Verslag fietsen voor m’n eten – 24/12 – 29/12/2018


Zo, op de valreep van oud&nieuw weer even een schrijfmomentje. Ik heb namelijk nog een paar leuke fietstochtjes gemaakt en deel ze graag met jullie. En met de vele nieuwe leden die er de afgelopen dagen bij zijn gekomen en die nog aan het ontdekken zijn wat voor leuke tips je hier kunt vinden.

De maandag voor kerst ging ik nog even met de Vers-Express de pad op om wat kerstontbijtlekkers te scoren. Ik dacht aan Het Blauwe Hek want mijn moeder had genoten van de biologische kerststol die ze daar in de Zorgbakkerij aan de Oranjesluisweg 20, Naaldwijk, maken. Maar helaas, ik greep ernaast. Wel wat verse broodjes om zelf af te bakken meegenomen en wat eierkoeken.

Via het tunneltje onder de Westerlee fietste ik naar de Hoefweg, om aan het einde een bezoekje te brengen aan Sylvia Simons-vd Berg van Santé Holland, Oudecampsweg 29, De Lier. Syl pakte met alle liefde en aandacht twee kerstgeschenken in voor m’n schoonmoedertje en voor m’n moedertje. Ik had al die leuke home made kadootjes van Francien van Haften van de Alsemgeestlaan (tussen nr 1 en 2), ‘s-Gravenzande, en deze eierroom was er een mooie aanvulling op.

Ik was vertrokken met twee tassen vol met druivenkistjes aan m’n stuur want ik had die geleend van Hilde Jansen van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight. Eindelijk even tijd om ze terug te fietsen. Achter langs over de Burgersdijkseweg en de Oostbuurtseweg fietste ik naar ‘t Woudt om vervolgens door de Zwethzone naar Hilde en Arnold te fietsen. Die waren bezig met appelbollen maken en ik was welkom voor een stukje tulbandcake en een lekker kopje citroenverbena thee, door Hilde zelf gedroogd. “Wil je m’n varkens zien?”, zei ze. Tuurlijk, daar zeg ik geen nee tegen. Nou, varkens… zeg maar gerust beren! Ze woelen in de kas de grond om zodat daar weer wat geplant kan worden. Met een lekker voorraadje oud brood maakte Hilde ze weer helemaal blij.

Ik kreeg een potje gedroogde theeblaadjes en een zakje krentenbollen van Hilde’s favoriete bakker Holtkamp, de bakkerij mee en fietste vrij van tassen aan m’n stuur weer terug naar huis. M’n kerstaankopen waren geslaagd en zeer relaxed gedaan, met een mooi uitzicht op bijzondere luchten en 23 km in de beentjes, eigenlijk meer want m’n fietsapp viel soms weer uit.

‘s Avonds maakte ik de kippenpoten die ik nog over had van Poelier Lieffering (Langestraat, ‘s-Gravenzande) en een komkommer van de Kleine Achterweg (Naaldwijk) erbij. Even lekker makkelijk op kerstavond. We zouden de volgende twee dagen heerlijk verzorgd worden, dus veel eten had ik niet nodig.

Eerste kerstdag startten we met een kerstontbijt met de afgebakken broodjes van Het Blauwe Hek, broodbeleg van Altena kaas (weekmarkt Naaldwijk) en Vers5 kaas en notenKeurslager PoleijPoelier Jos Straathofen Kaasmeester Richard. Roomboter van de Biefit Gezondheidswinkel erbij, een dubbeldooier eitje van Boer Pait, Peter Hoogendonk, Polderhaakweg 29 HvH, en Piramide thee met Vince’s Bee Barf honing van Vince Stroober, Nieuwlandsedijk 144, HvH.
M’n lief en ik waren nog steeds erg verkouden dus dat was een welkome remedie.

Kerstpakket nummer 1 voor schoonmoeder kwam goed terecht en we werden verwend met een 7-gangendiner, waar we de volgende ochtend nog van vol zaten.
Tweede kerstdag hebben we dus niet echt ontbeten, alleen een banaan. We gingen uit eten met m’n pa en ma en kerstpakket nummer 2 kwam ook goed terecht.

Donderdag was een echte uitslaapdag. Ik zat nog zo vol van al dat eten dat er net aan een bordje Weerribben Zuivel schapenyoghurt met lijnzaad en blauwe bessen van de Biefit, met peer van Boer Pait en notenmix van Kaasmeester Richard, naar binnen ging. Ik had nergens zin in, niet om te fietsen en ook niet om te koken. Het werd een Chineesje van de Julianaweg.

Vrijdag ben ik wel weer lekker op de fiets gestapt. “Wil je mijn schaatsen weg brengen om te laten slijpen?”, vroeg m’n lief die zo lief was om z’n vriend te gaan helpen klussen. Tuurlijk… en ik dacht aan de onbekende fietspaadjes die ik onderweg naar De Uithof kon ontdekken. Maar eerst een bodempie aanleggen met een schaaltje banaan en Griekse yoghurt van de Biefit, met granola van Bakkerij van Malkenhorst. En een tosti voor m’n lief van brood van Bakkerij Vreugdenhil, met ham van Keurslager Poleij en kaas van Vers5.

Ik stapte op de fiets met twee uitstekende schaatsen in de fietstassen en ging binnendoor via het nieuwe fietsbruggetje bij de Plas van alle Winden, langs Koppert Cress naar de Cubalaan, waar ik op nummer 25 nog wat cherrytomaatjes uit de automaat haalde. De opbrengst daarvan gaat naar Team Westland, dus voor het goede doel. Door Poeldijk fietste ik naar het ABC terrein. Daar ontdekte ik een mooi fietspad tussen de kassen door naar de Uithof. Ik fietste nog een blokkie om door het recreatiegebied bij de Uithof voordat ik de schaatsen weg bracht. En omdat ik de weg kwijt was… 

Via de Madeweg en het recreatiegebied daar, fietste ik naar Loosduinen. Want als ik daar dan in de buurt ben, moet ik altijd even een bezoekje aan Slagerij Jeursen brengen. ‘s-Gravenzander Jeursen en zijn vrouw Karinhebben een mooie winkel daar in het centrum, dus ik haalde wat broodbeleg en vlees voor de volgende dag. Via Buitenplaats Ockenburgh fietste ik vervolgens richting de duinen om naar Monster te gaan. Ik koos ervoor om bij het Schelpenpad door Westerhonk heen te fietsen om weer bij de Madeweg uit te komen. Ik had nog paprika’s nodig en die hebben ze volop liggen bij Flower Art. Zo had ik toch weer een leuke buit bij elkaar gefietst en een rit van bijna 29 km afgelegd.

Toen ik thuis kwam, wilde ik aan een recept beginnen dat al even op m’n lijstje stond: aardappelsoep. Van Fanny Beishuizen had ik eind september een flinke voorraad aardappels gekregen die ze in Salland zelf geraapt had op het gerooide land van een boer. Nou eten we niet zo heel vaak aardappels en ze moesten echt op. Dussss… sssoep! Ik ging in gedachten terug naar de eerste keer dat ik ooit aardappelsoep had gegeten. Ik was nog heel jong en we waren in Zwitserland op vakantie met m’n pa, ma, broers en zus. Ergens bovenop een berg, volgens mij bij de Rhônegletscher, gingen we eten in een restaurant. Ik kreeg aardappelsoep en ik vond het superlekker. Daarna nooit meer gegeten dus dat werd weleens tijd.

Maar… melk vergeten en dat moest er zeker in. Dus nog even naar Keurslager Poleij voor een voorraadje DelflandseZuivel melk. En aardbeienyoghurt, komkommers en sla ook meegenomen voor bij de schnitzels die ik voor ‘s avonds uit de vriezer had gehaald. Ik ging vlug aan de slag met de soep want het werd meteen ook mijn lunch. En een voorraad voor in de vriezer. Ik had weer genoeg bakjes van de Chinees dus die mochten weer gevuld worden. Het recept vind je hier: https://www.lekkerensimpel.com/lekker-en-snel-aardappelsoep/
De uien kwamen van Boer Pait, de knoflook van Be-leaf, de bouilonblokjes en tijm van de Biefit.

Het smaakte heerlijk en ik had bijna geen trek in mijn avondeten vrij snel daarna. De schnitzels en ijsbergsla kwamen van Keurslager Poleij, de komkommer van de Kleine Achterweg, de tomaten van Lanstomaten en de paprika van FlowerArt. Eitje van de De Jonghlaan 19, ‘s-Gravenzande, erdoor, uitje van Boer Pait en dressing van de Biefit.

Zaterdag ging m’n lief weer klussen. Ik begon de klus… ehh… kluts al aardig kwijt te raken wat betreft de dagen. Was het nou woensdag, vrijdag, maandag? O nee, het was zaterdag. Ik ging wat rommelen in huis nadat we eerst samen ontbeten met een schaaltje Delflandse Zuivel aardbeienyoghurt met banaan van de Biefit en granola van Van Malkenhorst. Voor m’n lief weer een heerlijke tosti. En een kopje thee met Vince’s honing.

Mijn lunch bestond uit speltcrackers van Bakkerij Vreugdenhil met broodbeleg van Slagerij Jeursen, poelier Straathof en Keurslager Poleij.
Toen m’n lief moe en voldaan uitgeklust en uitgeblust thuis kwam, maakte ik de rundersaucijzen die ik had gekocht bij Slagerij Jeursen klaar. Ik had nog witlof van de Burg. Van Doornlaan, De Lier, die ik kookte en met ham van Jeursen en kaas van Poleij met een beetje maïspaneermeel van de Biefit in de oven gratineerde. Ik bakte er lekker wat paprika van FlowerArt en uien van Boer Pait bij en zo hadden we weer een heerlijke maaltijd.

De 40 foto’s in dit verslag waren weer opgebruikt, dus ik sluit mijn verhaal weer af. Ik kan nog uren vertellen over mijn fietstocht van vandaag, fietsen voor m’n oliebollen… maar dat komt wel weer in het nieuwe jaar. Voor nu: een fijne jaarwisseling en geniet van het mooie vuurwerk en al dat bij elkaar gefietste lekkers!

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *