Verslag fietsen voor m’n eten – 11/2 – 15/2/2019


Ik loop door de voorbereidingen, uitvoering en nazorg van de Huishoudbeurs natuurlijk gigantisch achter met m’n fietsverslagen. Ik twijfelde ook even, ‘zal ik zover terug gaan in de tijd?’. Maar die aanbieders van dat heerlijke eten verdienen gewoon de vermelding in dit verslag.

In de week van Valentijnsdag had ik niet zoveel tijd om te fietsen. Het werden een paar Rust-en-Restjesdagen waarbij ik me tegoed deed aan Griekse yoghurt en banaan van de Biefit Gezondheidswinkel, granola ontworpen door Lijfstijl diëtisten en speltbolletjes, beide gekocht bij Bakkerij Vreugdenhil, kaas van Kaasmeester Richard, broodbeleg en braadlappen van ZWAARD, slagerij & traiteur, kasbloemkool van de Hoge Geest, sla, komkommer, paprika en eieren van Boer Pait Peter Hoogendonk, tomaat van Lanstomaten, zeekraal van Vishandel ’t Loggertje.

Op dinsdag deed ik een lekker bakkie latte in ’t Breeje Durp en kon ik meteen een paar boodschapjes halen bij Keurslager Poleij. Wat schnitzels en opa’s gehakt gingen mee en ik kon ook nog kans maken op een wintersportvakantie. Maar… een Van der Ende die wint nooit wat, dus helaas…
Ik ging lekker aan de slag met de schnitzels van Poleij en de stoofperen van Boer Pait erbij, gekookt in honing-kruidenwijn en kaneel van de Biefit. Het kookvocht binden met arrowroot, een soort aardappelzetmeel maar dan van pijlwortel.

Woensdag ontbeten we met yoghurt, muesli en blauwe bessen van de Biefit en ongebrande notenmix van Kaasmeester Richard. De lunch bestond uit knäckebröd van Bakkerij Vreugdenhil, eierkoek van Bakkerij vd Berg, smeerseltjes van Poleij en Zwaard en roomboter van de Biefit.

Mijn dagen bestonden vooral uit werken in mijn praktijk SuXeed en op stap met moedertje en schoonmoedertje.
De -tje niet om kleinerend te doen, maar het zijn ook echt van die kleine krachtige vrouwen, die door de tand des tijds en de biologie van het lichaam krimpen. Compacte kracht, wat blijkt uit wat ze beiden hebben meegemaakt en hoe ze daarmee zijn omgegaan. Ik ben supertrots op hen beiden! ❤️❤️

Van mijn schoonmoeder kreeg ik voor Valentijn wat smeerseltjes kado, niet voor op brood maar voor op de huid. Ze had ze gekocht bij Benevolentia, de nieuwe interieurwinkel van mijn buuf die eerst in Maassluis zat en nu in het pand van de croissanterie. Een aanrader als je houdt van country- en cottagestyle en brocante.
M’n ma had een doosje Onwijs Lekker bonbons samengesteld bij Kaasmeester Richard. Beide kadootjes vielen natuurlijk heerlijk in de smaak (en geur).

’s Avonds maakte ik gehaktballen van de opa’s gehakt van Poleij, met witlof van Boer Pait, ham van Zwaard en kaas van Richard. Een balletje zalf werd het, met mayonaise van de Biefit en scharrelmayonaise van Farm I See. Ik kies tegenwoordig natuurlijk liever voor een huisgemaakte of biologische variant. Of eerlijk gezegd heb ik sinds ik niet meer in de supermarkt kom, geen toegang meer tot de Remia’s of Gouda’s Glorie. En ik mis het niet, want de alternatieven zijn nog veel lekkerder en vaak ook met minder suiker of zonder.

Donderdag was de dag van het grote Valentijns kado van Jerry Moerman en Maurice Wubben aan Fietsen voor m’n eten: het aanbod om een stand te bemannen op de Huishoudbeurs. Omdat ik als een tierelier aan de slag moest om van alles te regelen en m’n lief het die middag en avond retedruk had op z’n werk met computerstoringen, stortte ik me op de voorbereidingen en een eerder versgemaakte bak hutspot. Die er op de foto nogal ranzig uitziet, maar in het echt superlekker was, ook als was het bevroren geweest en opgewarmd.

Vrijdags natuurlijk een drukke dag met plannen smeden voor de boeg, dus ik maakte een fruitsalade van handpeer van Boer Pait en banaan van de Biefit. Ik stapte vroeg op de fiets, want ik had afgesproken met Ewa Van Vliet- Fludra van Courgettekwekerij van Vliet. Het gele courgetteseizoen is weer begonnen en dat betekent: Courgettesoepfietsen!

Het was prachtig weer (toen wel) en ik fietste via de Poelzone door de duinen eerst naar Flower Art, waar ik een grote zak zonovergoten paprika’s en komkommers haalde. Bij Van Vliet was op dat moment de bak van het stalletje nog leeg, omdat ze nog weinig afgekeurde courgettes had, die te klein waren voor de supermarkt. Maar voor mij had Ewa speciaal een zakje apart gehouden, om het seizoen officieel in te luiden. Ze gaf aan hoe verbaasd ze was dat haar stalletje zo snel leeg was, nadat ze het eerste bericht had geplaatst in deze groep. Jaja, met inmiddels meer dan 3000 leden, gaat het een stuk harder dan vorig jaar, Ewa… We planden de nieuwe data voor het Courgettesoepfietsen en ik fietste verder richting de Cubalaan.

Op de Cubalaan 25 haalde ik tomaatjes en tomaten, beide voor het goede doel: Team Westland. Op dat moment nog niet wetende dat we met deze groep veel meer voor dat mooie goede doel gingen betekenen dan de opbrengst van die tomaatjes.
Onderweg naar Naaldwijk fietste ik over de Kleine Achterweg nog even langs de schuur aldaar. Ik nam bloemkool, aardappelen, verse zuurkool, handperen en een doos eieren mee.

Daarna nog even een rondje Geestweg. Bij Bakkerij van Malkenhorst nam ik melk van DelflandseZuivel en een speltbrood mee. Ze zijn daar altijd zo goed in het verleiden met lekkere zoetigheden, maar ik was sterk genoeg om te weigeren. Die vetkwabjes gaan er op dit moment toch al niet zo best af, nu ik veel te weinig fiets…
Bij Slagerij Björn van Koppen stond de Big Green Egg alweer lekker te roken, met een onbekende inhoud. Zal vast weer lekker geworden zijn, zoals de grillworst, rookworst, broodbeleg en gehakt die ik meenam.

Bij de Biefit Gezondheidswinkel was het witte bankje in de zon ook erg verleidelijk, maar ik moest door. Ik vulde mijn Griekse yoghurt, boter, mayonaise en speltcracker voorraad aan.
Nog een stop op de terugweg: die heerlijke blauwe bessen van Constantijn Palland aan de Oudelandstraat. Fijn om te weten dat overschotten niet weggegooid worden en op deze manier hun weg vinden naar de consumenten hier.

Na een ritje van bijna 22 km en het opruimen van die enorme buit, ging ik snel lunchen van de verse spullen. Ik zette thee en het doosje Onwijs Lekkerbonbons klaar en ook nog een schaaltje tomaatjes van de Cubalaan, voor als mijn gast geen bonbons zou lusten.
Mijn bijzondere gast was Ester Broug van Boerenfluitjes, om samen te gaan bekokstoven hoe we de bezoekers van de Huishoudbeurs naar onze stand zouden trekken. Zouden die lekkere bonbons van Wim Löbker en de thee van de Biefit een rol hebben gespeeld in het latere succes?

’s Avonds bleek het vrijdag gemakdag te zijn. Ik had nog een gehaktballetje in de pan en maakte er een verse boterham balletje zalf van. Met de smeerseltjes en ander broodbeleg werd het dus een brooddag. Moet toch ook een keertje kunnen?

Dit was het verslag tot en met 15 februari. De komende dagen tracht ik mijn achterstanden wat in te lopen, dus stel je maar alvast in op wat leesvoer. En anders hebben we altijd de foto’s nog…

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *