Verslag fietsen voor m’n eten – 14/12 – 18/12/2018


Wat vliegen de dagen! En wat vliegen we met z’n allen tijdens deze dagen. Tenminste, dat hoor ik van mensen die inmiddels gek geworden zijn van de rijen bij de kassa’s in de supermarkt. Laat ik daar nou geen last van hebben… 
Want wat is er heerlijker dan op de fiets m’n eten bij elkaar te sprokkelen, geen parkeerplek nodig te hebben en de rust bij verschillende boeren- en tuindersschuren te vinden. Natuurlijk bezoek ik ook af en toe een winkeltje van een zelfstandig winkelier, maar lang wachten is al heel lang geleden.

Even terug naar vorige week vrijdag want daar begint dit fietsverslag. We startten de dag met een knäckebrödje van Bakkerij Vreugdenhil met kaas van Altena van de Naaldwijkse weekmarkt en van Vers5 kaas en noten. Tussendoor nam ik een appeltje en inmiddels rijp geworden peer van Boer Pait Peter Hoogendonk om te overbruggen naar lunchtijd. Mijn lunch bestond uit brood van Bakkerij van Malkenhorst met broodbeleg van Keurslager WarmenhovenVers5 kaas en noten en makreel van Scheveningen vishandel albatros johannes. Een gevarieerde maaltijd en een goed bodempie om op naar De Lier te fietsen.

De dag ervoor was ik mijn buurvrouw tegen gekomen. Ze zei: “jij spaart toch plastic doppen voor het goede doel? Ik zal een zakje bij je voordeur neerleggen.” En laat ik nou net van plan zijn geweest om ze bij een volgend inzamelpunt te brengen. De vorige keer was de Stichting Spiritueel Lichthuis Mananochoja aan de beurt in Naaldwijk, Wagenaarstraat 22. Dit keer was de tip van John-Astrid V D Sande aan de beurt, die in een eerder bericht vertelde dat ze bij Lunchroom Bijzonder doppen sparen, voor KNGF Geleidehonden. Volgende ronde wordt Manege El Sham in Monster, naar de tip van Mirjam Noordam. En de vierde ronde wordt Monique Sieck, voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

Dus vrijdag 14/12 met twee zakjes doppen op de Vers-Express naar De Lier. En ze waren er natuurlijk maar wat blij mee bij Lunchroom Bijzonder. Ik fietste verder het dorp in waar ik al gauw tegen dranghekken aan stuitte van de kerstmarkt. Even kippetjes, kaas en smeerseltjes halen bij Poelier Jos Straathof. En dit keer ook wat gemarineerde kiplapjes mee, alvast voor het weekend.

Op de terugweg zag ik een kraampje met twee kerstig geklede meiden voor de winkel van Slagerij D&D staan. Ik kon het natuurlijk niet laten om bij hen die heerlijke grillworst mee te nemen en even te zwaaien naar Diana Leussink, voordat ik het kersttoneel weer verliet en doorfietste naar m’n volgende stop: de Burg. Van Doornlaan, De Lier.

De Nederlandse vlag wapperde weer uitbundig, het waaide ook flink. De deur van de schuur stond open en binnen wachtte me een flinke keuze aan groenten en ander vers. Ik nam sperziebonen, witlof en sla mee en deed het geld in het kistje. Even via de Hoefweg langs Sylvia Simons-vd Berg, Oudecampsweg 29, voor water en sap. En hoe vol m’n koelkast ook staat met potjes jam, ik kan het steeds niet laten om weer een smaak aan de verzameling toe te voegen. Wist je dat Sylvia nu ook spliterwten van Jonas verkoopt? Ze had een grote mand vol klaar staan voor de snertkookliefhebbers.

En wie kwam daar plotseling aanrijden op de scooter? Ilze, die ook weer even haar inkopen bij Santé Holland kwam doen. We reden samen nog een stukkie op richting de Maasdijk en Ilze ging richting huis. Ik sloeg af om voor het eerst de Boeregoed hoek bij Tuincentrum Boers bv te bezoeken. In al die tijd had ik die Farmshop nog steeds niet gezien. Een nog ruimere keus dan bij de andere Farmshops, dus ik zal hier wel vaker naartoe gaan verwacht ik.

Toen ik met m’n komkommers en snoepkomkommertjes bij de kassa stond, hoorde ik achter me: “zo, ben je je rondje weer aan het doen?”. Een van de leden in deze groep stond achter me en we maakten kennis. (Ik ben even haar naam kwijt, maar wie weet meldt ze zich even, want ze zei dat ze al mijn verslagen leest…). Dat vind ik nu zo leuk aan deze groep, het leren kennen van nieuwe mensen door een onderwerp dat mensen verbindt: eten.

Onderweg terug naar huis spotte ik nog een paar mooie plaatjes met zon en kassen, dus daar moesten natuurlijk wat plaatjes van geschoten worden. Het was een heerlijk ritje van 21 km. En het werd vrijdag-gemakdag: kippetjes warmen in de grill, komkommer erbij en relax… De avond eindigde met een plankje kaas van Poeler Straathof, grillworst van D&D, mosterd van Bierhistorie Delft en augurken van de Biefit Gezondheidswinkel, met notenmixen van Vers5 en Kaasmeester Richard, een glaasje appelperensap van Santé Holland en voor m’n borrelmaatje een biertje dat hij bij Slijterij Traan had gehaald.

Zaterdag 15/12 was vierwielerdag met m’n lief. Na de kerstmarkt in ‘s-Gravenzande bezocht te hebben, gingen we even bij Bakkerij Vreugdenhil langs. En wie zagen we daar? Ingrid Schrauwen en Ton Benning, die vanwege het afgelasten van het Snertfietsen die dag, de route zelf waren gaan rijden. Gezellig met z’n vieren even een gebakje en latte nuttigen in de leuke tearoom van de bakkerij, waarna zij hun weg vervolgden richting Sylvia en wij met een paar ‘uienkruiers’ en brood naar huis gingen.

Zondag werd ik verkouden wakker. Had ik net in dat leuke stukkie van Annemiek V-b verteld dat ik sinds de start van Fietsen voor m’n eten niet meer verkouden was geweest, werd ik me toch wakker met een strot met het geluid dat leek op een pasgeboren zeehondje. Een dagje luieren samen met m’n ook al katterige maatje werd het dus.

Genoeg eten in huis, dus we ontbeten met een tosti van brood van Bakkerij Van Malkenhorst met ham van Keurslager Warmenhoven en kaas van Vers5. Koppie thee van de Biefit met honing voor onze keeltjes van Imkervereniging Midden-Delfland erbij en we konden weer op de bank. ‘s Avonds aten we de kiplapjes van Poelier Straathof met de sperzieboontjes van de Burg. Van Doornlaan. En als toetje een kommetje vol banaan en Griekse yoghurt van de Biefit en granola van Van Malkenhorst.

Maandag werd een uitdaging om met die keel aan het werk te gaan. Dus al bij het ontbeitje met eitjes van Boer Pait Peter Hoogendonk en van de De Jonghlaan, weer een flinke schep honing in de thee. Tussen de middag at ik speltbolletjes van Bakkerij Vreugdenhil met broodbeleg van Slagerij Warmenhoven, D&D en Vers5.

Na m’n praktijkafspraken ging ik iets bijzonders maken: zuurkool met pompoen in plaats van aardappel. Dat dat ook lekker is, had ik geleerd van de man van Fanny Beishuizen, Tammo. Ik zocht een recept erbij en ging aan de slag met de pompoen, die ik van Fanny voor m’n verjaardag had gekregen. Sinds eind september al in de koelkast, maar nog steeds goed op wat kleine plekjes na, die ik eraf sneed. Het recept dat ik gebruikt heb, vind je op: https://myfoodblog.nl/recipe/pompoen-zuurkool-stamppot/.

De zuurkool en rookworst kwamen van De Weilandwinkel van Hoeve Biesland. Ik heb nog spekreepjes aan het recept toegevoegd van de Biefit. De appel kwam van Boer Pait, rozijnen en kaneel ook van de Biefit en de geitenkaas heb ik vervangen voor blokjes ouwe Toon kaas van Kaashuis Tromp Naaldwijk. Het werd een heerlijk zoete zuurkool, die bij mij erg in de smaak viel. M’n lief vond het wat minder, die houdt sowieso niet van zuurkool en niet van een zoet avondmaal. Dus de rest lekker ingevroren voor een ander moment, waarop ik alleen ben.

Dinsdag 18/12 was met recht een Rust-en-Restjesdag. Ik had geen afspraken, alleen met m’n warme matras en kussen. Tegen de tijd dat ik me daar goed en wel uit los gemaakt had, kwam m’n lief met een paar zonnebloempuntjes van Meesterbakker Roodenrijs thuis en kaasplakjes die hij bij Kaasmeester Richard had gehaald en gingen we samen eten. Makreel van Vishandel Albatros erbij, selleriesalade van Poelier Straathof en grillworst van D&D en ik sterkte weer wat aan.

En toen dacht ik: ik ga weer eens Pasta di Marja maken! Dat was al zo lang geleden. Gehakt van Slagerij Björn van Koppen had ik al uit de vriezer gehaald en ik had alle overige ingrediënten in huis: uien van Boer Pait, knoflook van Be-leaf, paprika van Boeregoed, verse basilicum, bouilonblokjes, rode honing-kruidenwijn van de Biefit, tomaten van Lanstomaten en pasta nog uit een kerstpakket. Geen courgetteslierten dit keer maar dat was wel even weer lekker een keer. Ik knapte er in ieder geval weer een beetje van op.

Heb jij dit jaar je kerstinkopen ook vooral bij de kleine winkelier gedaan? Of heb je je tussen al die andere winkelwagentjes door de supermarkt gewurmd? Voor de zondagswinkelaars: vandaag kun je ook bij Hoeve Biesland je inkopen doen, Kerst-shoppen op de Hoeve. Met vers brood van Bakker Jan Bronswijk, warm houtvuur en warme chocolademelk (hoewel de mussen bijna van het dak vallen met deze temperaturen, de bloesem alweer uitloopt en de pollen in de lucht hangen) en heel veel vers eten.

Ik sluit af met jullie nogmaals fijne feestdagen te wensen, want ik weet nog niet wanneer het volgende verslag eraan komt. Hiermee toch weer wat leesvoer voor de vrije dagen.

Geniet van elkaar, de gezelligheid van de kerstdagen, misschien een beetje fietsen en heerlijk eten…

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *