Verslag fietsen voor m’n eten – 25/2 – 28/2/2019


De rust keert langzaam terug bij Fietsen voor m’n eten en ik heb weer kunnen doen waar deze groep voor staat: fietsen voor m’n eten…

The day after… maandag 25/2, de dag na de Huishoudbeurs. M’n hele lijf deed zeer van drie en een halve dag op m’n voetjes staan. Maar het geluksgevoel maakte alles goed. Wat een fijne drie dagen hadden we achter de rug! En het is zo fijn om over ‘we’ te kunnen schrijven. Het is hartverwarmend als ik me realiseer, dat er in deze groep vriendschappen zijn ontstaan. En dat er hulp geboden wordt, waar ik dat nodig heb.

Ik startte de dag met een schaaltje yoghurt en aardbeienyoghurt van DelflandseZuivel met aardbeien die we na de Huishoudbeurs hadden meegekregen, met muesli van de Biefit Gezondheidswinkel en granola van Lijfstijl diëtisten, gekocht bij Bakkerij Vreugdenhil. Voor het fietsen maakte ik nog een tosti, van brood van Vreugdenhil, ham van Keurslager Poleij en kaas van Kaasmeester Richard.

Ik had die dag niet zoveel zin om te gaan fietsen, maar het was natuurlijk prachtweer. En ik wilde nog een mooie tas vol groenten bij mijn moedertje brengen (die twee straten verder woont) en zo doorfietsen naar Ria en Theo Roessen, die in Naaldwijk wonen, om daar Ria nog even extra te bedanken voor haar deelname aan de beurs, met een zakje lekker gezonds. Zo kon ik mezelf toch even een zetje geven om op de trappers te staan.

Ik deed een rondje Geestweg. Bij de Biefit vulde ik mijn voorraden roomboter, pepermuntjes, gehakt, bananen, aardappels en Aquadraat drinkwater aan. Vers brood en melk van Delflandse Zuivel haalde ik bij Bakkerij van Malkenhorst. De koelkast was behoorlijk leeg, dus bij Slagerij Björn van Koppen haalde ik vers broodbeleg, schnitzels en grillworst. Ik heb tegenwoordig een Piggy klantenpas, die bij vele winkels gebruikt kan worden. Je spaart een tegoed en kunt dan een gratis product krijgen als je bij die ondernemer voldoende gespaard hebt. Zo kreeg ik bij Björn een bakje huisgemaakte eiersalade mee.

Ik fietste nog even naar het Breeje Durp om bij Kaasmeester Richard mijn voorraad kaas en nootjes om te knabbelen aan te vullen. M’n lief haalt zijn plakjes oude kaas tegenwoordig ook gewoon bij Richard, dus ik nam meteen een voorraadje voor hem mee. Even snel bij Meesterbakker Roodenrijs wat eierkoeken voor hem halen, want daar had hij trek in. Bij Primera Brekelmans haalde ik nog een ‘met oprechte deelneming’ kaart voor een overleden buurman. Ook voor wenskaarten steun ik de kleine winkelier.

Met een ritje van nog geen 10 km had ik toch weer een flinke buit gescoord. Ik ging aan de slag met de schnitzels van Björn met een lekkere frisse salade en gebakken groenten. De sla, uien en dubbeldooier eieren kwamen bij Boer Pait Peter Hoogendonk van Boerderij Hoogendonk vandaan. De paprika’s en komkommer bij Flower Art. Tomaten had ik van de Huishoudbeurs gered. Dressing van de Biefit.
’s Avonds maakte ik nog een fruitsalade van geredde peertjes en aardbeien, bananen van de Biefit en een beetje aardbeienyoghurt van Delflandse Zuivel erover… 

Dinsdag 26/2 begon de dag weer heel vroeg, 4:45 ging de wekker. Ik had die dag weer flink wat afspraken gepland staan in mijn praktijk SuXeed dus een stevig ontbijt was nodig. Ik maakte een kleine uitsmijter van dubbeldooier ei van Boer Pait, met zeekraal van Vishandel ’t Loggertje. Tussendoor nam ik een bammetje van Vreugdenhil met broodbeleg van Björn. En ik had nog een korstje brood, wat zich uitermate goed leende om die heerlijke framblijbozenjam op te doen, die ik vorig jaar van Ingrid Schrauwen had gekregen. Huisgemaakt door Ingrid met de frambozen van Plukkerij Framblij. Dat werd dus smullen!

Ik kreeg m’n schoonmoedertje op bezoek en we gingen een bakkie doen in het durrup. Toen zag ik bij Poelier Lieffering van die heerlijke kippen ronddraaien in de grilloven. We moesten nog even wachten tot ze klaar waren, dus even snuffelen in de leuke winkeltjes die ‘s-Gravenzande tegenwoordig weer rijk is. Daarna genoten we van de winkelmedewerkster die eigenhandig de kippen voor ons in halven sneed. Ik was eerst van plan om een ovenschotel te maken, maar door die kippen waren mijn plannen ineens omgegooid: gebakken aardappeltjes van de aardappels van de Biefit, met broccoli van Boer Pait en bloemkool van de Kleine Achterweg, gekookt in water, olijfolie, zout en knoflook van Be-leaf. En die heerlijke versgegrillde halve kippen erbij dus…

Die avond ging ik condoleren voor de overleden buurman. Toen ik thuis kwam, belde Sylvia Simons-vd Berg, die stond bij een lading geredde peren die veel groter was dan zij in haar keuken kon verwerken tot jam. Spontaan kwam het idee op om te gaan verkopen voor het goede doel: Team Westland. Nou, dan gaan de fietsraderen in m’n koppie weer draaien: perenredders Peter Hoogendonk en zijn nepboerin Coriza vragen of ze hun nieuw aangemeten rol nog een keer willen vervullen. En de rest is geschiedenis…

Woensdag startte de dag met een groot-ei-klein-ei-ontbeitje: een dubbeldooier van Boer Pait en een eitje van de kip van Hilde Jansen, die ik had gekregen toen ik de tafelkleden bij haar kwam halen.
Ik lunchte met een bord yoghurt van Delflandse Zuivel, granola van Bakkerij Vreugdenhil en een paar geredde peertjes in partjes gesneden. De eierkoeken van Roodenrijs gingen mee voor tussendoor. Ik ging namelijk na mijn praktijkafspraken een middagje meehelpen peren verkopen bij Boerderij Hoogendonk. Met passend t-shirt, een paar uitgeprinte A4-tjes (vlagen van Team Westland ging niet meer lukken op zo korte termijn), een tas vol herbruikbare zakjes en een zakje zoete aardappelen ging ik de pad op. Die zoete aardappelen waren geadopteerd door Chantal Metten, die ’s middags ook peren kwam halen, dus twee bijtjes in een klap.

In het verslag over het groenten- en perenredden kunnen jullie daar meer over lezen. We genoten tussen de bedrijven door van het prachtige weer en voldaan fietste ik rond 17:00 weer naar huis met een eerste zak geld. Een ritje van 17 km met een kleine buit. Ik had zelf uien, dubbeldooier eieren en een verse krop sla bij Boer Pait meegenomen.

De gehakt van de Biefit had eigenlijk dinsdag in die ovenschotel moeten belanden, maar ik maakte er woensdag weer een wokschotel van. Ik had een aubergine van de beurs, gele courgette van Courgettekwekerij van Vliet, uien van Boer Pait en paprika van Flower Art, een heerlijke mix. Kleine frisse salade erbij van sla van Boer Pait, komkommer van Flower Art en tomaat van de beurs en een dressing van de Biefit.
Een heerlijke maaltijd vol verse groenten na een enerverende dag.

Donderdag kon ik helaas niet nog een keer helpen op de boerderij. Ik had mijn praktijkagenda ’s morgens vol en had ’s middags een zakelijke afspraak bij Op Hodenpijl in Schipluiden. Ik ontbeet met een schaaltje yoghurt van Delflandse Zuivel, met stukjes geredde peer (dat zou voorlopig standaard worden in de yoghurt), granola van Vreugdenhil, muesli van de Biefit en ongebrande notenmix van Richard.

De lunch bestond uit overgebleven kip van Lieffering, een kipslaatje van Björn en een schaaltje snoeptomaatjes en snoepkomkommertjes van de Huishoudbeurs. Een prima bodem voor mijn zakelijke gesprek. Mijn gesprekspartner was wat verlaat, dus ik deed me tegoed aan die heerlijke huisgemaakte perensap, een glas Vitaal water van Acqua Universo en een stukje boterkoek uit eigen keuken van Op Hodenpijl. Wat een inspirerende plek is dat toch…

Je hebt bij Op Hodenpijl ook een winkeltje, dus na afloop kocht ik wat rundersaucijzen van Hoeve Biesland die ze daar in de vriezer hebben liggen en huisgemaakte ijsthee in van die leuke beugelflessen (aanrader!). We hadden tijdens het gesprek een kaasplankje besteld, waar nog een behoorlijke hoeveelheid van over was dus een ‘doggybag’ erom en deze kaas werd van deze doggy om ’s avonds nog te verorberen. Na het gesprek reed ik nog even langs Onwijs Lekker om bij Wim Löbker de drie geredde rode kolen te brengen om te verwerken in zijn bonbons. Dat idee wordt nog vervolgd, dus houd deze groep in de gaten, zou ik zeggen…

Door het late tijdstip van de afspraak was ik met de vierwieler gegaan en ik kwam dus met een bescheiden buit thuis: een doggybag met kaasblokjes, rundersaucijzen, ijsthee en een doosje onwijs lekkere bonbons van Wim die dankbaar was voor de rode kolen. Ik had om 20:00 echter nog steeds niet echt een avondmaal gehad, dus ik maakte een plankje met van alles: de kaasblokjes, snoeptomaatjes, snoepkomkommertjes, snoeppaprikaatjes, speltcrackers van Vreugdenhil met kaas van Richard, filet américain en grillworst van Björn. Een fles Aquadraat water van Santé Holland erbij en ik kreeg zo toch alle vitamientjes en mineralen binnen die ik nodig had.

En wat ik daar bij Op Hodenpijl met die zakelijke gesprekspartner heb bekokstoofd? Kijk maar eens op de pagina Multipotentialites Nederland als je daar nieuwsgierig naar bent. Zoals jullie misschien weten, ben ik een bezig bijtje die meer dan een ding doet: fietsen voor m’n eten, massages geven, leefstijlcoaching, persoonlijke begeleiding van mensen met stress en ADHD, schrijven, trainingen en lezingen geven, soepfietstochten organiseren, netwerken en verbinden… Nou, dit blijkt een naam te hebben en er schijnt zelfs een aantal interessante filmpjes over deze fantastische ‘kwaal’ te zijn.

Nu zocht de beheerder van die Facebookpagina, met aanverwante website, een opvolger. En dat ben ik, als heuse Multipotentialite, geworden! Bij Op Hodenpijl hebben we dus het stokje letterlijk en figuurlijk overgedragen (bedankt voor het maken van de superleuke foto’s Merel Kester!). En mocht je je zorgen maken of ik niet teveel hooi op m’n vork haal… ik krijg er energie van om meer dan een ding tegelijk te doen en ik kan tegenwoordig veel beter om de juiste hulp vragen en nee zeggen tegen zaken die energie kosten. Noem je dit dan balans?

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *