Verslag fietsen voor m’n eten – 19/12 – 23/12/2018


Hebben jullie al gezien dat we alweer bijna een 100-ledenpaal erbij aantikken? Binnenkort dus weer een mooie groente-fruitcompilatie om de 3100 aan te duiden.

Zo’n kerstvakantie is altijd heerlijk om weer wat zaken in te halen: fietsverslagen, beetje administratie voor m’n eigen zaak, zorgverzekering opnieuw onder de loep, wasjes draaien, huis aan kant… pfff vermoeiend als ik het zo allemaal op een rijtje zet. Nou, ik zie wel waar ik zin in heb. Ook een voordeel van vakantie…

Ik pak de draad weer op bij woensdag 19/12 toen ik redelijk uitgeziekt wakker werd. Eerst lekker ontbeten met banaan in Griekse yoghurt met lijnzaad, alles van de Biefit Gezondheidswinkel, en ongebrande notenmix van Kaasmeester Richard. M’n lief wilde stiekem al aan de granola van Bakkerij Vreugdenhil beginnen, nou vooruit dan. Kopje thee van de Biefit met honing van Imkervereniging Midden-Delfland erbij om de keeltjes te smeren.

Ik had wat praktijkafspraken en er mocht weer eten op de plank komen. Mijn energie was nog niet top, dus ik koos voor een ritje Breeje Durp en terug, totaal wel 1,5 km. Met de Vers-Express, dat wel natuurlijk, en het was heerlijk die frisse lucht weer op te snuiven.
Ik fietste naar Kaasmeester Richard voor kaas, want die semi-kaaskop bij mij in huis had alles alweer opgesmikkeld. Bij Keurslager Poleij haalde ik wat aardbeienyoghurt van DelflandseZuivel, kipschnitzels van de aanbieding (twee om twee verpakt zodat ik er twee keer van kon eten), een Tante Door kiprookworst en broodbeleg.

Toen ik thuis was, had ik geen zin om uitgebreid te gaan koken. Maar wat had ik nog in de vriezer liggen? De (groot)moeders erwtensoep van m’n eigenste moedertje! Kwam dat even mooi van pas. Dus hop in de pan, beetje water en kiprookworst erbij en smullen maar…. heerlijk.
Nog een glaasje eierroom van die andere snertexpert Sylvia Simons-vd Bergerbij en ik kon weer zacht dromen.

Donderdag 20/12 werd weer een echte Rust-en-Restjesdag. We ontbeten met een schaaltje aardbeienyoghurt met granola van Bakkerij van Malkenhorst en muesli van de Biefit. Tussen de middag warmde ik een eerder-supervers-gemaakt-en-vervolgens-ingevroren tomatensoep met ballen op. Wat is soep dan toch heerlijk als je moet aansterken.

‘s Avonds maakte ik de kipschnitzels van Keurslager Poleij met stoofpeertjes. Ik maak ze altijd met de stokjes er nog aan, even schillen en dan in een laag water en een flinke scheut rode honing-kruidenwijn en kaneel van de Biefit, ongeveer 2 uur koken. Een deel van het ingedikte kookvocht bind ik met een schepje arrowroot, ook van de Biefit. Zoooo lekker, dat er geen suiker aan te pas komt…

Vrijdagmiddag ben ik na mijn lunch van knäckebröd van Bakkerij Vreugdenhil met roomboter van de Biefit en broodbeleg van Keurslager Poleij, Vers5 kaas en noten en Poelier Jos Straathof, een lekker fietstochtje gaan maken. Ik moest natuurlijk met eigen ogen aanschouwen hoe Boer Pait Peter Hoogendonk en zijn nepboerin Coriza eruit zagen op de eerste van de drie doldwaze dagen, compleet met bewegende kerstmutsen en al. En hoe zij hun winkeltje weer mooi uitgestald hadden zodat je er zelf kon grijpen wat je maar nodig had aan verse groenten en fruit.

Met een vreselijk grote zak vol zakjes en eierdozen achterop voor Boer Pait en een tasje met lege kleine potjes en flessen fietste ik eerst nog even langs het stalletje van Francien van Haften, Alsemgeestlaan tussen nr 1 en 2, ‘s-Gravenzande. Mocht je nog een leuk ‘home made’ kerstkadootje zoeken, dan kan ik je haar stalletje zeker aanraden. Ik heb er zelf ook iets meegenomen voor de ‘loved ones’ die ons tijdens de Kerstdagen heerlijk gaan verzorgen. En de lege potjes achter gelaten zodat Francien weer nieuw lekkers kan gaan maken.

Zwaar tegenwind fietste ik naar Polderhaakweg 29, HvH, om bij Boer Pait die vreselijk grote zak met zakjes en eierdozen te lozen. Recycling van nog bruikbare zakjes maakt een groot verschil in de plastic en papiercontainer.
Het was een vrolijke boel bij Pait en Coriza en ik nam een Romanesco kooltje, eieren, krootjes, appels, peren en sperziebonen mee. Na een praatje en beeldmateriaal schieten als bewijs, fietste ik de Polderhaakweg verder af en zo richting de Groeneweg. Bij Lanstomaten haalde ik weer een voorraadje tomaten want die waren opgegaan in de pastasaus van de dag ervoor.

Langs de MBO scholen fietste ik richting de Geestweg en ik dacht nog even aan dat meisje dat vermist was geweest en gelukkig weer snel is terug gevonden. We kunnen alleen maar gissen naar wat met haar is gebeurd en hopen dat het niet traumatisch voor haar was. Als geen ander weet ik wat de langetermijn effecten van traumatische ervaringen zijn. Zelfs nog tijdens die vakantie in Zeeland vorig jaar, waar het idee voor deze groep ontsproten is, ruimde ik de laatste restjes angst op van wat mij op m’n zestiende is overkomen. Daardoor kan ik nu weer zo vrij over straat. Nog maar heel af en toe popt er een gevoel van onzekerheid omhoog, wat gelukkig heel snel daarna weer in het juiste perspectief gezet kan worden: het verleden.

Van deze serieuze noot zo aan het einde van dit jaar, weer terug naar het fietsverslag. Ik fietste door naar de Biefit om daar mijn voorraden weer aan te vullen. Roomboter, tijm, kipbouillonblokjes (zonder gistextract), blauwe bessen, potje maïs en augurken, Griekse yoghurt en rozijnen, die laatste waren opgegaan in die zuurkool-pompoenstamppot die ik maandag had gemaakt. En die leuke glazen weckpotten in mijn keuken mochten gewoon gevuld blijven voor een volgend onverwachts lekker recept.

Ik fietste verder naar de Kleine Achterweg waar ik bruine bonen en komkommers haalde. Nog snel even door naar het centrum van ‘s-Gravenzande voor een paar gegrilde kippenpoten bij Poelier Lieffering. En een stop bij Keurslager Poleij, waar ik melk van Delflandse Zuivel haalde, kaas, Argentijnse chilisteaks van de aanbieding en opa’s gehakt. Dat is gekruid rundergehakt waar je zo ballen van kunt draaien om te braden.

Tegen de tijd dat ik thuis was, was het alweer tijd om te gaan koken. Het werd een iets uitgebreidere vrijdag gemak-dag met gegrilde kippenpoten, want ik had nog bospeen liggen uit de kar van Cees, Dirk v.d. Burgweg, HvH. Met nog een eerder geopend half potje doperwtjes van de Biefit erbij, die dus opgemaakt moesten worden. En die heerlijke perencompote van Francien van Haften erbij, maakte het compleet.

Zaterdag was kerstshopdag. Dus overdag werden we verzorgd, maar toen we goed en wel klaargeshopt weer thuis kwamen, had ik nog een beetje fut over voor een heerlijke maaltijd. Ik maakte een salade van de sla van Boer Pait, komkommer van Boeregoed, paprika van Cees, tomaten van Lanstomaten en courgettes in ‘t zuur van Zorgboerderij de Strenkhaarshoeve (Salland). Fetakaas van Poelier Straathof erdoor, balsamicoazijn van de Biefit en olijfolie van Kaasmeester Richard.
Ik bakte de chilisteaks van Poleij in roomboter van de Biefit en ze waren lekker mals en een beetje pittig door de chilimarinade.

Zondag was een kerstshop- en uit-eten-dag. Vandaag zien de weersvoorspellingen er super lekker uit om te gaan fietsen: een zonnetje en lekker fris. Misschien toch nog even iets lekkers toevoegen aan die kadootjes voor onze familie en een ritje naar Santé Holland maken? Wie weet…

En wie weet kom ik jou ook nog tegen op de fiets? Of met de vierwieler om al die laatste kerstinkopen mee te kunnen nemen.

Nogmaals fijne feestdagen!

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *