Verslag fietsen voor m’n eten – 22/8 – 24/8/2018


“Gemak” was het onderwerp van de week. Waar ik precies een jaar geleden juist ongemak ging opzoeken buiten de supermarkt, is het gemakspatroon weer terug gekeerd. “Wat?”, denk je nu misschien en “is ze weer naar de supermarkt geweest?”. Maar niets is minder waar. Het blijkt dat ook in het fietsen voor m’n eten gemak toegepast kan worden. Bij mij betekent dit dat ik deze week veel Rust-en-Restjesdagen heb gehad (wat fietsen betreft dan) en de ritjes die ik maakte, waren kort en lekker dichtbij huis.

De reden? Teveel werk achter de schermen… en met werk bedoel ik ‘bouwen, bouwen, bouwen’ aan de toekomst van Fietsen voor m’n eten dat meer en meer op een groot consumentenplatform begint te lijken. Ik ben bezig om ook de groep mensen buiten Facebook te voorzien van deze informatie en dat heeft tijd en inspanningen nodig. Maar het wordt zo gaaf! Of gers op z’n Westlands…

Ook heb ik Bezoek Westland voorzien van een nieuwe blog en recept (van soepexpert Linda Bosman) zodat zij hun themamaand over streekproducten een tomatenrood tintje hebben kunnen geven. Daarover later meer.

En weet je nog dat ik afgelopen dinsdag schreef dat ik met Ingrid Schrauweniets aan het bekokstoven was? Dat was een fietstocht door Delft/Delfgauw, Schipluiden en De Lier, met eindbestemming Nieuw Tuinzight voor een groep fietsers van Slow Food Rotterdam. Maar… net als bij het Courgettesoepfietsen van 31 mei gooit een wolkbreuk en kans op onweer en hagel, roet in het eten. Zo heb je stralend mooi weer en die ene dag dat de fietstocht plaats zou vinden, vandaag dus, valt het met bakken tegelijk uit de hemel. Dan maar een nieuwe datum plannen. Wordt zeker vervolgd dus… er wordt al gesproken over oktober omdat Slow Food International dan een grote ‘local food challenge’ gaat organiseren, hoe mooi past dat bij Fietsen voor m’n eten!

Volgende week zaterdag 1 september staat het Courgettesoepfietsen gepland. Help jij mee met duimen dat die fietstocht wel doorgaat? Ik heb er zo’n zin in!
Er is trouwens nog steeds plaats. Zie https://www.fietsenvoormijneten.nl/courgettesoepfietsen-1s…/ voor meer info en aanmelding.

Terug naar m’n verslag. Woensdag heb ik wel iets gefietst. Ik startte m’n rit met een bezoekje aan Cantine ’21 waar ik een gesprek had met sociaal ondernemer Jochem Immerzeel. Jochem is een beetje (heel erg) zoals ik: vol met ideeën en altijd op zoek naar samenwerkingen die een gezamenlijk doel kunnen versterken. ‘Rustige doelmatigheid’ noemt hij dat. Nou, weinig rustig bij mij als ik (weer) zo’n inspirerend persoon als hij ontmoet. Dan gaan de raderen… ehh… fietswielen wel weer draaien bij mij. Wordt vervolgd dus…

Na mijn bezoekje aan Jochem ging ik even langs bij de keet van Cees Staalduinen die tegenwoordig gezellig zelf erbij zit aan de Dirk van den Burgweg op de parallelweg tussen HvH en ‘s-Gravenzande. Ik kocht spekbonen, ijsbergsla, superkomkommers (van de volle grond) en waspeen om te knabbelen. Drie heren zaten heerlijk te kletsen maar wilden vooral niet op de foto.

Daarna at ik tussendoor even thuis voordat ik naar Naaldwijk fietste. Een paar KarisCrackers met roomboter van Kaasboerderij de Westplaat, gekocht bij Boerderijwinkel Zevenbergen (OP Voorne-Putten) en broodbeleg nog van Kaashandel ’t Voorhuys in Brielle. De laatste spullen van m’n kampeertrip raken langzaam op.

Ik fietste naar Naaldwijk voor een bezoekje aan mijn gezondheidsadviseuse Hannah Degraafvanderstaaij. Na haar uitgebreide advies liep ik het plein op, op zoek naar een lekker visje bij Vishandel ’t Loggertje. Maar helaas… door de Westland Reünie stonden er maar een paar kramen van de weekmarkt en de vis was er niet bij. Dan werd het kipschnitzels van de aanbieding bij Slagerij Björn van Koppen en natuurlijk een stukje grillworst, wat had ik die gemist! Nog wat kipslaatjes en ham mee en de volgende stop op de Geestweg was aan de beurt.

