Verslag fietsen voor m’n eten – 26/10/2018


Jaja het tweede verslag van de dag. Mijn fietsritje gisteren alleen al leverde 40 foto’s op dus een apart verslag was noodzakelijk. En leuk natuurlijk…

Ik begon de dag vroeg met een ontbijtje samen met m’n lief, waarna ik achter de computer allerlei mails ging beantwoorden van mensen die mij van heel veel informatie voorzien om Fietsen voor m’n eten te helpen groeien naar landelijke dekking. Ik merk nu echt goed hoe een waardevol netwerk aan contacten ik de afgelopen 14 jaar als ondernemer heb opgebouwd. En daarvoor ook natuurlijk, want familie en vrienden zijn nog waardevoller voor de verspreiding van het verhaal: ga gewoon fietsen voor je eten…

Voordat ik aan mijn fietstochtje begon, nam ik een peren-appel-fruitsalade voor de nodige koolhydraten. Voorheen zouden appels en peren met een plekje erg makkelijk in de kliko zijn beland, maar nu maak ik er gewoon zo’n salade van. Handpeer en appel waren van Boeregoed, gekocht bij Farm I See.

Ik had weer een verzameling aan bruikbare zakjes en eierdozen, die ik meenam voor Boer Pait om te hergebruiken. Oud papier verzamel ik in de doos van het Aquadraat water van Santé Holland en gaat zo de papiercontainer in. Ook had ik weer eens een zakje plastic voor de Plastic Heroes container. Gebeurt niet zo vaak meer, maar eigenlijk nog te vaak naar m’n zin. Hoe kan ik die bakjes en wikkels die wel nog van plastic zijn, ook vervangen? Het gaat dan om bakjes met smeerseltjes en verpakkingen om vlees, wat zo voorverpakt bij de kleine winkelier ligt en niet anders meegenomen kan worden….

Ik ging op pad met de Vers-Express en meteen om de hoek bij Naaldwijkseweg 116 (‘s-Gravenzande) werd mijn oog getrokken naar de vrolijk groen gekleurde snijbonen die daar aangeboden werden. Ik nam een zakje mee, geld in de brievenbus. Ik fietste verder over de Alsemgeestlaan naar het stalletje van Francien van Haften tussen nummer 1 en 2 maar de kast was helaas dicht.

Door naar de Westlandse Aardbei voor sappige rode ballen met kroontje. Ik wisselde een briefje van € 50 in de automaat en even leek het of ik de jackpot had gewonnen. Waarschijnlijk heb ik hiermee al het wisselgeld opgemaakt, sorry daarvoor. Maar nu wel weer genoeg kleingeld voor de stalletjes. Aardbeitjes in de tas en weer door.

Ik fietste langs Heenweg en stak de Maasdijk over bij de rotonde bij Brasserie de Bosrand. Via de Staelduinlaan fietste ik langs Het Staelduinse Bos naar de De Jonghlaan 19, om daar mijn eerste doos eieren te scoren. Via de Bonnenlaan en het fietspad van de Pettendijk fietste ik heerlijk windje zij naar Boer Pait, Peter Hoogendonk, Polderhaakweg 29, HvH achter Maasdijk. Het land waar ik onlangs de laatste zonnebloemen had gefotografeerd was leeg en omgeploegd. Ook de lucht boven de boerderij van Boer Pait zag er zoveel somberder uit. De donkere dagen komen er weer aan. Maar fietsen voor m’n eten geeft me alle redenen om toch dat beetje vitamine D aan te maken om die andere D te voorkomen. Begint met een D, eindigt op pressie…

Door naar de schuur van Boer Pait. Opa was er niet vrijdag, maar ‘Pait en Piet’ (net Peppie en Kokkie maar dan anders) bedienden de klanten. Het is bijna einde-knechtschap voor Pieter, die vertrekt naar Zeeland om daar zijn droom na te jagen: een broodjes-met-geblenderd-fruit-sapzaak in Goes. Volgende week is hij voor het laatst bij Peter en nepboerin Coriza Hoogendonk. Hij keek ook niet zo vrolijk op de foto. Of dit was omdat hij bijna voor het laatst is of omdat hij nog een week moet, laten we maar even in het midden…
Nemen jullie nog een leuk afscheidskadootje voor hem mee als je nog naar de Polderhaakweg 29, HvH gaat voor je arepols, dubbeldooier eieren, groenten en fruit? Hij heeft alleen nog maar een reep chocola van iemand gekregen dus daar kan best nog wat bij.

Boer Pait hielp mij zelf persoonlijk aan m’n aankopen: een doosje dubbeldooier eieren (“ff aanstampen in dat rugtassie”), spruitjes (stamppot!), winterpeen (hutspot!) en een voorraadje uien (voor de stamppot!). M’n tassen begonnen alweer aardig vol te raken.

