Verslag fietsen voor m’n eten – 22/9 – 24/9/2018


Terwijl het vruchtvlees ligt te sudderen in de pan voor een heerlijke pompoenpaprikasoep, heb ik even een uurtje om dit verslag te schrijven. Of een uurtje genoeg is, wie zal het zeggen maar het beginnetje is gemaakt.

Zaterdag heb ik weer een heerlijk fietstochtje van zo’n 25 km gemaakt. Eerst een uitsmijter van de eieren van Molenweg 9a, Monster, met ham van de Biefit Gezondheidswinkel en kaas van Kaasmeester Richard. Met een tas vol recyclebare zakjes en een zak voor de plasticcontainer ging ik de pad op met de Vers-Express.

Ik startte mijn fietstocht om 10:00 bij Rokerij Hoeks & Heerlijk, Nieuwlandsedijk 31, ‘s-Gravenzande. De opbrengst van de makrelen ging namelijk volledig naar de Stichting Avavieren en als zusje van iemand met een handicap draag ik dat doel natuurlijk een warm hart toe. Ik was de eerste klant dus alle tijd om even fotootjes te schieten van het totaaltafereel dat Johan Leerdam gemaakt had. Je kon namelijk ook een broodje makreel laten maken door de jongens van Unicum Waterweg, compleet met groen. Het was een pittig aangemaakt makreeltje moet ik zeggen, maar zou ik daardoor zo lekker hard gefietst hebben daarna?  ‍♀️

Of zou het dat windje mee geweest zijn, die ik richting de Dwarshaak 30 (HvH) had, toen ik naar Mijnie van der Knaap fietste om te snuffelen wat zij in haar schuur had liggen. Een bosje radijs mocht natuurlijk niet ontbreken en die kleine rode kooltjes lagen ook te loeren om meegenomen te worden. Ik had namelijk een paar dagen alleen thuis en weinig afspraken voor de boeg dus genoeg tijd om uitgebreid te koken. Mijnie kreeg de zak vol zakjes zodat zij ze weer kon gebruiken voor haar klanten. Eetbare (en sier-)pompoenen heeft ze ook, maar ik had nog steeds die knoepert van de Groeneveld niet tot soep gemaakt dus die maar even niet…

Achter Het Staelduinse Bos langs door naar de Polderhaakweg, naar boer Pait Peter Hoogendonk. Zoals Sanne Romijn-Oosterbaan al in haar verslagje schreef, ontmoetten zij en ik elkaar daar eindelijk in levenden lijve. Haar zoontje kreeg van opa een lekker appeltje, die helaas even later uit zijn handje glipte om op de modder te belanden. Klaar voor een van de paarden die bij Coriza Hoogendonk op het veld staan te grazen, om op te peuzelen van de grond. Het is toch donker waar het komt. Terwijl ik nog met Coriza stond te kletsen, mocht ik nog een glimp opvangen van DJ en sambalmaker Michel Romijn-Oosterbaan, geen tijd voor een handtekening (die van hem dan) want ze gingen snel door naar de Boeregoed buurtkas om de Raapbox met op ‘t nippertje geredde groenten en fruit te scoren.

Ik fietste door naar het Durp Maasdijk om nu eindelijk eens een bezoekje aan Slagerij van Strien te gaan brengen. Een echte buurtslager met vlees, broodbeleg en nog wat andere zaken op de plank. Ik nam er rundersaucijzen mee, wat broodbeleg en slaatjes. Toen zag ik aan de overkant opeens een kraamwagen vol met kaas staan, van Dammers kaas en eieren. Daar zag ik ook yoghurt en noten dus ik nam van alles wat mee. Na dat bruiloftsfeestje van de avond ervoor had ik geen fut meer om veel te fietsen, dus fijn dat ik dat meteen mee kon nemen.

Ik had nog wel paprika’s nodig voor in de soep, maar waar kon ik die zo gauw onderweg vinden? Toen dacht ik ineens aan het stalletje van Aat en Els van Onselen aan de Laan van de Heilige Lambertus. Een zak rode puntpaprika’s verdween in m’n fietstas, die alweer aardig vol geraakt was.

Thuisgekomen stalde ik m’n buit waar deze het beste bewaard kon worden en toen had ik ineens geen zin meer om te koken. Dat gebeurt vaker als ik alleen ben zonder maatje om voor te zorgen. Maar lang leve de vriezer! Ik had nog een stevig tomatensoepje met bonen erdoor en die kwam nu mooi van pas. Verzadigd legde ik mij neder op de bank voor een avondje tv.

Zondag was zo’n dag dat het pijpenstelen regende en daar geen einde aan kwam. En wat doe je dan als je Marja van der Ende heet? De koelvriescombinatie ontdooien natuurlijk. De ijsafzetting in dat zolang-als-we-samenwonen-oude-energiecategorie-G ding was enorm dus met föhn en houten spatel ging ik aan de slag. Na uren ijs krabben en schoonmaken kon alles er weer in. Klaar voor nieuwe verse soepen. Ondertussen ontbeet (of eerder brunchte) ik met een bord aardbeien van de Westlandse Aardbei, muesli van de Biefit Gezondheidswinkel en de yoghurt van de kraamwagen in Maasdijk, van Dammers kaas en eieren.

Weer had ik geen zin meer om die pompoensoep te maken. Maar wel in andijviestamppot. Dus voor de tweede keer aan de slag met die krop andijvie waar geen einde aan komt, van de Blaker 16, De Lier. Aardappels van Boeregoed erbij, spekblokjes en roomboter van de Biefit Gezondheidswinkel en de rundersaucijzen van Slagerij van Strien erbij. Toch gezond en lekker in m’n uppie gekookt. En een heerlijk ogenmeloentje van Tuindersweg 1, Maasdijk, toe met de beentjes op de bank.

Vandaag was ik vrij van afspraken. Normaal gesproken zou ik dan een lange fietstocht gaan maken, zeker met dit mooie weer maar ik had niks nodig en het kwam er niet van. Ik koos er namelijk voor om eindelijk die blog over Stadstuinderij Buitenleeft te gaan schrijven. Binnenkort het eindresultaat op de website.

Ook zijn Fanny Beishuizen en ik concrete stappen aan het zetten om de website van Noaberhaptrap / Fietsen voor m’n eten – Salland te lanceren. Dan kunnen de fietsers in Salland ook eindelijk genieten van al die stalletjes die door Fanny en een beetje door mij en m’n pa en ma verzameld zijn. En niet te vergeten de fietsverslagen en blogs van Fanny. Meer nieuws over de lancering volgt spoedig…

Ik lunchte vandaag met brood van Bakkerij Schalke, boter van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden, broodbeleg van Slagerij van Strien, selleriesalade van Poelier Jos Straathof en makreel van Rokerij Hoeks & Heerlijk.

Vanmiddag ging ik eindelijk aan de slag… ehh… slacht met het villen van die 3,2 kilo wegende pompoen. Met de paprika’s van Kwekerij Berkhoudt en van Aat en Els van Onselen, tomaat van de Rusthovenlaan, knoflook, tijm en bouillonblokjes van de Biefit Gezondheidswinkel, uien van Boer Pait en laurier van de kruidenkraam op de weekmarkt van ‘s-Gravenzande, zal dat een heerlijke soep worden (hoop ik) en een flinke voorraad voor in de vriezer.

Wat heb jij vandaag bij elkaar gesprokkeld en wat ga je ervan maken?
Nieuwsgierig…

‍♀️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × 3 =