Verslag fietsen voor m’n eten – 12/11 – 15/11/2018
door: Marja 19 november 2018
Het was me het weekje wel vorige week. Ik vloog van hot naar her en maar minimaal op de fiets. Wat me steeds is opgevallen sinds ik in 2005 ondernemer werd, is dat je elke dag wel ergens onder de pannen kunt zijn, met netwerkbijeenkomsten en interessante evenementen. En aangezien keuzes maken niet mijn sterkste kant is, ik combineer liever, zijn afspraken soms strak gepland. Na verloop van tijd en activiteit ga ik me dan overladen voelen en zeg ik weer dingen af om een beetje tot mezelf te komen.
Sinds ik regelmatig fiets, ben ik veel minder moe en minder snel overprikkeld. Ik doe veel overdenkingen terwijl de trappers van de Vers-Express rondgaan en trap vervelende lading er lekker uit. Dan word ik weer creatief en ben ik zo weer klaar voor nieuwe informatie. En ik krijg me nogal wat informatie toe geslingerd! Allemaal leuk, maar veel leuk is ook veel.
Daarom blij dat ik maandag de 12e weer een heerlijk fietsritje heb kunnen maken. Ik startte de dag met een schaaltje Griekse yoghurt van de Biefit Gezondheidswinkel, granola van Bakkerij van Malkenhorst en aardbeien van… hoe kan het ook anders: de Westlandse Aardbei.
Na wat werk in m’n praktijk SuXeed, ging ik lunchen met mezelf en vogeltje. Ik had nog een heerlijk courgettesoepje in de vriezer, naar recept van soepexpert Linda Bosman. Twee knäckebröd van Bakkerij Vreugdenhil, rookvlees van Slagerij D&D en kiprollade van Poelier Gebrs. van der Ende Maasdijk erop en een beetje boter van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden.
Eerder had ik lid van deze groep nummer 3000 en zijn toevoeger bericht dat zij de doos cressen van Koppert Cress kado kregen, maar er werd niet gereageerd. Dus ik deed een oproep wie ik blij kon maken met de cressen en Belin VanSelm reageerde meteen. Dus met haar afgestemd wanneer ze thuis was en m’n fietstocht zo gepland en uitgestippeld dat ik rond die tijd in Honselersdijk zou zijn.
Ik fietste eerst langs het stalletje dat vorig jaar als een van de eerste door mij gespot werd: Naaldwijkseweg 253, ‘s-Gravenzande. De ouwe tuinder daar heeft een tafeltje bij zijn voordeur staan met twee kratten erop waar de lekkerste afgekeurde seizoensgroenten in zitten. Ik koos voor een zakje broccoli. Eurootje in het potje en verder.
Ik fietste langs de MBO scholen in Naaldwijk naar de Lange Broekweg om op nummer 31 dat leuke fietskarretje van Ad de Groot weer eens te bewonderen. Ik was eigenlijk op zoek naar komkommer maar die lag er niet dus een zakje cherrytomaatjes mee. Via de Wollebrand fietste ik naar Honselersdijk om daar een blije Belin de doos te overhandigen. Ik heb nog nooit iemand zo blij zien zijn met een kartonnen doos. Nou is de inhoud natuurlijk wel heel bijzonder. Laat je ons weten wat je ervan gemaakt hebt, Belin?
Terug naar Naaldwijk, de andere kant nu. Bij de Biefit was de etalage alweer aangepast aan de winter/feestdagensfeer die al snel dichtbij komt. Ik nam er lekkere sucadelappen mee, heerlijk stoofvlees van biodynamisch verzorgde koeien. Ook de kastanjechampignons voor de spruitjesstamppot gingen mee in de fietstas. Ik had ook spekblokjes nodig maar ze lagen er niet. Dus Cindy van Domburg geleidde me soepel (dat heeft ze vaker gedaan) naar de producten van de De Vegetarische Slager. Dus vegetarische spekreepjes mee, ik ben benieuwd.
Volgende stop was de Kleine Achterweg waar ik de komkommers vond die ik zocht. Wist je dat ze daar ook spliterwten en bruine bonen verkopen? En nog een heleboel meer aan groenten, fruit, aardappelen en eieren. Dus ook een doosje eieren en fruit mee en mijn buit was compleet. De dag liep inmiddels al ten einde en de zon begon onder te gaan. Mooie plaatjes in de lucht vragen om het schieten van dat mooie plaatje, dus even gestopt om dat te doen. Het werd een ritje van bijna 18 km en het was heerlijk fietsweer.
Thuisgekomen meteen aan de slag met het suddervlees en de sudderkool. Ik had eerder een keer een rode kool meegenomen bij Blaker 16 in De Lier en ik had nog steeds wat peren van de privéboom van Theo van den Bos van de Opstalweg liggen, dus het recept voor rode kool met peer en kaneel kwam voor de dag. Het was een flinke kool en m’n lief houdt er niet zo van dus er bleef wat over wat ik heb ingevroren voor een andere gelegenheid. De overige ingrediënten waren een kaneelstokje, kruidnagel, wijnazijn en arrowroot om te binden, alles van de Biefit. (Recept: https://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=537969)
Het vlees braadde ik in roomboter, ook van de Biefit, met een laurierblad van de kruidenkraam van de ‘s-Gravenzandse weekmarkt, uien van Boer Pait Peter Hoogendonk, Polderhaakweg 29, ‘s-Gravenzande en paprika van de Laan van de Heilige Lambertus.
Dinsdag begon ik de dag met een schaaltje Griekse yoghurt van de Biefit, Westlandse Aardbei, ongebrande notenmix van Wessels gekocht bij Farm I See, en wat gemengde zaden van Het Blauwe Hek. Na wat praktijkafspraken vertrok ik met een bakje studentenhaver van Kaashuis Tromp Naaldwijk en een gevuld flesje Aquadraat water van Santé Hollandmet de vierwieler naar Den Bosch. Ik had daar een bijeenkomst op de HAS Hogeschool met een groep inspirerende mensen die met elkaar werken aan een andere opzet van de wereld van voedsel. ‘Reframing food’ heet dat en ik moest even omschakelen naar Engels want er zaten ook buitenlandse onderzoekers bij.
Het was even inkomen maar al snel raakten ‘cycling for my food’ en ‘I haven’t done my shopping in the supermarket for fifteen months’ ingeburgerd en werd dit idee als ‘valuable and sustainable’ (waardevol en duurzaam) meegenomen in de plannen. Benieuwd waar dit allemaal weer toe leidt… interessante materie is het wel. Op de foto zie je bijvoorbeeld projectleider Christine de Lille die vertelt, dat zij vindt dat de buitenbeentjes actie van die ene kruidenier volledig de plank misslaat, omdat zij gedwongen wordt om meteen vier komkommers mee te nemen, omdat ze zo in de verpakking zitten, terwijl de rechte komkommers per stuk gekocht kunnen worden. De voedselverspilling verschuift zich dus naar de consument, die die vier komkommers niet op korte termijn kan opeten.
Dat klopt natuurlijk van geen kanten als je daar goed over nadenkt. Gelukkig heb ik daar geen last meer van en verspil ik nagenoeg geen voedsel meer sinds ik fiets voor m’n eten. Natuurlijk ben ik geen heilige maar ik gooide vroeger makkelijker dingen met een plekje weg en nu verwerk ik wat nog prima is gewoon in soepen of (fruit)salades.
De terugrit met de vierwieler leverde weer mooie plaatjes op en toen ik thuis kwam, ging ik meteen aan de slag met de spruitjesstamppot, waarvoor ik nu alle ingrediënten bij elkaar gesprokkeld had op de fiets. M’n schoonmoedertje wilde dit keer een heel bord van die lekkere stamppot nadat ze de week ervoor een klein restje had geproefd. Dus snel kokkerellen met die spruitjes en uien van Boer Pait, gerookte kip van Poelier Vd Ende Maasdijk, rookworst van ZWAARD, slagerij & traiteur, kastanjechampignons, knoflook en spekblokjes (nog wel van vlees) van de Biefit en aardappel van Fanny Beishuizen. (Recept: https://www.smulweb.nl/…/Stamppot-met-spruitjes-spek-ui-cha…)
Woensdag mocht ik weer naar OP Voorne-Putten, niet om daar heerlijk rond te fietsen maar om ondernemersvaardigheden training te geven aan medisch pedicures bij Opleidingsinstituut Dermé. Altijd leuk om weer in Brielle te zijn. Ik had ontbeten met Griekse yoghurt en appelkaneeljam van Sylvia Simons-vd Berg, m’n lief met Westlandse Aardbei en granola van Malkenhorst. Tussen de middag had ik brood van diezelfde bakkerij, met kaas van Kaasmeester Richard en broodbeleg van Slagerij D&D en poelier Straathof.
Na de cursus ging ik meteen door naar Duijvestijn Tomaten in Pijnacker, wantij had een gesprek met Ted Duijvestijn, die ik had leren kennen bij de Oogstdag van de Voedselfamilies. Met een bakkie thee op en heel veel waardevolle tips voor Fietsen voor m’n eten rijker ging ik huiswaarts om onderweg te genieten van de prachtige zonsondergang op verschillende plaatsen. Zie de compilatie in de foto’s.
Ik hoefde niet voor twee (of drie) te koken dus het werd een eerder-vers-gemaakt-soepje uit de vriezer, tomatensoep met ballen van mijn eigen moedertje, op (groot)moeders wijze als vanouds dus. Zo fijn die vriezer vol soep! Maar inmiddels bijna leeg dus ik kan weer aan de bak… ehh… kook.
Donderdag begon met een vrolijk ontbijtje van banaan van de Kleine Achterweg en Westlandse Aardbei. Ik had een heerlijk rommeldagje omdat ik me ging voorbereiden op mijn eerste officiële stand voor Fietsen voor m’n eten op een congres, dat zaterdag plaatsvond. Omdat ik meestal pas op het laatste moment bedenk wat ik wil zeggen of schrijven, laat ik bijna nooit iets officieel drukken. Ik ben dus aangewezen op m’n eigen kleurenlaserprinter (top!) en snijmachine (heerlijk werkje!). Ik noem het ambachtelijk gesneden kaartjes en flyers. Zit wat meer tijd in maar ook liefde en aandacht. Net als het verschil tussen kant-en-klare maaltijden en zelf koken, zeg maar…
Ik lunchte met drumstickjes van Poelier Jos Straathof en een komkommer van de Kleine Achterweg. Op de foto zie je nog crackers en broodbeleg liggen maar die hebben de weg naar m’n mond niet gehaald dus terug in koelkast en broodbox. Voor de lunch had ik ook nog een afspraak met een heel speciaal persoon, fan van deze groep van het eerste uur. Zij gaat mij waarschijnlijk helpen met het invoeren van stalletjes in de vernieuwde website. Als het zover is, zal ik daar meer over vertellen en haar naam noemen.
Na een paar uurtjes getypt, geprint en gesneden te hebben, werd ik door m’n lief een soort van opnieuw ontvoerd naar een leuk restaurant in Den Haag. Ik werd dus verzorgd en dat was een welkome afsluiting van mijn rommeldagje.
Ik voel me inmiddels al wat relaxter omdat ik weer aardig bij ben met de verslagen. Mijn fietstocht naar Schipluiden van vrijdag vraagt om een geheel eigen verslag en zo ook mijn belevenissen van afgelopen weekend.
En heb je al gezien dat we op 15 december weer gaan Snertfietsen? Aanmelden kan op https://www.fietsenvoormijneten.nl/snertfietsen-15dec/
Nou ben ik toch ook zo benieuwd wie van jullie de uitdaging komende winter aangaat om lekker te blijven fietsen voor je eten… wie o wie?
Later!
♀️