Verslag fietsen voor m’n eten – 23/3 – 27/3/2019


Jullie vallen met je neus in de roomboter (van DelflandseZuivel?) deze week met al die fietsverslagen! De Vers-Express is weer lekker de pad op gegaan, dus veel te schrijven.

Zaterdag 23 maart had ik weer een leuk fietsochtendje gepland. Ik startte met bananenyoghurt van DelflandseZuivel met aardbeien van Koornneef Versmarkt, blauwe bessen van Constantijn Palland (Oudelandstraat 70, ‘s-Gravenzande) en granola van Lijfstijl diëtisten, gekocht bij Bakkerij Vreugdenhil, zadenmix van Het Blauwe Hek en ongebrande notenmix van Kaasmeester Richard​.
Ik had een afspraak in de Boeregoed buurtkas om samen iets te bekokstoven met Gert Kögeler en Fred Mattern. Het heeft iets met fietsen (uiteraard) te maken en iets met snoep. Jaja, je leest het goed: snoep in plaats van soep. Al nieuwsgierig? Nog even wachten…

De heren waren al druk bezig om het winkeltje in de Boeregoed Farmshop in De Carlton Tuincentrum in te richten voor de verkoop van de eerste kasasperges uit eigen kas en uit Brabant. Ik was er al heel vroeg voor het gesprek en later zou Jessica Stoffels de plek van aspergespecialist in het winkeltje innemen. Zo gaaf om te zien wat het delen van een oproep in deze fietsengroep kan opleveren!

Ik fietste na het gesprek naar Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk om wat handperen, tomaten, fruitsappen en radijs te halen. Het bord op het mooie karretje aan de weg deed vermoeden dat ze bij Mil alleen asperges hadden, maar bij navraag bleek dat het bord net geverfd was en nog te nat om op te schrijven. De beste man was daar halverwege het schrijven achter gekomen.

Volgende stop werd Boerderij Hoogendonk, waar Boer Pait Peter Hoogendonk en zijn nepboerin Coriza, die hem eindelijk weer kon assisteren, het al lekker druk hadden met klanten in hun schuur. De Fietsen voor m’n eten flyers lagen op de hoek te pronken, want iedereen mag weten hoe leuk dat fietsen voor je dagelijkse eten is. Ik nam bloemkooltjes mee, krootjes, paprika’s en appels, een vers voorraadje om de week weer door te komen.

Snel door naar Bakkerij Vreugdenhil, waar ik verrast werd door een giga lange rij klanten voor de broodafdeling (goed teken!) en een bijzondere broodsnijmachine (zie filmpje). Of het brood daardoor nog lekkerder is, we zullen het meemaken… Speltbolletjes, spelteierkoeken, uienkruiers voor m’n lief mee en een romige moorkop, want die lust-ie zo graag. Hij was tenslotte bijna jarig, dus vooruit…
Nog even bij Jessica in de Boeregoed farm-asperge-shop langs om het heuglijke moment te vereeuwigen. Een heuse Aspergespecialist, dat is die Jessica. Ga jij vandaag ook weer bij haar langs om dat witte goud te kopen?

Bijna thuis, nog even soeptomaten halen bij Naaldwijkseweg 173, ‘s-Gravenzande. “Bent u de man achter de soeptomaten?”, vroeg ik aan de tuinman die bezig was met z’n tuintje mooi maken. Hij vertelde dat zijn vader (of was het nou schoonvader?) de tomaten leverde en hij het stalletje beheerde. Nou, dat was een groot succes want die tomaten gaan het hele jaar door over de toonbank / blauw kratje / grindpad. Na 20 km was ik weer thuis en m’n lief en ik genoten van de bij elkaar gefietste spullen.

Zondag deden we een tripje Rotterdam. Ik heb die stad echt ontdekt en er wordt zoveel met lekker en vers eten gedaan daar in die havenstad. We bezochten de Markthal, waar we diverse kramen met verse groenten en fruit, de biologische slager, kruiden en chocola (en een fiets) vonden. Een leuk ritje voor als ik zin heb om veel te fietsen, zo’n 30 km heen en 30 terug om precies te zijn.

Maandag 25 maart was weer een volle werkdag. Ik ontbeet met een schaaltje yoghurt van Delflandse Zuivel, blauwe bessen van de Oudelandstraat, banaan van de Biefit en granola van Lijfstijl diëtisten. De lunch bestond uit knäckebröd en spelteierkoek van Vreugdenhil, broodbeleg van Jos (Straathof), Richard en Björn en melk van Delflandse Zuivel. Grappig dat die vele kleine zelfstandig ondernemers die ons Westland rijk zijn, nu een persoonlijke naam en gezicht krijgen door de lekkere producten die ze leveren.

Ik bakte ’s avonds de Griekse kipdijfiletlapjes van Straathof in roomboter van de Biefit. Erbij maakte ik een salade van de sla en komkommer van De Vitaminetuin, de allerlaatste snoeptomaatjes en witte kool van de Huishoudbeurs, puntpaprika van de Oudelandstraat, radijs van Mil en fetakaas van Straathof. De olijfolie en balsamicoazijn kwam van de Biefit. Weer een heerlijke maaltijd vol vers.

Dinsdag 26 maart was een bijzondere dag: de 47e verjaardag van m’n lief. We startten met een extra lekker ontbijtje: yoghurt van Delflandse Zuivel, muesli, banaan en lijnzaad van de Biefit. En een beetje pruim van Koornneef Versmarkt erdoor. Omdat m’n lief nog moest werken en ik de website fietsenvoormijneten.nl ging (laten) verhuizen naar een veel snellere plek, was ik met de lunch wel toe aan iets krachtigs. Ik warmde een eerder vers gemaakt courgettesoepje op en bakte een biologisch waldkornbroodje van Het Blauwe Hek af in de oven. Wist je dat je daar aan de Oranjesluisweg 20, Naaldwijk ook afbakbroodjes kan kopen? Handig voor de dagen waarop ze normaal gesproken niet geopend zijn en je toch een lekker knapperig broodje wilt.
Wat broodbeleg van Björn en een beetje framblijbozenjam van Ingrid Schrauwen erop gesmeerd. Smullen!

Toen me lief thuis was, gingen we ons laten verzorgen in… Rotterdam. Ik moest wel even m’n hoogtevrees overwinnen (niet gelukt) om die Euromastop te kunnen, maar het was meteen voer voor een spannende date met m’n lief-sinds-bijna-27-jaar, met een prachtig uitzicht natuurlijk.
Terwijl we buiten de duizenden lichtjes langzaam aan zagen gaan en die koperen knaap achter een dik wolkendek aan de horizon verdween, genoten we van heerlijk eten en drinken.

Maarja, ’s morgens vroeg weer uit de veren. Eerst een stevig uitsmijtertje van de laatste eitjes die ik van Hilde Jansen had gekregen, met een coctailtomaatje van Esther Van Der Lans-Alders en kaas van Richard. Woensdag was een dag met administratie voor SuXeed (die BTW moet ook bijna weer afgedragen worden), praktijkafspraken en een leuk uitje met vriendin Manuela Ende-Ruis. We genoten samen van een paprikasoepje bij de Intratuin in Pijnacker en van het snuffelen tussen de vele leuke bloempotten waar Manuela naar op zoek was.

Bij thuiskomst had ik een pond gehakt van Björn in de koelkast ontdooid en daarmee twee keuzes: ga ik tomatensoep maken of Pasta di Marja? M’n lief koos voor de pasta, die is niet zo’n soepman. OK dan, pasta it is…
De pasta zelf was nog uit een kerstpakket gekomen, de uien kwamen van Boer Pait, de paprika van de Oudelandstraat. Olijfolie, knoflook, basilicum, bouillonblokje, honing-kruidenwijn en ketchup kwamen van de Biefit. M’n lief zat zo te smullen dat hij op een gegeven moment zei: “wat is dit lekker!”. Nou en hij is niet zo van de complimenten, dus dat is natuurlijk fijn om te horen.

Ik ging lekker vroeg onder de wol om me alvast fysiek voor te bereiden op die onwijs lekkere leuke fietstocht die ik gisteren met Onwijslekkerrodekoolkwiswinnares Ria Hogervorst-Smit naar Wim Löbkeren Farm I See heb gemaakt. Dat verslag… dat komt er nog aan…. als het volgende momentje tijd zich aandient…

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *