Verslag fietsen voor m’n eten – 11/1 – 15/1/2021


Er was eens een tijd, lang geleden, dat ik vond van mezelf dat ik teveel bezig was met eten in mijn hoofd. Ik was verslaafd aan allerlei ongezonde dingen, vooral zoet. Vervolgens raakte ik verslaafd aan diëten en moest ieder regeltje secuur worden toegepast. Nu ben ik weer verslaafd… aan fietsen voor m’n eten. Mijn hoofd staat de hele dag op: “wat zal ik vandaag eten?”. En vooral: “waar kan ik het vandaag bij elkaar fietsen?”. Het is nog steeds een verslaving, maar wel een veel gezondere.

Deze week genoot ik van afwisselend makkelijke maaltijden en uitgebreid gekokkerel. Zondagavond was makkelijk: twee Gelderse schijven van ZWAARD, slagerij & traiteur en een salade met slamix, komkommer, radijs, paprika en Vitalientjes van Boeregoed, maïs van de Biefit Gezondheidswinkel en dressing van Kaasmeester Richard en een sjalotje van Eetvanpait.
De overgebleven salade werd samen met de eerder gekookte overgebleven krootjes van Boer Pait, mijn lunch op maandag. Naast wat werk achter de pc, ging ik me ‘s middags voorbereiden op een heerlijk diner voor twee: hertenbiefstuk van Zwaard van de Kerstdinerfietsencoupon, met rode wijnsaus, stoofpeertjes en gebakken krieltjes. De zoete rode wijn van de peertjes, kaneel en arrowroot om het perenkookvocht mee te binden, kwamen bij de Biefit vandaan. De peertjes zelf bij de Kleine Achterweg 7, Naaldwijk.
De rodewijnsaus voor het vlees bestond uit een sjalotje en verse knoflook van Boer Pait, runderbouillon, rode wijn en boter van de Biefit en verse tijm van Boeregoed nog van het Kerstdinerfietsen. En dan komen de beginnersfoutjes van Chef Marja snel tevoorschijn: ik was te laat aan de saus begonnen. De hertenbiefstuk al gebraden, de saus nog te dun. Nou ja, dan maar dunne saus, de smaak was lekker. De ongeschilde krieltjes waren van Boeregoed en met wat cressen van Koppert Cress erop, werd het een prachtige winterse maaltijd.
Dinsdag had ik een afspraak bij een heel bijzondere winkel voor een achtergrondgesprek: Natuurlijk-Westland.
Ik houd jullie nog even nieuwsgierig waarvoor, dat merken jullie vanzelf.
Na dit gesprek kon ik natuurlijk niet met lege handen vertrekken dus ik nam een zakje stuifmeelpollen mee en chocoladedruppels om warme choco mee te maken (gezoet met honing natuurlijk).
Ik had nog groente voor die avond nodig en dacht aan de kasbloemkolen van Ad van der Voort van Kwekerij de Woerd. Ik kon kiezen: klein, nog kleiner of superklein. Ik koos voor 6 superkleine kooltjes, dat maakte bij elkaar toch weer een grote. Nog even bij de Biefit langs voor KarisCrackers en bij Bakkerij van Malkenhorst voor DelflandseZuivel melk en mijn buit was compleet na 10 km.
Omdat ik lekker op de kokkereltoer was, ging ik ‘s middags aan de slag met het maken van pompoensoep volgens het recept van Dokter Tamara. In haar boek ‘Eet beter in 28 dagen’ staat een heerlijk recept. De pompoen, knolselderij en wortel waren eerder al bij elkaar gefietst bij Boeregoed. En de overige ingrediënten heb ik tegenwoordig standaard in huis: uien, knoflook en bouillonblokjes natuurlijk. Verse koriander werd het niet, dus dan maar gedroogde van de Biefit, waar ook de citroen voor een vleugje sap vandaan kwam. Ik nam meteen een kom soep en vulde er flink wat bakjes mee voor in de vriezer, voor een paar gezonde lunches.
Ik had voor het avondeten een rundervink van Keurslager van Leeuwen uit de vriezer gehaald. Met kastanjechampignons van Boeregoed en de kasbloemkooltjes van Kwekerij De Woerd werd het een heerlijk geheel. Vlees en champignons gebakken in roomboter van Delflandse Zuivel.
Woensdag was de ultieme maak-alles-zelf-en-vers-klaar dag. Ik had nog een pak molenbroodmix van Molen De Drie Lelies – Maasland in de kast. En bij het reorganiseren van mijn keukenkastjes, kwam ik de broodbakmachine weer tegen. En dan is één en één meteen een brood. Ik dacht: “ik zet de broodmachine klaar en als ik dan straks terug ben van het fietsen, is het Ping! Brood klaar…”. Broodmix erin, water, boter en … gist… o, gist…?! Dat heb ik helemaal niet in huis. Nou, eerst als een speer naar de Biefit dan. Dus de Vers-Express gepakt voor gist.
Omdat ik die dag mijn eerste Alain Caron recept wilde maken uit ‘De bijbel van de Franse keuken’, zocht ik bij de Biefit meteen nog andere ingrediënten uit: Riesling witte wijn en jeneverbessen had ik nodig voor de zuurkool op z’n Frans. Maar helaas geen jeneverbessen in het kruidenschap dus een appje naar Cindy van Domburg. Die ging het meteen bestellen.
Ondertussen had ik bij Marian’s Kookwereld ook een mooie stoofpan gezien, de Cocotte van Staub Benelux. Want als je dan op de Franse toer gaat, dan meteen met Frans gereedschap. Ik bestelde de pan online en met de bezorging nog dezelfde dag door Rene van Heuveln, zou het toch kunnen lukken om de zuurkool die dag te maken.
Maarja… die jeneverbessen hè, waar haalde ik die dan vandaan? Met buit nummer 1 weer thuis gekomen, gist erin en de broodbakker aangezet. Snel over tot fietsritje nummer 2. Bij Boer Pait Peter Hoogendonk en Coriza Hoogendonk langs voor groente en fruit, waaronder de zuurkool. Het was lekker druk dus tijd voor een praatje was er helaas niet echt. Ik leverde twee grote zakken met recyclebare zakjes in en fietste verder met alweer volle fietstassen.
Toen naar De Lier fietsen. Onderweg even bij Het Blauwe Hek langs. In die pompoensoep hoort namelijk amandelschaafsel en dat was op. Bij deze Zorgbakkerij kun je ook zakjes lijnzaad en andere zaden kopen, dus waarom geen amandelschaafsel? Ze maakten het zakje met liefde voor me klaar en ik nam nog granola en een pakje crackers mee. Helaas zijn ze niet meer op zaterdag open, dus houd hier rekening mee als je naar hen toe gaat.
In De Lier ging ik bij Slagerij D&D op zoek naar het vlees voor de zuurkool. Gerookte spek in dikke plakken en een varkenskarbonade, en ik nam nog een stukje van hun heerlijke warme grillworst mee.
Bij Poelier Jos Straathof ging ik langs voor eendenvet. In het recept van Alain stond ganzenvet, en ik had Jos Straathof even gebeld om te vragen of hij dit had. Maar nee, eendenvet wel en dat is praktisch hetzelfde. Het bleek wel een groot blik te zijn dus ik kreeg wat kleine bakjes mee om het in porties in te vriezen.
Nog steeds geen jeneverbessen gevonden en ik had mijn plannen om de zuurkool te maken, al op de lange baan geschoven. Maar, mijn hoofd zou mijn hoofd niet zijn, als het niet ineens op een idee kwam  .
M’n lief drinkt namelijk weleens gin en stopt daar dan allerlei dingetjes in. En een van die dingetjes in een klein doosje in onze drankkast, is: jeneverbessen! Natuurlijk hebben we jeneverbessen in huis!
Na 30 km fietsen kwam ik verheugd thuis, en Ping! De broodbakmachien was klaar. Pompoensoepje opwarmen, amandelschaafsel roosteren, afgekoelde brood dik snijden en smullen maar!
En na die Ping kwam de Dingdong. René aan de deur met de Cocotte. En ze hadden er nog een kadootje bij gedaan: een Crock Coq, een keukenhulpje in de vorm van een haan om als kruidenbuiltje in de soeppan te hangen. En door Marian van Heuveln zelfgebakken koekjes als dank voor de bestelling. Wat een service!
Dusss… hup aan de slag met de zuurkool à la Alain. Wat een feest om te maken en nog meer om te eten. De rookworst kwam van Bavette Boutique Restaurant Farmshop uit Maasland. Het bijzondere van koken in de Cocotte is dat de deksel zo gevormd is dat het vocht van de condensatie weer in de pan druppelt en alles heerlijk sappig en mals blijft. M’n lief zat ook heerlijk te smullen en de pan is meteen een eyecatcher op tafel.
Donderdag maakte ik als lunch een eerder vers gemaakte tomatensoepje klaar tussen de bedrijven van het schrijven door. Nu ik niet mag masseren van de regering, besteed ik mijn tijd maar aan schrijven en koken. En daar weer over schrijven.
‘s Avonds aan de slag met een tweede recept van Alain: gekaramelliseerde witlof uit de oven, heerlijk met honing en boter. Witlof van Boer Pait, honing van Natuurlijk Westland en boter van de Biefit. Gepaneerde kipschnitzels van Straathof erbij en een sidesalade van Boeregoed en Kwekerij ‘t Woudt.
Gisteren maakte ik nog een kort fietstochtje naar Boeregoed voor vlees van de Delflandse Vleesmeesters, groenten en fruit en zuivel. De winkel is nu uitgebreid naar de schuur en in het kleine gedeelte staat nu een mooie kast erbij voor nog meer verrassingen die ze aan het assortiment gaan toevoegen. En op die kast hing een aanplakbiljet: vrijwilligers gezocht. De buurtkas en de boxen zijn een dusdanig succes dat extra mensen nodig zijn. Dus weet je van aanpakken en wil je deze stichting een handje helpen? Meld je dan aan bij Gabrielle Mosch via info@boeregoed.nl.
Nog even doorgefietst naar de Biefit voor… jeneverbessen. De bestelling was binnen dus hoef ik bij een volgend recept de voorraad van m’n lief niet meer aan te breken.
‘s Avonds maakte ik een uienburger van Slagerij Björn van Koppen, frietjes in de airfryer erbij en rode kool die ik tijdens mijn trip in de Alblasserwaard had klaargemaakt en ingevroren.
Het is weer weekend! Wat zal ik aankomende week gaan eten? Mijn hoofd is constant bezig met eten en daarnaartoe fietsen. En ik hou d’r van!
Fijn weekend, lekker fietsen door de sneeuw?

 ‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *