Verslag fietsen voor m’n eten – 27/5 – 29/5/2019


De afgelopen weken heb ik flink doorgepeesd om wat achterstand in de fietsverslagen weg te werken. Ik probeerde de verslagen kort te houden, maar het is zo leuk om het hele verhaal uit de doeken te doen! De aanbieders verdienen het om genoemd te worden, de anekdotes om verteld te worden en dat heerlijke eten om getoond te worden. Ik streef ernaar om vanaf nu weer steeds eendaagse verslagen te schrijven, maar wie weet of dat lukt… komt er weer zo’n verkiezing of een andere leuke ontwikkeling rondom Fietsen voor m’n eten voorbij, dan kan dat streven weer in de soep lopen. Letterlijk en figuurlijk, want dan grijp ik weer naar de versgemaakte soepjes in mijn vriezer als ik geen tijd meer heb om te koken.

Maandag 20 mei, ik was nog niet terug van de eerste kampeertrip van het jaar en ik was me al aan het voorbereiden op de tweede. De dag begon met een Griekse yoghurt voor m’n lief en schapenyoghurt voor mij met muesli van de Biefit Gezondheidswinkel en granola van Lijfstijl diëtisten. De aardbeitjes kwamen van Landwinkel Klok-pagina uit Brielle, meegenomen van OP Voorne-Putten.

Ik had een overleg met het groepje kanjers van studenten van De Haagse Hogeschool gepland staan, gewoon aan de eettafel. Ze waren al behoorlijk ver met het uitwerken van het businessplan achter dit idee, zo benieuwd waar ze mee komen op hun eindpresentatie!
Ik lunchte met speltcrackers, roomboter en hammetjes van de Biefit, kaas van Kaasmeester Richard, smeerseltjes van Kaashuis Tromp Naaldwijk en mosterd van Op Hodenpijl.

Nu Fietsen voor m’n eten op een heuse onderneming begint te lijken, met allerlei werkzaamheden die kunnen gebeuren, mag ik er zelf voor waken dat het nog steeds vooral leuk blijft. In het verleden ben ik vaak in de valkuil gestapt dat een leuk idee te serieus werd en ik niet om hulp durfde te vragen. Nu durf ik dat wel en ik krijg het ook van alle kanten aangeboden. Het stalletjesinvoerclubje onder de bezielende leiding van ploegbaas Aad van Meurs dat achter de schermen blijft werken aan een gevulde landkaart, zodat we straks tijdens kampeervakanties ook weten waar het lekkers langs de weg ligt… De studenten en hun docent Eveline Kapteijn, die zo enthousiast zijn en onderzoeken wat hier verder uit kan groeien… Een paar potentiële voorfietsers in andere regio’s waar ik gesprekken mee heb… De vrijwilligers die mee gaan naar beurzen en boerenmarkten… De sponsoren die geld gedoneerd hebben via de paginahttps://www.fietsenvoormijneten.nl/sponsoring. Ik ben er superblij mee en ondertussen is het voor mij nog steeds niet gewoon dat dit gebeurt. Ik voel me niet (meer) alleen in dit initiatief staan en kan daar flink ontroerd van raken.

Maandagmiddag ben ik dus lekker bezig geweest met allerlei voorbereidingen voor gesprekken die er die week aan zaten te komen. Lekker freubelen, bedenken en noteren van nieuwe ideeën. En heerlijk Pasta di Marja koken om het lijf te voeden. Het gehakt was van Westvoornes Weidevlees, de tomatenpuree van Landwinkel Klok, de uien van Boer Pait Peter Hoogendonk, spaghetti, knoflook, bouillonblokjes, basilicum en rode honing-kruidenwijn van de Biefit.

’s Avonds m’n lief verblijden met een samen-fietstochtje, die is al helemaal verslaafd geraakt aan zijn nieuwe fiets. Kersen, kersen en nog eens kersen, ik ben hem steeds kwijt en dan is hij dus kersen halen. Maar denk maar niet dat ik dan iets krijg, want die zijn gewoon al opgesmikkeld voordat hij weer thuis is. Die maandagavond ging ik dus zelf maar mee om ze ook te kunnen proeven, daar op dat bankje naast de automaat in de duinen bij Ter Heijde. En lekker dat ze waren! Natuurlijk ook een bakje mee in de tas voor thuis. En nog even een stop bij Plukkerij Framblij maken onderweg terug naar huis, voor framblijtjes en ook hun kersen even proeven. Het werd zo weer een ritje van 15 km.

Dinsdag 28 mei begon de dag met een smiley van banaan en aardbei van Landwinkel Klok (Brielle) en een framblijtje als neus. Dat is toch wat vrolijker wakker worden om 4:45, in de trant van ‘Het leven is een feest, je mag zelf de slingers ophangen’.
Vanwege een paar afspraken buiten de deur en water uit de lucht, pakte ik de vierwieler om eerst wat boodschapjes te halen voor mijn tweede kampeertrip.

Bij De Westlandse Kaskers waren de rode ballen weer rijp en ik had met Frank Stijger afgesproken dat ik even een doosje of vier kwam ophalen: 1 voor de gesprekpartners in de afspraak die ik daarna had, 2 voor m’n pa en ma en natuurlijk ook een voor ‘me, myself and I’. Net als in het vliegtuig moet je ook eerst dat mondkapje bij jezelf opzetten voordat je anderen kunt helpen? Zo is het ook met dit lekkere eten. Vergeet vooral jezelf niet!
Bij de Biefit haalde ik nog even een 10-literverpakking Aquadraat water van Santé Holland, dat is toch zo handig in de sleurhut om vers drinkwater te hebben.

Door naar Op Hodenpijl in Schipluiden om daar een gesprek te hebben met de mensen achter De Groenste Familie van Zuid-Holland. Dit is een campagne om ons bewust te maken van de waarde van streekproducten, zodat we meer lokaal gaan kopen en eten. Het was een vruchtbaar gesprek, de kersen werden zeer gewaardeerd en we genoten ook nog van een heerlijke lunch op een fijne plek, want dat is Op Hodenpijl echt…

Mijn volgende afspraak was iets verderop in de Krimpenerwaard, bij De Vlisterstee. Een tijdje geleden werd ik benaderd door een vrouw die daar een initiatief heeft opgezet om mensen bekend te maken met de streekproductenleveranciers van de Krimpenerwaard (bij Gouda). Ook dat werd een vruchtbaar gesprek waar jullie binnenkort meer over zullen horen.
Zij kon het natuurlijk ook niet laten om mij een stukje Krimpenerwaard te laten proeven en we gingen daarvoor naar Kaasboerderij en Melkveehouderij van Eijk in Vlist. Een heerlijk stukje graskaas meegenomen en wat foldertjes uitgewisseld.

Het was de dag van de OV-staking, dus even afwachten of ik in een lange file terecht zou komen, maar het viel alles mee. Bij Op Hodenpijl had ik eerder een pakketje hamburgers van Hoeve Biesland meegenomen, die ze daar ook verkopen. In mijn koeltassie was het precies ontdooid toen ik thuis kwam. En in de brievenbus trof ik de Trouw krant aan die Mieke Dekker voor me bewaard had, met het artikel over kust en kassen van Bezoek Westland. Altijd fijn om een vers krakend exemplaar te hebben. Bedankt Mieke!

Ik ging snel aan de slag met de hamburgers en maakte er een salade bij van komkommer van Keurslager Poleij, tomaatjes van T Kommaatje, snackpaprika van de Naaldwijkseweg 33, eieren van de Kleine Achterweg en dressing van Landwinkel Klok. Gebakken groenten erbij: uien van Boer Pait Peter Hoogendonk, gele courgette van Courgettekwekerij van Vliet en paprika van de Raaphorstlaan.
Het restje pastasaus van de dag ervoor heb ik opgewarmd en dat smaakte best lekker erbij.

Vroeg naar bed, want woensdag zou een intensieve dag worden. Ik ging namelijk helemaal naar Salland rijden. Maar eerst die ochtend aan een heerlijk ontbijtje: Griekse yoghurt met muesli en ongebrande notenmix van de Biefit, met framblijtjes van Plukkerij Framblij. Voor m’n lief granola van Lijfstijl Diëtisten erbij. Na wat praktijkafspraken in SuXeed, ging ik de spullen inladen in de vierwieler en de ’tiny bike house’ ophalen. De Vers-Express op de dissel laden en hup naar Salland.

Gelukkig waren de verkeersgoden me goed gezind, want binnen 2,5 uur was ik ginder. En m’n ma? Die was maar wat blij dat ik weer veilig op de plek van bestemming was. En met die kersen van de Westlandse kaskers…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *