Verslag fietsen voor m’n eten – 13/5 – 17/5/2020


Zoooo, eindelijk weer een momentje om een fietsverslag te schrijven. Los van het feit dat ik afgelopen maandag mijn praktijk SuXeed Massage & Leefstijl weer open mocht doen, heb ik toch vooral het advies om thuis te blijven nog even ter harte genomen. Weinig gefietst dus, maar wel heerlijk eten gescoord als ik dan een rondje ging doen.

Woensdagochtend 13 mei was het plan eigenlijk om naar Wateringen te fietsen, maar onderweg bedacht ik me toch even. Het waaide best hard en ik had ’s middags nog een online afspraak met webdesigner Glenn en ploegbaas Aad. Nou gelukkig dat ik dat had gedaan, want het ritje dat ik maakte, zat zo vol gezellige praatjes dat ik het allemaal maar net aan haalde.

Omdat de Sallandse streekhoning die ik in 2018 van Fanny de Vries had gekregen, inmiddels bijna op was, ging ik dit keer echte Westlandse honing halen. Bij Natuurlijk-Westland. aan de Rijnsburgerweg in Naaldwijk, vlakbij de Plas van Alle Winden. Gerrit Stuurman vulde een potje met professionele precisie en we praatten wat over de impact van de coronacrisis op hun winkel en serre, waar je normaal gesproken koffie of thee en honingtaart kan nuttigen. Nu dus niet, maar dat houdt de langsfietsende nieuwsgierigen er niet van om de winkel te bezoeken voor de heerlijkste honing en andere producten die van honing gemaakt zijn. Zeker een kijkje waard.

Via de Zwartendijk en de Bospolder fietste ik richting Honselersdijk. Onderweg op nummer 31 haalde ik een zak paprika’s voor m’n voorraadje. In Honselersdijk bezocht ik de plaatselijke slager Slagerij Aad Groenewegen. In de 2,5 jaar dat ik deze groep van tips voorzie, ben ik hier tot mijn grote schaamte nog nooit binnen geweest. En wat een heerlijke producten vond ik in hun winkel! Een volgend bezoekje ga ik zeker in mijn volgende fietstochtje opnemen. Via de Mariëndijk en de Vogelaer fietste ik naar de Middel Broekweg om daar de ‘ouwe tuinder’ op nummer 107 te verblijden met een bezoekje. Hij had heerlijke verse bloemkool en ook de komkommers en kasbonen wisten de weg naar mijn fietstassen te vinden. Even een praatje over de dief die toen zijn opbrengst uit huis gestolen had en of die ooit gevonden was. “Helaas” was het antwoord, maar het weerhield hem er niet van om gewoon met zijn stalletje door te gaan.

Ik had nog tomaten nodig en die vond ik onderweg richting Naaldwijk, op de Zwethlaan nummer 4 bij Tuinbouwbedrijf Kees Stijger B.V.. Nou hoop ik wel dat dat Tikkie in juiste handen… euhh portemonnee terecht is gekomen, want ik werd bedankt door de tekst ‘Jeroen is superblij dat je betaald hebt!’. Laten we hopen dat Jeroen er een van Kees is…

Volgende stop was Dreeslaan nummer 19. Jacqueline Moen-van Dijk had me uitgenodigd om haar heerlijke echte rechtstreeks uit Griekenland geïmporteerde olijfolie te komen proeven. Het werd een gesprekje over Griekenland en Westland bij de voordeur, een mooi bedanktkaartje en de fles, die uitnodigde om snel genuttigd te worden. Zoals vele mensen weten, heeft wijlen mijn schoonvader Victor Zorbas 30 jaar als toeristisch gids naar Spinalonga op Kreta gewerkt. Ik heb dus zeg maar ook een band met het Griekse, net als Jacqueline die een reisbureau heeft.

Toen ik onderweg naar de Biefit langs het Tramhuisje fietste, dacht ik ineens aan de granola van Enjoy Granola, die ze daar sinds kort ook verkopen. Dus hop van de fiets, een zakje afrekenen en hup in de tas. Nog even wat voorraden als melk, Griekse yoghurt, bananen, augurken en blauwe bessen inslaan bij de Biefit Gezondheidswinkel en binnendoor naar huis. Het was weer een heerlijke buit waar we weer een paar dagen van konden smullen.

Zo maakten we ’s avonds de gekruide speklappen van de Honselse slager klaar, met twee kleine bloemkooltjes: een van het land van Eetvanpait en een uit de kas van de Middel Broekweg. Smaken verschillen en de smaak verschilt ook inderdaad. Beetje nootmuskaat van de Biefit erop en heerlijk van genoten.

Donderdag aten we een gigantisch grote krokante kipschnitzel van diezelfde slager, 1 schnitzel voor met z’n tweeën. Gebakken in roomboter van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden. Salade erbij van: ijsbergsla van Keurslager Poleij, komkommer en eieren van de Kleine Achterweg 7 (Naaldwijk), puntpaprika van Ad de Groot, Lange Broekweg 31 (Naaldwijk), tomaten van Lanstomaten, rode kool van Peter Hoogendonk, spekreepjes van Slagerij D&D en dressing van de Biefit.

Zaterdag zaten m’n lief en ik te trappelen om voor het eerst dit jaar te gaan kitesurfen. We waren al voorzichtiger geworden met onvoorspelbare ongunstige omstandigheden en gezien het surfdrama in Scheveningen van vorige week, waren we blij dat we het nog even uitgesteld hadden. Tot de perfecte condities van afgelopen zaterdag, een mooiere start van het nieuwe kitesurfseizoen konden we ons niet wensen. Om wat energie te sparen en omdat m’n lief het heerlijke boerderijvlees van Westvoornes Weidevlees nog op zijn smaakpapillen had van onze kampeervakanties OP Voorne-Putten van vorig jaar, pakten we de vierwieler om wat vlees voor BBQ en koekenpan te gaan halen. Een uitstapje dat ons deed smachten naar het moment waarop we weer met de sleurhut op pad kunnen…

Eerst even langs Landwinkel Klok-pagina in Brielle voor de one-stop-shopping van de andere dingen die we nodig hadden. Melk, vla, roomboter, boerenappeltaartmix, appel-vlierbessensap, aardbeien en nog wat groenten en fruit verdwenen in het winkelwagentje. Omdat m’n kaaskopje al het gele goud alweer had opgepeuzeld, reden we ook nog even het pittoreske centrum van Brielle in om bij Kaashandel ’t Voorhuys kaas, notenmixen en wat broodbeleg mee te nemen. En dan kom je ook weer langs ’t Doosje van Lobs dus een klein zakje bonbons zijn dan niet te weerstaan…

Na het bezoekje aan de schuur met het boerderijvlees reden we nog even naar Santé Holland om de voorraad zuurstofverrijkt water aan te vullen. Toch wel even handig met de vierwieler. Nog een brood voor de lunch bij Bakkerij vd Berg aan de Julianaweg in ‘s-Gravenzande en onze buit was geheel compleet. En wij waren klaar voor onze gang naar het strand. Hoewel de sfeer van de zee nooit meer hetzelfde zal worden na het surfdrama, hebben we toch kunnen genieten van een mooie sportieve zaterdag op zee.

Toen we ’s avonds moe voldaan met blozende wangetjes weer thuis kwamen, was de BBQ geduldig om een entrecote te grillen en samen te delen. Salade erbij met die heerlijke olijfolie van Jacqueline erdoor en geitenkaasblokjes van De Molkerei – Geitenzuivel van ’t Wad die ik eerder bij Kaashuis Tromp Naaldwijk gekocht had. Gebakken champignons van Landwinkel Klok erbij en het feestmaal was compleet. Na afloop een schaaltje vanille vla van Zuivelboerderij ijsseloord die we ook bij de landwinkel hadden gekocht.

Gisteren werd het fietsen zonder eten, zo dachten we. M’n lief wil alleen met mij samen fietsen als ik incognito ga. Stalletjes bezoeken is dan uit den boze. Toch weet ik hem naar de leukste plekjes te lokken, zonder dat hij het door heeft. Voor een boerderij-ijsje bij Hoeve Bouwlust bijvoorbeeld. “O, daar hebben ze toch ook van die lekkere kleine appeltaartjes?”. Ja schat, van Stichting Au Boulot. En ja hoor, dus toch met een zakje lekkers thuis gekomen.

’s Avonds aten we de rundersaucijzen van Westvoornes Weidevlees, met kasbonen van de Middel Broekweg en aardappeltjes van Boer Pait, gekookt en gebakken in olijfolie van de Biefit erbij.

Wat een heerlijk weekend was dit! Natuurlijk mede door het mooie weer. En wat we dan bij dat fietsen nog wel missen, is een heerlijk terrasje. Nog even wachten… dan is het des te lekkerder als het weer kan.

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *