Verslag fietsen voor m’n eten – 12/4 – 17/4/2019


Jongens, jongens wat een prachtweertje hebben we achter de rug. Het leidde me even af van het schrijven naar het… fietsen! Het werd van berekoud nog op 12 april, heerlijk warm en zonnig naarmate de week vorderde.

Op vrijdag 12 april, de dag vóór het Courgettesoepfietsen waar ik wel al een verslag van heb geschreven, heb ik nog allerlei lekkers gemaakt van eerder bij elkaar gefietst eten. Die vrijdag begon met een schaaltje aardbeienyoghurt van DelflandseZuivel, met banaan van de Biefit Gezondheidswinkel en granola van Lijfstijl diëtisten, gekocht bij Bakkerij Vreugdenhil. Ik had een lekkere volle dag in mijn praktijk SuXeed en ’s middags een wandeling op de planning staan met m’n moedertje. Dus een stevige kom Griekse yoghurt van de Biefit met aardbeien van Kwekerij de Haak en notenmix van Kaasmeester Richard erdoor als lunch en een spelteierkoek van Vreugdenhil.

Omdat ik toch de volgende dag ging Courgettesoepfietsen, had ik geen eten nodig. En het was vrijdag-gemakdag, dus het avondeten bestond uit brood dat m’n lief bij Meesterbakker Roodenrijs had gehaald, kaas van Richard, broodbeled van Keurslager Poleij en Delflandse roomboter. Beetje tot ketchup gerecyclede honingtomaatjes van Looye Kwekers erbij, gekocht bij Farm I See en het feest was compleet. En lekker makkelijk…

Van zaterdag 13 april is natuurlijk al een uitgebreid verslag geschreven, dus die sla ik over. Kom ik bij de zondag. Heerlijk uitgeslapen en brunch-op-bed met een kom Griekse yoghurt, aardbeien, banaan en granola. M’n lief wilde tosti’s, dus de boterhammen van Roodenrijs werden opgemaakt met kaas en ham erop. Omdat het zo langzaamaan alweer beter weer werd, gingen we met de dakloze vierwieler op pad. Die heerlijke aardbeien die ik zaterdag bij Westlandse Aardbei had gehaald, waren alweer opgesmikkeld dus onderweg naar huis nog even langs De Haak, die gewoon op zondag open is.

Ik wilde eigenlijk tomatensoep maken van al die tomaten die nog op de schaal in m’n keukentje lagen, maar m’n lief had liever Pasta di Marja. Dus Pasta di Marja werd het, daar heb ik ook gehakt voor nodig, tomaten en paprika. Het gehakt kwam van Slagerij Björn van Koppen, de tomaten waren van de Naaldwijkseweg 173, ‘s-Gravenzande. Uien van Boer Pait Peter Hoogendonk, paprika van het Healthy Food Congress, knoflook en verse basilicum van de Biefit. De pasta kwam nog uit een kerstpakket, dat is nu ook lekker op.

Maandag weer hard aan het werk. Op maandagochtend is het inlevermoment van kopij voor de Westlandse kranten en ik had natuurlijk een leuk bericht om Westlandkundig te maken: de opbrengst van de groenten- en fruitverkoop voor Team Westland. Dus al vroeg in de weer met een bericht schrijven, foto’s erbij en versturen. Voordat ik daaraan begon, eerst een klein uitsmijtertje maken van eieren van de Kleine Achterweg, ham van Poleij en kaas van Richard, in olijfolie van de Biefit. Tussen de bedrijven door nog lunchen met brood van Roodenrijs, smeerseltjes van Poleij en Kaashuis Tromp Naaldwijk die ik nog over had van het Courgettesoepfietsen en roomboter van Delflandse Zuivel.

Ik had die dag geen tijd om een lange fietstocht te maken, maar wel spullen nodig, dus het werd een kort ritje Breeje Durp. Mooi gecombineerd met een doktersbezoekje, want ik maak me toch wel een beetje zorgen. Er zijn me de afgelopen tijd wat dingen letterlijk en figuurlijk aan het hart gegaan, dus daar mag ik heel alert op gaan zijn. Geen risico nemen en grondig laten onderzoeken. Dus ik loop binnenkort met een kassie op m’n borst om die rikketik, die af en toe door m’n hele lijf heen-en-weer gaat, in de gaten te houden.

Ik kocht weer een stuk Team Westland kaas bij Richard en bewonderde de borrelplank die door scholieren van ISW onderneemt in een studieopdracht was gemaakt. Een prachtplaatje die schaal!
Nog even langs Keurslager Poleij voor een voorraadje zuivel en gehakt voor die tomatensoep die er toch nog een keer ging komen.

Maar eerst aten we maandag een kipschnitzel van Poelier Jos Straathof, met een gemengde salade van krulsla van de Zwethkade-Zuid 16, Den Hoorn. Komkommer van Poleij, tomaten van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk, paprika van het congres en radijsjes van de Tuindersweg 20 in Maasdijk. Dressing van de Biefit erdoor en fetakaas van Poleij. En nog een beetje pasta van de vorige dag opgewarmd erbij, heerlijk!
M’n lief was zo lief om een heerlijke fruitsalade te maken van peren van Boeregoed, aardbeien van De Haak en banaan van de Biefit. En het leven was, ondanks de zorgen, weer goed…

Dinsdag was een lekker afwisselende dag, dus een stevig ontbijtje was nodig. Het werd een schaaltje Griekse yoghurt met aardbeien van De Haak, lijnzaad van de Biefit en notenmix en voor m’n lief granola. Na wat massages geven, een tandartsbezoekje en een coachingsgesprek voor een ondernemer buiten de deur, ging ik naar webdesigner Glenn Windhouwerom de ontwikkeling van www.fietsenvoormijneten.nl weer een duwtje te geven. Het stalletjesinvoerclubje is achter de schermen zo goed bezig om de landkaart te vullen met adressen en informatie, het zou mooi zijn als daar straks ook mooi op gefilterd kan worden. Het streven is om rond 1 mei de website zover klaar te hebben, dat je zelf kunt vinden waar je in die maand op zondag je paprika’s, aardbeien, kasbonen of krootjes kunt kopen. Valt of staat natuurlijk ook met de informatie die we met ons allen verzamelen, dus help mee om de site actueel te houden…

Na het bezoekje aan Glenn ging ik lekker aan de slag met tomatensoep maken. Ik had zoveel tomaten gekregen tijdens het gesprek bij Roel de Bakker en Sandra Kaag-Rietveld van De Bakker Westland dat het een pan van 2 liter werd. Ik had een bakje runderbouillon van Bavette Boutique Restaurant om in plaats van bouillonblokjes uit te proberen. Puntpaprika’s van Kwekerij het Westland van Vlietweg 19, Naaldwijk erdoor, uien van Boer Pait, gehakt van Poleij, knoflook en verse basilicum van de Biefit. Bijna dezelfde ingrediënten als de pasta, maar een totaal andere uitkomst…
Ik had nog wat smeerseltjes van Kaashuis Tromp van het Courgettesoepfietsen over, dus heerlijk met vers maïsbrood dat m’n lief bij Bakkerij vd Berg had gehaald.
En een hele voorraad in de vriezer voor een lekker soepje tijdens m’n lunches de komende tijd.

Woensdag 17 april werd een bijzondere dag. Het ontbijtje nog niet zo, een speltcracker van Vreugdenhil, met roomboter en kaas, maar wat ik daarna ging doen des te meer.
Ik had een bezoekje aan Tonny Van Leeuwen van Gaalen in Maasdijk gepland staan, om eeeeiiiiinnnndddeeeellllliiiiijjjjjkkkkk haar waterkefir en melkkefir te komen proeven. Voordat ik met deze groep begon, had ik nog nooit van kefir gehoord. Jullie wel?
Uit het verhaal van Tonny bleek dat haar moeder al kefir maakte in de jaren 60 en zij daarmee door is gegaan. Tonny had eerder al eens documentatie opgestuurd over hoe je kefir maakt, maar ik ben wel een schrijver maar minder een lezer en bovendien meer een beelddenker. Dus met eigen ogen aanschouwen en natuurlijk proeven, geeft mij een beter beeld van dit goedje, dat voor m’n leven in m’n geheugen gegrift zal blijven staan.

Tonny had ook netjes een krantje van AD Westland voor me bewaard, waar een stukje over het Courgettesoepfietsen in vermeld stond. Dus die ging ik gezellig halen met een kopje verse muntthee uit eigen tuin vandaan.
Na het bakkie en praatje en een zakje snoeptomaatjes en huisgemaakte fruitsap die ik van haar kreeg, fietste ik naar Boer Pait aan de Polderhaakweg 29 om wat voorraden aan te vullen. Het werd een zak uien, appels, bloemkool en een krop sla. Opaatje hielp me weer vol enthousiasme, gelukkig gaat het weer beter met hem.

Ik fietste via Naaldwijk terug om op de weekmarkt bij Vishandel ’t Loggertjeeen paar sliptongetjes, zeekraal en een makreel te halen. Nog een stuk kaas bij de kraam van Altena kaas, want m’n lief is echt een kaaskop. Nog een rondje Geestweg voor grillworst, gehakt en broodbeleg bij Björn en bananen, yoghurt, pepermuntjes, roomboter, blauwe bessen en doperwtjes bij de Biefit. En die Onwijs Lekker pindarotsjes van Wim Löbker kon ik daar niet laten liggen, jammie!
Wist je dat de chocola van Wim veel minder suiker bevat dan de chocola in de supermarkt? Toch gezond(er) bezig…

Onderweg naar huis bij de laatste stop, de Boeregoed Farmshop bij De Carlton Tuincentrum, nam ik weer een voorraadje aardbeien mee. Na 22 km kwam ik thuis en ging ik me voorbereiden op mijn volgende fietstochtje: een leuke workshop over vloggen en video’s maken door Angela Enthoven van Bezoek Westland. De workshop was bij Van Der Ende Racing Inn (geen familie) en samen met Manon van der Ende (ook geen familie) ging ik oefenen om een leuke vlog in elkaar te zetten. Dus wie weet, zien jullie binnenkort wel meer beeldmateriaal voorbij komen in plaats van of als aanvulling op de geschreven verslagen. Want… zijn ze nog wel leuk om te lezen? Die lappen tekst met steeds 40 foto’s? Gaat het verhaal leven in je fantasie, of vind je het saai en vermoeiend?

Na een tweede fietstochtje van 16 km ging ik snel aan de slag met de sliptongetjes van ’t Loggertje, gebakken in roomboter van de Biefit. Ik had nog van die zwarte penen van het congres en daar ging ik maar eens aan beginnen. Het is heel apart, het is net of je krootjes zit te eten maar dan in wortelvorm. Maar erg lekker zoet en natuurlijk met de doperwtjes van de Biefit erbij. En nog een tip: als je er bij zwarte penen voor kiest om ze te schrappen, zorg dan voor bescherming van je handen want ze worden net zo paars als bij krootjes schoonmaken.

De fietskilometers zitten weer in de benen, de fietstassen van de Vers-Express worden weer vaker gevuld. De winter is nu echt voorbij…. En met die rikketik van mij, komt het ook wel goed verwacht ik.

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *