Verslag fietsen voor m’n eten – 15/9 (en 16/9) 2018:


BAM! Ineens was het er… de zin. Net heerlijk voor het eerst in lange tijd weer een stukje hardgelopen op het strand. Zou het door dat heerlijke verse krachtvoer komen wat ik gisteren heb klaargemaakt?

Even de zaterfietsdag beschrijven: het was een prachtweertje om te fietsen. Ik liet de boel de boel en stapte rond 10:30 op de Vers-Express om m’n tassen vol te laden met lekkers. Doel: kadootje voor soepexpert Linda Bosman halen, die was jarig. En wat zou ik haar graag kado willen geven? Onwijs Lekker bonbons van Wim Löbker natuurlijk!

Ik ging onderweg naar Schipluiden. Achter De Lier bij de splitsing van de Blaker en de Noord-Lierweg staat een bord dat er op Blaker 18 paprika’s te koop zijn. Ik was er nog nooit geweest dus op naar het stalletje van Irene Berkhoudt. En wat las ik toen ik daar aankwam? Helaas gaan ze stoppen met de verkoop van hun paprikasoep. Net nu ik dit stalletje heb ontdekt… 

Op Blaker nummer 16 stond ook een klein stalletje met seizoensgroenten. En eindelijk vond ik wat ik al lang zocht: andijvie. Die nam ik mee en een zakje peen voor in de soep die ik wilde gaan maken. Ik fietste door naar Schipluiden om bij Farm I See de volgende inkopen te gaan doen. Ik nam aardappels van Boeregoed mee voor de andijviestamppot, zoete aardappelen en gehakt van Delflandse Vleesmeesters voor in de soep en verse saucijzen voor bij de andijviestamppot, van Jelle & Stijn Zonneveld uit Vlaardingen. Fijn om dat vlees van dichtbij te vinden bij Farm I See.

Ik wilde granola meenemen van Hét Bak Atelier maar hoorde helaas dat ze helemaal gestopt zijn. Nu verkopen ze bij Farm I See granola van HAP Meals uit Den Hoorn, ook maar eens uitproberen.
Met een tas behoorlijk vol fietste ik via de trambrug naar Kaas- en Zuivelboerderij van Winden.

Het was rustiger dan ik had verwacht dus ik hoefde niet lang te wachten voor ik mijn verse roomboter en fles rauwe melk in ontvangst kon nemen. Via de Gaag fietste ik naar Santé Holland om de jamproeverij bij Sylvia Simons-vd Berg mee te maken. Het was lekker levendig en ik werd alweer herkend door mensen uit deze groep. De jams waren verrukkelijk en bijna allemaal zonder suiker. Vooral die intense perenjam was… intens! Sylvia serveerde ze op plakjes cake die ze natuurlijk ook zelf gebakken had.

En wie kwamen daar ineens aangelopen? Coriza Hoogendonk met zoon en schoondochter, die ook nieuwsgierig waren naar wat Sylvia allemaal te bieden heeft in haar winkeltje. Met de drie Facebook gespreksstarters van deze groep even op de foto, mijn gratis tank Aquadraat water mee achterop (m’n spaarkaart was vol) en weer verder naar de volgende stop: de Biefit Gezondheidswinkel.

Cindy van Domburg was al begonnen met het verwijderen van haar zomeretalage want het is weer pompoenentijd. Deel 2 daarvan kan ik volgende week weer aanschouwen, zo ook de houten afwasborstels die ze voor mij gaat bestellen. Zoals jullie weten zet ik geen voet meer in de supermarkt en de Biefit Gezondheidswinkel is mijn adres voor ook andere zaken als toilet- en schoonmaakartikelen. Ik nam nog wat bananen mee en ging op zoek naar een vervanger voor de aardappelzetmeelpoederzooi waar ik voorheen het vocht van stoofpeertjes mee bond. Cindy kwam met een mooi alternatief genaamd: Arrowroot oftewel pijlwortel. Ook nam ik spekblokjes mee voor de andijviestamppot.

Ik dacht dat het de laatste stop zou zijn, mijn tassen al flink vol maar ik wilde nog een makreeltje halen bij Johan Leerdam van Rokerij Hoeks & Heerlijk. Maar toen zag ik het bord buiten staan op de hoek van de Heenweg 1 dat ze weer druiven hadden. Dus hup een doosje mee, maar hoe nam ik dat nog mee dan? Ik kreeg een grote plastic tas van Multivlaai die ik aan m’n stuur knoopte zodat het m’n wiel niet zou raken.

Door naar de gerookte visjes van Johan. Op Nieuwlandsedijk 31 ‘s-Gravenzande vind je zijn rokerij op zaterdag en vrijdagmiddag laat. Ik nam twee makrelen mee, een voor mij een voor m’n pa en ma. Jaja die zijn weer even een paar dagen terug uit Salland want volgende week hebben we groot feest. Wist je trouwens dat de opbrengst voor de makrelen volgende week 22 september naar de Stichting Avavieren gaat?

Maar na Rokerij Hoeks & Heerlijk was ik nog niet klaar. Ik moest nog bosuitjes hebben voor in de soep. Maar even bij Koornneef Versmarktproberen. Dus met een volgeladen Vers-Express nog even naar de Wilhelminastraat in ‘s-Gravenzande. Bosui was er niet meer, dan maar een kleine prei. Ik hou eigenlijk niet van prei maar klein gesneden zal het niet zo traumatisch zijn als ik vroeger ervaren heb…

M’n fiets had z’n taak weer volbracht en ik ging na het uitladen snel aan de slag met de groentesoep die ik wilde maken. Ik had namelijk nog twee schenkels uit het vleespakket van de Delflandse Vleesmeesters in de vriezer liggen die wel een keer tot soepvlees omgezet moesten worden. Dus aan de slag met een dubbel recept van de groentesoep uit het boekje. Twee schenkels, 4 liter water en 8 gistextractvrije runderbouillonblokjes van de Biefit Gezondheidswinkel aangezet om twee uur te laten borrelen en pruttelen. Ondertussen de soepgroente vers snijden: penen van de Blaker 16, zoete aardappel van Boeregoed gekocht bij Farm I See, de prei van Koornneef Versmarkt, oranje paprika van Raaphorstlaan Monster, rode puntpaprika van Kwekerij Berkhoudt Blaker 18, ui van Peter Hoogendonk en maggiplant en peterselie die ik van Annemiek V-b had gekregen en had ingevroren voor dit soort gelegenheden.

Toen moest ik de bouillon zeven in theedoeken, wat een werk is dat! Het werd steeds later en uiteindelijk had ik pas om 19:30 de gehaktballetjes van het gehakt van de Delflandse Vleesmeesters en de soepgroenten in de bouillon gedaan om de soep af te maken. Beetje brood van Bakkerij Vreugdenhil uit de vriezer tot toast gemaakt en de smeerseltjes van Keurslager Poleij erbij maakten het geheel af. Een bordje was al genoeg van deze krachtige superverse soep.

Ik verdeelde de soep over bakjes, want m’n pa en ma konden daar ook wel van genieten. En natuurlijk kon ik bij ‘onze’ soepexpert Linda niet zonder soep aankomen op haar verjaardag. Dus even ‘Zeg het met… groentesoep en makreel’ langs m’n pa en ma en toen Linda verrassen met de Onwijs Lekker bonbons en een bakje van de soepruilclub. Ik kreeg er meteen een flinke bak paprikasoep voor terug dus die ligt klaar in de vriezer om een keer tot lunch of gemaksavondmaal omgezet te worden.

Vanmorgen dus al heerlijk hardlopend genoten van het mooie weer en nu eens kijken wat we de rest van de dag gaan doen… Op een bodempie van yoghurt van DelflandseZuivel, ongebrande noten van Kaasmeester Richarden aardbeien van Koornneef Versmarkt.

Ga jij nog fietsen voor je eten vandaag?
Of een leuk evenement opzoeken waar je de lekkerste streekproducten of hapjes kunt proeven? Ik weet eigenlijk niet of er vandaag nog iets leuks en lekkers georganiseerd wordt, jij?

Fijne zondag!
‍♀️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.