Verslag fietsen voor m’n eten – 24/11 – 28/11/2018


Nu jullie weten dat we in TV-programma BinnensteBuiten komen en ik jullie er nog bij vertel dat de tijd tussen het eerste contact en de opnames met Alain Caron anderhalve week was, dan snappen jullie waarom ik gigantisch achterloop met m’n fietsverslagen. Dat organiseren vraagt nogal wat heen-en-weer gebel, gemail en bezoekjes. Snel weer aan de schrijf want er zijn nog meer leuke verhalen te vertellen.

Zaterdag 24/11 had ik weer een leuke fietstocht op de planning staan. Eerst een goed bodempie met yoghurt van DelflandseZuivel, banaan van de Biefit Gezondheidswinkel en ongebrande notenmix van Kaasmeester Richard. Ik fietste eerst naar Be-leaf. Grappig eigenlijk dat dit winkeltje vol biologische producten vlak om de hoek bij mij zit en ik er maar zo weinig kom. Toch maar eens verandering in aanbrengen want ze hebben echt een uitgebreid assortiment, daar ligt het niet aan. Ik denk dat het gelegen heeft aan de beperkte openingstijden, want ze zijn alleen op woensdagmiddag en zaterdag open, dus vanaf nu staat het in m’n systeem.

Ik nam appels en peren, komkommers en knoflook mee bij Be-Leaf en fietste verder langs de dijk naar de Westlandse Aardbei. Een doosje uit de automaat in de tas en hup weer verder naar de volgende stop: Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk. Daar nam ik sla en paprika mee en wat lekkere fruitsappen uit die mooie kast. Voor de eieren fietste ik langs Francis D Vette, Maasdijk 37a, Maasdijk. Ze had eerder zo een leuk berichtje over haar kippen geplaatst dus haar kist met lekkers was weer een bezoekje waard. En dit keer waren er nog genoeg eitjes.

De dijk weer over en naar Bakkerij Vreugdenhil. Daar nam ik die ‘uienkruiers’ mee die m’n lief zo lekker vindt en spelteierkoeken en brood. Genoeg keuze aan de broodwand en ik verwonder me nog steeds over hoe mooi die inmiddels-niet-meer-nieuwe bakkerij is. Bij het brood zag ik nog een schaars geklede bekende, die zich eerst had afgevraagd of hij in zijn hardlooptenue wel een bakkie kon doen in die mooie bakkerij, maar toen hij mij zag in m’n fietspakkie, besloot dat het toch best wel kon. Uhhh…?

Ik was weer lekker op dreef met het fietsen en fietste onder de dijk en de A20 door naar de Oudecampsweg om bij Sylvia Simons-vd Berg van Santé Holland m’n voorraadje water aan te vullen. Ook tokkelde Syl’s eierroom op m’n fietshelm, zo van “Neem mij ook mee!”. Nou vooruit, mee in de tas van de Vers-Express…
Het is ook in Sylvia’s winkeltje altijd een zoete inval van mensen. Meestal zit daar ook wel iemand uit deze groep bij, zo ook die zaterdag. Wat leuk je in levenden lijve ontmoet te hebben, Ria Herbert!

Ik had niet zoveel tijd dus na een korte briefing over BinnensteBuiten fietste ik weer door naar de volgende stop: Poelier Jos Straathof in de Hoofdstraat in De Lier. Wat lekkere gegrilde kippetjes mee en smeerseltjes voor op dat heerlijke brood. Snel door naar het volgende doel: de winkeltjes aan de Geestweg in Naaldwijk.

En wie zag ik daar? M’n eigenste lief die op eigen houtje ook een rondje Geestweg in gedachten had. Met de vierwieler, dat wel maar toch… hij naar Slagerij Björn van Koppen voor grillworst en naar Bakkerij van Malkenhorstvoor broodjes (geen foto’s want daar doet-ie nie aan) en ik naar de Biefit.

Bij de Biefit trof ik een leeg schapje van de Griekse yoghurt, maar Cindy van Domburg had uiteraard weer een goed advies: schapenyoghurt. Van leeg schappie naar vol schapie, dus…
Nog wat vlees mee en door naar huis, waar we gewoon tegelijkertijd weer aan kwamen.

We aten wat van het net gekochte lekkers, waaronder mijn favoriet: eierkoek met aardbei.
Maar we aten niet teveel want er stond Sinterklaasfeest van m’n maatje z’n werk op de planning. We werden goed verzorgd door de Griek, Grieks Restaurant Akropolis dit keer, en hadden daarna nog een bijzondere avond in de agenda: de reünie van de Eikenhorst. M’n lief en ik hebben namelijk bij elkaar in de klas gezeten en bij de vorige reünie in 1992 sloeg de vonk over. Hoe leuk is het dan om die gezamenlijke klasgenoten, en meester Jaap de Groot, bij Plein 1959 ‘s-Gravenzande, weer te ontmoeten!

En die meester Jaap, wie kent ‘m niet, is natuurlijk inmiddels een heel bekende Westlander. Hebben jullie de WOS Media1 uitzending ‘Dat vraagt om een taart’ al gezien, waar Alphons de Wit hem een taart bezorgt voor zijn inspanningen voor de Westlandse koren? Zangkoren welteverstaan, geen graan…
(Zie https://www.wos.nl/dat-vraagt-om-een-taart/tvgemist/item…)

De volgende ochtend, na een avond vol herinneringen ophalen, hadden we ‘opeens’ een logé in huis. Klasgenootje Wiebe, alias Steven van Dongen, was voor de reünie overgevlogen uit de United States van de Maasd… ehhh… gewoon uit de echte States. We ontbeten bij Madestein Restaurant en Events en trokken de rest van de dag samen op. Dat werd buitenshuis verzorging dus.

Maandag 26/11 brak het ‘harde leven’ weer aan. De herinneringen weer in de oude doos (en in het hart) en weer door. Na wat praktijkafspraken in SuXeed, lunchte ik met een tosti van brood van Van Malkenhorst, kaas van Kaasmeester Richard en ham van slagerij Björn van Koppen. Even heerlijk wandelen met m’n moedertje in Het Staelduinse Bos en daarna aan de slag met de stoofperen van Boer Pait Peter Hoogendonk. In rode honingkruidenwijn en kaneel van de Biefit gekookt. Ik had ook nog steeds wat peren van de privéboom van Theo van den Bos van de Opstalweg op de schaal liggen en ik dacht: ‘doe eens gek, doe ze erbij’. En dat was eigenlijk heel lekker te knagen.
Gegrilde kippetjes van Straathof erbij en klaar is Marja…

Dinsdag 27/11 had ik tussen de praktijkafspraken door een lunchafspraak met Jerry Moerman van Boeregoed. Hij is ook een van de organisatoren van HomeTown Festival in Maasland dus wie weet zijn we met hem ook nog wat aan het bekokstoven….
We steunden de Westlandse horeca ook nog even door bij De Buren eten & drinken te genieten van soep, brood met smeerseltjes en omelet.

Thuis ging ik aan de slag met de tomatensoep van het recept van soepexpert Linda Bosman, van de soeptomaten van Jacqueline Enthoven – van der Marel, Westgaag 4c. Uien van Boer Pait, knoflook van Be-Leaf, paprika van de Laan van de Heilige Lambertus, bouillonblokjes, verse basilicum en gehakt van de Biefit erdoor en zo klaar. M’n schoonmoedertje en ik zaten te smullen en de bakjes werden gevuld voor in de vriezer.

Woensdag 27/11 was een Rust-en-Restjesdag met een bijzonder einde. We startten zoals altijd heel vroeg, die dag met een schaaltje yoghurt van Delflandse Zuivel met banaan en lijnzaad van de Biefit, notenmix van Kaasmeester Richard en granola van Bakkerij Van Malkenhorst. Het leek wel de week van de tosti’s, want m’n lunch bestond uit een tosti van brood van Het Blauwe Hek, kaas van Richard en ham van Björn. Ik beland soms ook weer in een gemakspatroon als ik het zo druk heb. Maar de producten die ik gebruik zijn nu niet meer vol met conserveringsmiddelen en suiker, dus dat scheelt toch…

Echt een rustdag was het niet die woensdag, want ik had gewoon klanten voor massages. Maar fietsen hoefde niet want ik had genoeg in huis en genoeg andere dingen te doen, zoals schrijven.
Ik had kipschnitzels van Björn van Koppen uit de vriezer gehaald en maakte er een salade bij van sla van TopKrop, komkommer van Be-Leaf, paprika van de Laan van de Heilige Lambertus, cherrytomaatjes van Ad de Groot(Lange Broekweg 31, Naaldwijk), fetakaas, olijfolie en balsamicoazijn van de Biefit. Wat gebakken uien van Boer Pait en paprika van Mil Maasdijk erbij, maakte het helemaal af.

En nu naar die bijzondere afsluiting van de dag: een glaasje eierroom van Sylvia. Dit keer tokkelde die tegen de deur van de koelkast en hoorde mijn vriendje: ‘laat me d’r uit!’. Ok dan, een heerlijk slaapmutsje mee. Geen slagroom in huis maar dat was eigenlijk niet eens nodig, zo romig.

Het was voor jullie weer een hele zit om dit meerdaags verslag door te werken, maar voor mij weer een feest om te schrijven.

Tot de volgende, bijna bij de fietsverslagen-finish…

‍♀️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × vijf =