Verslag fietsen voor m’n eten – 25/9 – 27/9/2018


Vandaag gaan Fanny Beishuizen en ik het heuglijke feit vieren: de website van Noaberhaptrap / Fietsen voor m’n eten – Salland gaat vandaag online. Wethouder Gerria Toeter-Aalderink van de Gemeente Raalte zal vanmiddag de officiële handeling gaan verrichten, zoals zij ook de hoofdprijs op 11 juli van de Gezondheidsverkiezing van Kr8vanraalte aan Fanny uitreikte. Dus die blauwe fietstoeter mee waar wethouder Karin Zwinkels CDA van de Gemeente Westland ook in geknepen heeft, toen voor de aftrap van het Courgettesoepfietsen, en op naar Salland. Tussen 16:00 en 17:00 ongeveer, live te volgen in de groep van Fanny.

En heb je die #ikeetzuidhollands challenge al gezien die Jan Bronswijk deze week heeft gedeeld? Als je dus 80% Zuid-Hollands eet en dit tussen 5 en 15 oktober kenbaar maakt met de hashtag #ikeetzuidhollands, dan kun je laten zien dat je een voorstander bent van eten uit de streek. Nou, ik ben allang begonnen natuurlijk dus ik doe stiekem al mee met die challenge. Niet tien dagen maar het hele jaar door.

Voordat ik verslagleg van mijn fietstochten vanaf dinsdag, eerst een plaatje van het resultaat van dat sudderende vruchtvlees van maandag: een grote voorraad pompoenpaprikasoep die ik van die 3,2 kilo wegende pompoen van de Groeneveld in Naaldwijk/Honselersdijk (of is dat nog De Lier?) heb gemaakt. Dat wordt voorlopig smullen met de winterse dagen. En ruilen in de soepruilclub met soepexpert Linda Bosman natuurlijk.

Dinsdag had ik eerst een lunchbijeenkomst georganiseerd door MKB Westland bij Rabobank Westland in De Lier, even makkelijk met de dakloze vierwieler. Dus een broodje erbij en geboeid luisteren naar inspirerend spreker Igor Beuker. Nou Igor Beuker deed z’n naam eer aan, dat verhaal beukte erin. Veel tips voor de toekomst van Fietsen voor m’n eten gekregen en nog met hem nagepraat over dit leuke platform. Ook heb ik binnenkort een gesprek met een adviseur van de bank, die dit initiatief wel ziet zitten. Wordt vervolgd dus…

‘s Middags kwam m’n lief weer thuis van een paar dagen party met m’n schone zus op Ibiza. Ik vroeg: ‘wat wil je eten?’, en het antwoord was gegrilde kip. Dus nog even snel een fietstochtje heen en weer met de Vers-Express naar Poelier Jos Straathof. Ik nam de warme kipkarbonades en een paar drumstickjes mee die er nog lagen, een stuk kaas, yoghurt van DelflandseZuivel en fetakaas voor door een salade. Even een one-stop-shopping toertje van 18 km voor mij dus.

Thuisgekomen begon ik meteen aan de salade. Nog sla van Koornneef Versmarkt, komkommer van T Kommaatje, tomaat van de Rusthovenlaan, paprika van Aat en Els van Onselen van de Laan van de Heilige Lambertus (alles uit ‘s-Gravenzande), radijs van Mijnie van der Knaap, Dwarshaak 30, HvH, die fetakaas van Poelier Straathof en een beetje olijfolie van Kaasmeester Richard. Dat werd kluiven en smullen!

Woensdag begon ik de dag met een heerlijk ontbijtje van Westlandse Aardbei, muesli van de Biefit Gezondheidswinkel, ongebrande noten van Kaasmeester Richard en de standyoghurt die ik bij Dammers kaas had meegenomen in Maasdijk, de kar die op zaterdag tegenover Slagerij van Strien stond. Ik had die woensdag een afspraak met iemand uit de AGF-sector bij eetcafe de Bonte Haas, dus na een paar praktijkafspraken in SuXeed, fietste ik naar de Zwethkade. Ik at er een broodje Aag, een huisgemaakte bal gehakt met pindasaus.

Na het gesprek kon een bezoekje aan Druivenkwekerij Nieuw Tuinzightnatuurlijk niet uitblijven. Ik had nog twee recyclebare bakjes die gevuld werden maar daar kwam nog een derde bij. Arnold Jansen ging speciaal voor mij die lekkere Boskoops glorie druiven knippen en verder nam ik de West Frisia (van die paarse grote ballen), Muskaat en blauwe en witte Frankenthaler mee. En een fles druivensap en een lekker ogenmeloentje, die kun je daar ook kopen. M’n fietstassen begonnen al aardig vol te raken.

Onderweg besloot ik nog even langs de Biefit te rijden voor speltcrackers, bananen, gistextractvrije bouillonblokjes en Griekse yoghurt. Om verspilling tegen te gaan nog een paar donkerbruine bananen mee voor door de yoghurt, lekkerlekker!
Het werd een rondje Geestweg, want bij Bakkerij van Malkenhorst nam ik de melk van DelflandseZuivel mee en bij Slagerij Björn van Koppen vlees, grillworst (natuurlijk), kipslaatjes en wat broodbeleg. Ik spaar tegenwoordig die Piggy-punten en had al 4 slavinken bij elkaar gespaard. Nou dat gaat best snel.

M’n tassen puilden alweer uit maar onderweg bij De Carlton Tuincentrumnog even langs de Boeregoed hoek voor die heerlijke pruimen, fruitsap en komkommers uit de buurtkas. Weer genoeg voor een gratis flesje fruitsap van de aanbieding. M’n fiets weer volgeladen legde ik de laatste kilometers af naar huis. Een lekker ritje in prachtig fietsweertje van 27 km.

‘s Avonds maakte ik de spekbonen klaar die ik bij Peter Hoogendonk, Polderhaakweg 29, HvH achter Maasdijk had gehaald. Ik maakte er de saucijzen van Slagerij Björn van Koppen in roomboter van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden bij klaar. Ik had ook nog wat zoete aardappel van Boeregoed dus uiteindelijk werd het een stamppotje.

Gisteren had ik na een aantal praktijkafspraken mijn agenda leeg gehouden om wat voorbereidingen te doen voor de lancering van Fanny’s website. Bij Fietsen voor m’n eten zijn de visitekaartjes namelijk echt ambachtelijk met de hand gemaakt. Dus aan de slag met ontwerpen, printen en snijden. Achter de schermen werkten Fanny, Glenn Windhouwer van Doser en Oscar Holterman van RICT hard door om de techniek van de website te regelen.

Tussendoor lunchte ik met speltcrackers van de Biefit, makreel van Rokerij Hoeks & Heerlijk, grillworst van Slagerij Björn van Koppen, leverkaas van Slagerij van Strien en roomboter van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden. En toen had ik zo’n trek in iets zoets… het werd de stoofperenjam van Sylvia Simons-vd Berg van Santé Holland. Jammie!

‘s Avonds ging ik weer aan de slag met die ene krop andijvie die ik op Blaker 16 in De Lier had gekocht. Dit was de derde keer dat ik er bladeren van af haalde en hij is nog niet op! Voor € 1 en met hulp van de vershoudzakjes van Marian’s Kookwereld kan ik er dus 4 keer van eten…
Met aardappelen van Boeregoed en spekblokjes van de Biefit Gezondheidswinkel werd het weer een lekkere andijviestamppot. De bij elkaar gespaarde slavinken van Björn van Koppen in roomboter van Van Winden erbij en aanvallen maar.

Als toetje hadden we een bordje West Frisia en witte Frankenthaler druiven van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight, nou die drie bakken zijn zo weer op… kan beter een kist meenemen de volgende keer. Enne… na die rode ballen uit de vele tomatenkassen in het Westland en die grote rode ballen van de De Westlandse Kaskers, hebben we nu ook de grote blauwe ballen van Nieuw Tuinzight. Die West Frisia druiven zijn net bonbons…

Vanmorgen ging de wekker alweer vroeg, ik wilde natuurlijk even dit verslag schrijven en ga zo op weg naar Salland. Met een 100% #ikeetzuidhollands ontbijtje van eieren van de De Jonghlaan 19, ‘s-Grav, en een beker melk van DelflandseZuivel heb ik daar al een goed bodempie voor. Echt een eitje dat Zuid-Hollands eten… doe je ook mee met de challenge?
Vermeld dan #ikeetzuidhollands en natuurlijk ook #fietsenvoormijneten in je Social media berichten. Ook op Twitter en Instagram kun je jouw berichten plaatsen en voorzien van deze hashtags. Eens kijken of er veel mensen gaan meedoen…

Straks nog even langs Sylvia van Santé Holland op de Oudecampsweg 29, De Lier om haar huisgemaakte erwtensoep te halen en dan door naar Heino…

Later!
‍♀️

Commentaren zijn gesloten