs de weg aanbieden, zo lang kan ik dit blijven doen. En het verveelt nooit, integendeel. Het wordt alleen maar leuker!

Donderdag 29/11 ging ik met de fiets naar Het Blauwe Hek. Daar wachtte een bijzonder persoon me op: Marieke van de KRO-NCRV. We gingen namelijk een rondje langs de locaties voor de uitzending van BinnensteBuiten. Zo kon ze een mooie planning maken voor de regisseur en vooraf bedenken hoe het item er straks op tv uit komt te zien. Bij Het Blauwe Hek werden we eerst verrast met heerlijke cappuccino (net latte) met een stuk huisgemaakte appeltaart. Het zou een klein stukje zijn, het werd iets groter.

Na de bespreking en taart bij Het Blauwe Hek pakten we de vierwieler om naar Boer Pait Peter Hoogendonk aan de Polderhaakweg 29, HvH, te gaan. Daar stonden Pait, nepboerin Coriza en Moppie ons al op te wachten. Na het doornemen van wat scenario’s namen we natuurlijk nog wat boodschapjes mee. Ook Marieke wilde die snertingrediënten weleens proeven dus Boer Pait stelde een snertpakketje samen. Ik nam een Romanesco kooltje mee, spruitjes, krootjes, sla en dubbeldooier eieren.

Nog even een rondje De Lier om mooie plekjes te spotten en door naar Sylvia Simons-vd Berg van Santé Holland aan de Oudecampsweg 29. Na de bespreking (geen foto’s) nam ik nog een 10-literverpakking Aquadraat water mee in de auto, waarna we terug reden naar Het Blauwe Hek. Nog wat laatste instructies en Marieke ging vol inspiratie uit het Westland voor haar script naar kantoor. Wat komt daar veel bij kijken om een item van een kleine 12 minuten te kunnen opnemen!

Ik pakte de Vers-Express om met verse buit en drinkwater weer naar huis te fietsen. Thuis gekomen snel weer door naar een volgende afspraak: een bijeenkomst over leefstijlcoaching, georganiseerd door de Vereniging Arts en Leefstijl, bij de Rabobank in Utrecht.
Dus snel even makkelijk wat boterhammetjes smeren voor onderweg. Brood van Bakkerij Vreugdenhil en broodbeleg van Poelier Jos Straathof en Slagerij Björn van Koppen, roomboter van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden.

Met die andere blauwe rugtas, pen en papier voor aantekeningen, sleutels van de vierwieler, bammetjes en flesje water ging ik naar Utrecht. Daar vertelden voorzitter en huisarts Tamara de Weijer (ja, die van dat boek ‘Eet beter in 28 dagen’) en andere sprekers meer over de Gecombineerde Leefstijl Interventie bij overgewicht die in het basispakket komt vanaf 1 januari. Heel interessant en zo kijk ik steeds weer hoe dit leuke platform Fietsen voor m’n eten, in het grote geheel een plekje kan innemen.

Onderweg naar huis belde ik m’n lief of hij inderdaad zo lief wilde zijn om alvast een tomatensoepje uit de vriezer vandaan wilde halen en opwarmen. Ik kon dus zo aanschuiven, eten en hup naar bed na een inspirerende dag. De voorpret bij het beeld van TV kok Alain Caron samen met mij al Snertfietsend door het Westland, werd steeds sterker en grappiger… de droom werd langzaam werkelijkheid.

Vrijdag 30/11 had ik lekker veel afspraken in mijn praktijk SuXeed. Maar ik moest nog even op de fiets stappen want zaterdag had ik thuis een cursus gepland staan en ik wilde daar natuurlijk wel wat lekkers bij op tafel zetten voor bij de koffie en thee. Dus ‘s middags nog even een rondje van 8 km voor snoepgoed.

Eerst even lunchen met yoghurt van DelflandseZuivel, appel van Be-leaf, gemengde zaden van Het Blauwe Hek, muesli van de Biefit Gezondheidswinkel en gemengde ongebrande noten van Kaasmeester Richard. Mijn eerste stop werd Boeregoed bij De Carlton Tuincentrum, waar de kerstsfeer me al bij de entree tegemoet kwam. Ik nam wat snoepkomkommertjes, snoeptomaatjes en snoeppaprikaatjes mee en grote komkommers.

Door naar de Biefit voor wat voorraden: fetakaas, Griekse yoghurt, gele en bruine bananen, spekblokjes, kastanjechampignons, stoofvlees… en wat koekjes en gezonde repen als krachtvoer voor bij de training. En wist je dat ze bij de Biefit ook het boek van Dokter Tamara verkopen? Een aanrader als kerstkadootje voor jezelf of iemand anders.

Bij Slagerij Björn van Koppen haalde ik grillworst en overig broodbeleg en toen had ik ook nog een pondje gehakt bij elkaar gespaard met de Piggypas. Dat komt mooi uit! Ik nam ook een rookworst en gerookte kip mee, zodat ik binnenkort weer die lekkere spruitjesstamppot kan gaan maken.
Nog even langs Bakkerij van Malkenhorst, waar Sinterklaas me van binnen stond aan te staren, voor granola, melk van Delflandse Zuivel en vers brood.

Ik was nog niet compleet, want m’n kaas was ook bijna op. En studentenhaver voor mijn studenten voor de starterstraining van zaterdag mocht natuurlijk niet ontbreken. Dus nog even langs Kaasmeester Richard. Bij Richard zag ik ook die heerlijke dadelkoekjes (healthy disks heten ze) liggen, dus hup mee in de tas. Genoeg lekkers en gezonds te kiezen.

Ik wilde nog gaan koken maar het was intussen allang donker (en laat) geworden, en de zin ontbrak. Dus even makkelijk op vrijdag gemakdag: brood met van alles erbij.

Zaterdag 1/12 gaf ik dus aan m’n eigen eettafel een starterstraining voor beginnende massagetherapeuten in opdracht van TouchPro Europe B.V.. Wat moet je allemaal regelen om te starten, aan welke wetten en regels moet je voldoen? Voor velen saaie stof, maar met al dat Westlandse lekkers en die studentenhaver en healthy disks van Richard erbij was het best te verteren. En ik krijg meestal terug van de cursisten dat ik het levendig breng, omdat ik zelf een massagepraktijk heb en veel voorbeeldsituaties kan schetsen. Dus: een geslaagde dag volgens de groep.

Mijn eigen lunch bestond die dag uit de Weerribben Zuivel schapenyoghurt en bruine banaan van de Biefit met granola van Van Malkenhorst. Na de training gingen we heerlijk uit eten bij Eetcafé de Witte, even de plaatselijke horeca steunen en lekker dichtbij. Nog een verjaardag bij m’n broer en de dag was vol en ik voldaan…

Zondag 2/12 werd een Rust-en-Restjesdag. De uitdaging was om van wat restjes brood en andere etenswaren, een luxe brunch te maken. Zeer geslaagd al zeg ik het zelf: van een overgebleven boterham van Van Malkenhorst en een van Het Blauwe Hek maakte ik een tosti, met ham van Björn en kaas van Richard. Ik bakte een uitsmijter erbij van vier eitjes van Francis D Vette, ook met ham en kaas en snoeptomaatjes van Boeregoed.
De kontjes van het brood besmeerde ik met roomboter van Van Winden, Syl’s stoofperenjam van Santé Holland en aardbeienjam van ZonnemArrie (Salland).
Nog een schaaltje schapenyoghurt met bruine banaan erbij van de Biefit met granola van Van Malkenhorst. Zo hadden we een heerlijke brunch van overgebleven eten. Lekker en tegen verspilling….

We maakten er een dagje buiten van en gingen wandelen op het strand van Hoek van Holland. Een lekkere latte bij het vuur bij 2SeasonsBeach en de tijd vloog om.
‘s Avonds maakte ik een kleine salade van de sla van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk, komkommer van Be-Leaf, tomaatjes van Boeregoed, paprika van de Laan van de Heilige Lambertus en ei van Francis, Maasdijk 37a, Maasdijk. Dressing van de Biefit erover en ‘hun’ hamburgers in roomboter gebakken erbij, met ketchup en mayonaise ook van de Biefit.

Als toetje namen we nog een flinke kom Griekse yoghurt, ik met appel van Be-Leaf met lijnzaad van Het Blauwe Hek en amandelen van Kaasmeester Richard. M’n lief met muesli en banaan van de Biefit.

En we sliepen nog lang en verzadigd… onee, om 4:45 ging de wekker weer! De spanning voor een nieuwe maandag werkdag werd vermengd met de spanning voor de opnames voor Binnenstebuiten, die dinsdag zouden plaats vinden.
Gelukkig kan ik die spanning er goed uit trappen op de fiets.

Tot het volgende verslag! Bijna weer bijgeschreven…

‍♀️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + 4 =