Terug via de Polderhaakdwarsweg naar Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijkaan de Lange Kruisweg, Maasdijk, gefietst. De winteropeningstijden hingen alweer aan het raam, dus nu komt de winter er echt aan. Binnen was het hartverwarmend mooi. Ze hadden een cheque ontvangen van Rabobank Westland en hadden daarmee mooie kasten voor hun potjes en flesjes laten maken. Mocht je ook zo’n mooie kast willen: binnenkort doet de maker er een plaatje op met zijn gegevens, zodat je weet hoe je hem kan vinden.

Ik kocht komkommers, een rode ui en twee flesjes druivensap en fietste naar de overkant: Poelier Gebrs. van der Ende Maasdijk. Daar haalde ik een gerookte kipfilet voor de spruitjesstamppot. Via de Pettendijk fietste ik onder het tunneltje door naar de Oranjesluisweg om bij Zorgbakkerij Het Blauwe Hek biologische maïsbroodjes te kopen om af te bakken en wat gemengde zaden voor door de yoghurt. Die lagen niet in de vitrine want ze hadden plaats gemaakt voor de Sinterklaas-lekkernijen.

Binnendoor fietste ik richting de Snelbinder om linksaf door de Hoge Bomen naar de Biefit Gezondheidswinkel te fietsen. Eerst nog even melk van DelflandseZuivel en granola van Bakkerij van Malkenhorst te halen. Ook nam ik een halfje pure speltbrood mee.
Bij de Biefit keek ik voor de overige ingrediënten voor de spruitjesstamppot: kastanjechampignons , spekblokjes . En een voorraadje roomboter en mayonaise .
Toen ik het slot van m’n fiets haalde, schoof m’n rugtasje hard tegen m’n zadel. In plaats dat ik nou ff kijk of m’n dubbeldooiertjes kapot zijn… nee gewoon stug doorfietsen naar de weekmarkt van ‘s-Gravenzande. Kom ik daar aan, pak een plastic tasje om de vis in te doen, helemaal onder de ei in m’n tas…! 
Van een blij ei even geen sprake. Dus snel het doosje in een plastic tasje om verdere schade en viezigheid te voorkomen.

Op de markt naar Vishandel ’t Loggertje voor kibbeling, zeekraal en sliptongetjes. Vrijdag visdag natuurlijk. Ze werden weer netjes schoongemaakt maar waarschijnlijk had hij niet gehoord dat de kop eraf moest dus daar kwam ik later thuis achter. Het was dus een dag vol verrassingen, of dat aangename of onaangename waren, maakt even niet uit. Je maakt wat mee zo op een fietsen-voor-m’n-etendag…

Nog even langs Kaasmeester Richard voor kaas en noten. Het was stervensdruk in de winkel, een goed teken voor Richard natuurlijk, maar ik begon stalpoten te krijgen. En ik wilde zo graag die Roodbonter kaas proeven die buiten op het bord stond. Heerlijk jong en smeuïg bleek toen ik aan de beurt was. Een groot stuk, nog wat notenmixen en een flesje olijfolie uit Kreta mee en op naar de laatste stop.

Bij Keurslager Poleij nam ik banaanyoghurt van DelflandseZuivel mee en broodbeleg. Snel naar huis want m’n buikje begon te rammelen. Even lunchen, ik had zo’n trek in die warme kibbeling die ik had meegenomen bij ’t Loggertje en een uitsmijtertje van 1 dubbeldooier ei met zeekraal. Op de eierkoek van Zorgbakkerij Het Blauwe Hek belandden de aardbeitjes van Westlandse Aardbei. Een mooi combinatie.

En ik ging me voorbereiden op nog een leuke afspraak: een gesprek met Bezoek Westland en twee mensen die het onderwerp Voedselverspilling hoog op de agenda hebben staan. Daarover later meer…
Het inspirerende gesprek vond plaats bij Flavours, het restaurant van het World Horti Center. Precies tussen de regenbuitjes door heb ik het droog gered.

Thuis aan de slag met de snijbonen van de Naaldwijkseweg 116 en de sliptongetjes van Vishandel ’t Loggertje. Het kopje er nog aan bleek wat meer smaak af te geven aan de vis, dus dat ga ik voortaan doen. Viskruiden erop en bakken in roomboter van de Biefit, van het graatje af halen en naar binnen slurpen die vis. De snijbonen waren ook lekker erbij dus een succes.

Nog een vroeg kaasplankje mee naar boven want ook op vrijdag was het vroeg onder de wol. Bijtanken van een levendige week… De kaas kwam van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden met mosterd van Bierhistorie Delft, gekocht bij Farm I See. Druiven van de Hoge Geest 63, Naaldwijk. Flesje appel-druivensap van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk en water van Aquadraat van Santé Holland erbij, een lekkere afsluiting van de dag.

Ga jij vandaag regen en wind trotseren om te gaan fietsen voor je eten?
Misschien komen we elkaar wel tegen, zwaai dan even…

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *