Verslag fietsen voor m’n eten – 20/5 – 23/5/2019 (min 22/5)


Heerlijk zo vroeg in de sleurhut hier in Salland bijschrijven wat er de afgelopen weken allemaal gepasseerd is in mijn leven vol fietsen en eten (en een beetje werken).
In dit verslag een beschrijving van de dagen voor en na het Courgettesoepfietsen. Daar schrijf ik nog een apart verslag over.

Maandag 20 mei werd weer een dag zoals andere (hoewel mijn dagen nooit hetzelfde zijn): praktijkafspraken in SuXeed. En ik was lekker druk met de voorbereidingen van die fietstocht van woensdag. Bevestigingen sturen, tikkies uitdelen, een verdwaalde deelnemer ‘tewoord’ staan die zich niet kon herinneren zich aangemeld te hebben… business as usual dus. Daarvoor had ik natuurlijk een lekker ontbijtje nodig, om dat allemaal te kunnen doen. Een schaaltje Griekse yoghurt van de Biefit Gezondheidswinkel werd het, met peer van Koornneef Versmarkt, lijnzaad van Het Blauwe Hek, moerbeien van Farm I See en voor m’n lief granola van Lijfstijl diëtisten.

Als bodempie voor het fietsen nam ik speltcrackers met roomboter van de Biefit, met makreel van de Hoekse Vishandel en Berry d’Amours oftewel aardbeitjes van Kwekerij de Haak. Ik had een kort rondje gepland staan tussen de praktijkafspraken door. Een rondje Geestweg en alles wat ik onderweg tegen kom, voorziet dan meestal wel aan mijn behoeften, als ik niet zoveel tijd heb.

Bij de Biefit kwam dat nieuwe vrolijke wandmeubel me al tegemoet lachen. Met wat rekjes voor iets te eten, te zien en te lezen, heeft Cindy van Domburg er zo een mooi stukje etalage van de fijne producten die ze verkoopt, bij.
Nog steeds in de vakantiesfeer, gingen de Griekse yoghurtbekers weer mijn tas in, maar ook de schapenversie en bananen.

Wist je dat ze bij de Biefit ook het fruit van Plukkerij Framblij verkopen? Die leuke stapelbare bakjes staan je in de koeling al toe te spreken, zo van: “Neemmemee! Neemmemee!”. Ik sloeg het aanbod nog even af, want m’n lief had daarvoor nog veel fruit meegenomen bij Koornneef Versmarkt.
M’n lief houdt ook heel erg van hammetjes, zo van die plakjes voor uit ’t vuistje. En laten ze die bij de Biefit nou net ook in de koeling hebben.

Mocht je liefhebber zijn van wildrundvlees dan kun je ook bij hen terecht als afhaalpunt. Via www.wildrundvlees.nl kun je dat bestellen en dan je pakket Wildrundvlees.nl bij de Biefit ophalen. Toch maar eens proberen. Zo zijn er in het Westland en omstreken meer van dit soort vleespakketten. Denk bijvoorbeeld aan Westlands Vlees www.westlandsvlees.nl en Delflandse Vleesmeesters www.delflandsevleesmeesters.nl.

Omdat ik de laatste tijd meer ongebrande noten eet, gewoon omdat daar veel mineralen in zitten die je nodig hebt, nam ik bij de Biefit een kilozak mee. Het is ff een investering maar zoals inmiddels een bekende uitspraak: “kompwelop!”. In de yoghurt, uit het vuistje of door salade, overal kun je deze noten in gebruiken.

Na mijn kort en hier toch uitgebreid beschreven bezoekje aan de Biefit, liep ik naar Slagerij Björn van Koppen. Wat achterham voor diverse doeleinden en kipschnitzels verdwenen in de koeltas. M’n schoonmoedertje zou dinsdag weer komen, dus alvast op voorbereiden.

Onderweg terug naar ’s-Gravenzande nog even langs de Kleine Achterweg. Daar nam ik een doos eieren mee en ze hadden ook de aardbeitjes van Westlandse Aardbei, dus die verdwenen in de tas. Een paar komkommers en Jonagold appels en mijn aankoop bij Bram was weer geslaagd.

Sinds de vakantie had ik nog geen grote paprika’s gekocht, dus ik dacht: “zou ik even doorfietsen naar de Raaphorstlaan in Monster voor die oranje grote ballen? Natuurlijk, en dan door de Poelzone weer verder. Er lag nog een zakje behoorlijk misvormde knapperige paprika’s dus die belandde in de tas. Geld in de brievenbus en hup weer verder.

Door de Poelzone dus en over de Hoflaan naar het Winkelcentrum ‘s-Gravenzande. Bij Kaasmeester Richard kon ik de boerenkaas voor Team Westland niet laten liggen. Wist je dat een deel van de omzet van die kaas naar het goede doel gaat? 25% maar liefst. Richard heeft sinds kort zijn winkel een beetje verbouwd en heeft een mooie vitrine voor de Onwijs Lekker chocolade van Wim Löbker. Hij verkoopt ook de repen en ik vind de 95% errug lekkah (en gezond). Daar zit maar 3% suiker in en is niet zo bitter als je zou verwachten bij een dergelijk percentage.

Zo was mijn rondje van 13 km weer rond en waren mijn tassen weer gevuld. Snel opruimen en weer aan de slag in mijn massagepraktijk. M’n lief had heel lief eerder eens geïnformeerd bij Keurslager Poleij voor een T-bone steak voor op de BBQ. Die lag te ontdooien in de koelkast en ik maakte er een salade bij van komkommer van Poleij, tomaten van T Kommaatje, paprika van de Raaphorstlaan, radijsjes van Koornneef Versmarkt en fetakaas van Richard. Griekse gedroogde kruiden erover, olijfolie uit Kreta en balsamicoazijn van de Biefit en het beetje Griekenland was weer compleet om in het mondje te stoppen. We deelden die ene T-bonesteak natuurlijk met z’n tweeën, want anders krijg je het in je uppie nooit op.

Dinsdag begon de dag met een gespikkeld bananen-aardbeien smiley. Soms wordt m’n lief al heel vroeg gebeld voor een computerstoring op zijn werk, die hij dan nog even mag oplossen voor de veilingklok gaat draaien. Een vlug ontbijtje wordt het dan en met zo’n smiley wordt dat toch net even iets specialer.

Ik had zelf wat praktijkafspraken en een afspraak met een opdrachtgever in het midden van het land. Voor vertrek nog een speltcracker en roomboter van de Biefit, met kaas van Richard, makreel van de Hoekse Vishandel en een beetje mosterd op de kaas van Op Hodenpijl. Een goede start voor de autorit.
Toen ik thuis kwam na een ritje filerijden (zoooo niet mijn ding) meteen aan de slag voor het feestmaal voor onze gast. Ik had nog twee soorten groenten in de koelkast. Een was net te weinig voor drie, dus dan maar allebei. De bloemkool en bospeen van Boer Pait Peter Hoogendonk gingen erin als koek, met de kipschnitzel van Björn erbij, gebakken in roomboter van de Biefit.

Zoals eerder geschreven, verschijnt woensdag 22 mei volledig in een nieuw verslag, omdat dit die onwijs leuke Courgettesoepfietstochtdag was.

Door naar donderdag 23 mei dus. Geen storing, dus ik nam de tijd om even een uitsmijtertje te maken, met eieren van de Kleine Achterweg, ham van Björn en kaas van Richard. Ik had die dag weer praktijkafspraken en een leuke uitwisselafspraak met vriendin van de show Hannah Degraafvanderstaaij van Hannah Gezondheidspraktijk. Tussen de middag nam ik heerlijk een van de vorige dag overgebleven soepje, met gerookte kip van Björn en fetakaas van de Biefit erdoorheen. Zo lekker is dat!

Onderweg vanaf Hannah fietste ik nog even langs de Biefit om wat vlees voor het avondeten te halen. Het werd een biologische hamburger. De olijfolie om in te bakken was ook in de aanbieding dus meteen maar mee in de tas. Na een bescheiden ritje van 9 km ging ik aan de slag met de hamburger bakken in roomboter, met een salade erbij van ijsbergsla van Boer Pait, komkommer van Poleij, paprika van de Raaphorstlaan, eieren van de Kleine Achterweg, tomaatjes van ’t Kommaatje en dressing van de Biefit.

Omdat ik de dag ervoor te horen had gekregen dat ik niet door was naar de volgende ronde van de VPRO Tegenlicht Plattelandspioniers verkiezing en besloten had zaterdags naar de Achterhoek te gaan rijden, gingen we onze eerste kampeertrip bespreken. Het seizoen is weer begonnen! M’n lief zocht de camping uit en die donderdagavond ging ik al liggen dromen van de eerste rit met de ‘tiny bike house’, oftewel sleurhut-met-fietsen-erop achter de vierwieler.

Welke nieuwe gebieden ga ik de komende tijd weer ontdekken? Welke stalletjes kom ik tegen? Hoe kunnen we de landkaart nog meer vullen met fietsbare regio’s en adressen? Ik heb er zo’n zin in! Jij ook?

Commentaren zijn gesloten