Bij Bakkerij van Malkenhorst nam ik granola en melk van DelflandseZuivelmee. Bij de Biefit Gezondheidswinkel stond de Griekse yoghurt alweer netjes voor me klaar. Voorraadje boter aanvullen en toen viel m’n oog op een kistje vol bruine bananen. Speciaal om verspilling tegen te gaan, door Cindy van Domburg aangeboden met 50% korting. Dat kon ik niet laten liggen, want ik weet van die biologische bananen dat ze onder die schil nog heel lang superlekker zijn en niet zo melig als die in de supermarkt. En ze smaken heerlijk in de yoghurt. Dus hup mee in m’n mandje.
Nog een Aquadraat 10-literverpakking van Santé Holland drinkwater achterop en naar de volgende.

Op de Kleine Achterweg haalde ik eieren, een ogenmeloen, appels en aardappels. Ik fietste naar huis langs Hoge Geest 63 en daar lagen de heerlijkste druiven alweer te pronken. Een doosje witte mee en buit nummer 2 was compleet. M’n lief had bolletjes gekocht bij Bakkerij Erwin Scholtes, ook goed bezig met steunen van de kleine winkelier.
‘s Avonds aten we de kipschnitzels van Slagerij Björn van Koppen en de spekbonen van Cees.

Donderdag was het dubbel feest (zoals jullie wel gezien hebben): 2700 leden gepasseerd en 1-jarig jubileum van deze groep. Ik ontbeet heerlijk met een bord Griekse yoghurt en bruine banaan van de Biefit Gezondheidswinkel, met blauwe bessen nog van Boerderijwinkel Zevenbergen (Zuidland) en ongebrande noten van Kaas en Zo Hellevoetsluis.

De rest van de dag heb ik heerlijk gefeestvierd met al die felicitaties van jullie en wat doe je als je een-soort-van-jarig bent? Dan laat je je verzorgen. Het werd een restaurant buiten het Westland en we gingen er met de dakloze vierwieler naartoe. Totaal niet passend bij Fietsen voor m’n eten, maar hee… ik was ‘jarig’!

Gisteren stond gemak weer voorop. Ik was drukdrukdruk met website en blog en besloot een rondje ‘s-Gravenzande te doen, wel op de fiets. Eerst even lunchen met een overgebleven bolletje van Bakkerij Erwin Scholtes. Verder KarisCrackers erbij met allerlei broodbeleg van Kaas en Zo HellevoetsluisKaashandel ’t VoorhuysDe Doornhof en GoeieGruttenSlagerij Björn van Koppen en De Zoete Kers Serooskerke – Walcheren. Dat ronde Zeeuwse kaasje is nu echt op…
Boter van Kaasboerderij de Westplaat erbij en melk van DelflandseZuivel.

Eerste stop van m’n rondje ‘s-Gravenzande werd Kaasmeester Richard voor noten en kaas. Daarna met de fiets aan de hand naar de weekmarkt om eindelijk dat visje op te halen bij Vishandel ’t Loggertje. Het werden sliptongen en die moesten natuurlijk even goed schoongemaakt worden.
Ik liep vervolgens naar Poelier Joh. Lieffering voor gebraden kippenpoten zodat de vrijdag weer echt gemakdag was. Bij Keurslager Poleij nam ik nog melk en karnemelk mee van DelflandseZuivel en witlof voor bij de vis.

Nog even langs Koornneef Versmarkt voor vers fruit. Aardbeien, frambozen en bramen voor in de yoghurt en wat pruimen voor uit ‘t vuissie.
Ze verkopen daar trouwens ook eierkoeken en krentenbollen van Meesterbakker Roodenrijs dus die gingen mee in de tas. De Vers-Express zat inmiddels overvol dus even de tas op de schouder voor het laatste stukkie naar huis.

En vrijdag gemakdag eindigde met een kippenpoot van Lieffering, met komkommers en waspeen van Cees. Als toetje een bak Griekse yoghurt van de Biefit Gezondheidswinkel met die heerlijke appelkaneeljam van Sylvia Simons-vd Berg van de Oudecampsweg 29 in De Lier. Smullen en relaxen, met de beentjes op de bank.

Vandaag gaat die fietstocht dus niet door, dus wat zal ik eens gaan doen? Waarschijnlijk wordt het de vierwieler om toch een rondje lekkers bij verschillende winkels te halen, samen met m’n lief, die al in geen tijden geen fietsmaatje meer is geweest…. Wat zal het worden? De nieuwe winkel van Bakkerij Vreugdenhil bezichtigen? Een vleespakket van Delflandse Vleesmeesters halen? Of iets anders?
We gaan het weer meemaken…

Wat gaan jullie doen deze natte zaterdag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.