Verslag fietsen voor m’n eten – 10/1 – 15/1/2019


Ik heb het er warm van… ik had net een hele lap tekst geschreven toen viel m’n facebookapp uit en was alles weg. Dus voortaan eerst maar even de foto’s, dan de tekst op m’n pc typen.

Donderdag 10 januari, de dag vóór de uitzending van BinnensteBuiten. De spanning begon al aardig toe te nemen. We ontbeten met een schaaltje Griekse yoghurt met banaan van de Biefit Gezondheidswinkel en granola van Bakkerij van Malkenhorst en Bakkerij Vreugdenhil, gebroederlijk naast elkaar. Ik had een dag vol achterstallige administratie, snertfietsen promoten en een nieuwjaarsborrel van de Voedselfamilies. Weet je nog die oogstdag in het Provinciehuis in oktober? Waar de foto van mijn record lading eten op m’n fiets vol in beeld stond? Nou, de Voedselfamilies is een netwerk met voedselproducenten en consumenten, die kennis over voeding en de productie daarvan met elkaar delen.

De nieuwjaarsborrel vond plaats in de Hortus botanicus Leiden. Een bijzondere plek waar eeuwen historie over planten en voedsel te vinden is. We werden ontvangen met een glaasje Coolsingel Spar, nee niet die supermarkt, maar een drankje gemaakt van de kerstboom die vorig jaar op de Coolsingel in Rotterdam heeft gestaan. Als dat niet duurzaam is! Onder het genot van een mooi verhaal over eeuwen geschiedenis van de Nederlandse keuken, werden we verblijd met verschillende hapjes, waaronder een bonenburger en spinaziemousse. Nee geen moes, het was echt een luchtige mousse zoals bij chocolade. Erg lekker allemaal.
Ik was laat thuis en had bewust al een bakje zuurkool-pompoenstamppot uit de vriezer gehaald. Niet wetende dat we die lekkere hapjes zouden krijgen, dus die bleef in de koelkast tot de lunch op vrijdag.

Vrijdag 11 januari… de dag die je wist dat zou komen… of zoiets. Natuurlijk rijkelijk aangekondigd in alle kranten en sociale media, de zenuwen bouwden zich steeds verder op. Gelukkig had ik nog een paar massage-afspraken in mijn praktijk, anders was ik ergens flauwgevallen, denk ik. Ik koos ervoor om gezellig in het ‘warme nest’ bij m’n pa en ma zenuwachtig te zitten zijn. Maar ook omdat zij die opnamedag zelf meegemaakt hadden, m’n pa als hulpje voor het verplaatsen van de fietsen en m’n ma als toeschouwer bij het kokkerellen bij Sylvia Simons-vd Berg in De Zoete Inval.

De telefoon stond niet stil, als vanaf het eerste blok niet. De appjes vlogen me om de oren, niet eens tijd om tussendoor naar dat item over dat bijzondere huis te kijken. Ook Alain Caron wilde nog even bellen en weten hoe ik het vond, dus een telefoontje naar ‘Le Chef’ kwam er ook bij. Nog tot laat, veel later dan mijn bedtijd, heb ik appjes en reacties op social media beantwoord. Wat ik zelf van de uitzending van BinnensteBuiten vond? Ja, ze hebben er een ‘onwais leuk stukkie’ van gemaakt!

De volgende ochtend stapte ik op de fiets om de snertroute zelf te fietsen. Niet voor ingrediënten maar om iedereen even te spreken. Bij Het Blauwe Hek waren ze nog door het dolle heen. Ster van de show Jan bleek de hele vrijdag alle klanten al gek gemaakt te hebben dat ze toch vooral moesten kijken die avond. De jongens kregen onderling zelfs een beetje bonje, waarom Jan wel in beeld en zij niet.
Ik nam bij Het Blauwe Hek meteen een halfje maïsbrood mee en eierkoeken. Vlug verder richting Maasdijk.

Onderweg naar Boer Pait werd ik al opgewacht door een flink stel vrolijk blatende schapen bovenop de dijk, die daar gecontroleerd waren neergezet om te grazen. Bij Peter Hoogendonk waren nog net geen dranghekken nodig om al die klanten gecontroleerd binnen te laten in de schuur. Het bleek al vroeg druk geweest te zijn en wie hadden we daar? Trees Persoon, trouwe meefietser voor courgettesoep en snert in groepsverband, dit keer alleen in het wild. Ze kwam ook haar inkopen weer doen aan de Polderhaakweg 29, HvH. Nog even babbelen met celeb-boerin Coriza Hoogendonk, die juist met mij op de foto wilde (zie haar eigen leuke stukkie). Ik nam een voorraadje groenten mee (witlof, sla, andijvie, aardappelen, komkommers en bontgekleurde afgekeurde paprika’s) en eieren.

Bij Bakkerij Vreugdenhil werd ik ook een paar keer aangesproken door mensen die me herkenden, dat is nu niet meer zo moeilijk natuurlijk, die te grote blauwe helm van ‘Sint’ Marja is in de verte al te spotten. Natuurlijk had ik wel meteen mijn bandje strakker gezet, naar advies van een oplettende kijker. Ik kocht wat speltbolletjes, knäckebröd en m’n lief’s favoriete uienkruiers en fietste vlug door naar Santé Holland.

Daar stond Sylvia Simons-vd Berg gezellig te kletsen met Corlinda van der Meer, ook vriendin van deze show. Helaas vergeten een foto te maken, maar ik ging met een grote waterverpakking op de bagagedrager mee naar huis. Nog even langs ZWAARD, slagerij & traiteur voor een shoarmapakket en spekblokjes voor de andijviestamppot. In dezelfde Hoofdstraat in De Lier vind je ook Poelier Jos Straathof, waar ik een nieuwe smaak yoghurt spotte van DelflandseZuivel: appel-kers-kaneel. Hoe zou die smaken? Maar één manier om daar achter te komen: meenemen! Met nog wat kipschnitzels, smeerseltjes en een stuk kaas fietste ik verder met een al aardig gevulde Vers-Espress.

Nog een rondje Geestweg in Naaldwijk voor grillworst en malse riblappen bij Slagerij Björn van Koppen en bananen, schapenyoghurt, roomboter en blauwe bessen bij de Biefit GezondheidswinkelCindy van Domburg was een dagje vrij, dus ik kon niet vragen wat zij van de uitzending vond, maar dat komt wel (nog steeds). Mijn fietsritje duurde toch al twee keer zo lang door alle kletspraatjes met mensen die het gezien hadden. Ik vind dat echt leuk, als mensen me spontaan aanspreken en hun reacties ventileren.

Weer met een fiets met tassen vol lekkers kwam ik thuis. ’s Avonds gingen we aan het shoarmapakket van Zwaard met een komkommer van Keurslager Poleij erbij. Onlangs was er iemand die reageerde op een foto met een in plastic ingesealde komkommer, terecht natuurlijk. Ik ben blij dat ik nu een paar plekken heb gevonden waar de komkommers zonder plastic verpakking eromheen worden verkocht. De komkommer wordt sneller snot in zo’n hoesje, ook in de koelkast.

Zondag hadden we een lekker ontbijtje van speltbolletjes van Bakkerij Vreugdenhil, eierkoeken van Het Blauwe Hek, eieren van Boer Pait, broodbeleg van Kaasmeester Richard, Björn van Koppen en Poelier Straathof. De rest van de dag heb ik op bed of op de bank gelegen, want m’n lief had weer wat opgepikt en mij daarmee besmet. Het was dus ook nog kielekiele of ik maandag wel m’n praktijkafspraken kon draaien, maar gelukkig voelde ik me een stuk beter.

De dag startte weer lekker vroeg met een schaaltje Griekse yoghurt met blauwe bessen van de Biefit en granola van de beide bakkers. Tussen de middag lunchte ik met speltcrackers van Vreugdenhil en broodbeleg van de genoemde slagers en poelier. Ik zag ineens het artikel ‘op de pijp met’ in Groot Westland met centramanager Marjan Naaktgeboren in de hoofdrol. Leuk stukkie Marjan! Toen ik net startte met Fietsen voor m’n eten sprak Marjan tijdens een MKB Westland bijeenkomst eens uit hoe fijn ze het vond dat ik ook de kleine zelfstandige winkelier in mijn fietstochten meenam. Zij zet zich daarvoor namelijk in, om de Westlandse centra te helpen ontwikkelen.

’s Avonds nam ik de kipschnitzels met weer een heerlijke gemengde salade: sla en komkommer van Boer Pait, fetakaas van Keurslager Poleij, paprika van Flower Art, tomaatjes van Lanstomaten, dressing van de Biefit Gezondheidswinkel. Vroeg m’n bed in om nog een beetje uit te snotteren en kracht op te doen voor dinsdag.
Dat was namelijk een bijzondere dag vol afspraken in het oosten van het land.

Dus dinsdag vroeg met de vierwieler naar Apeldoorn voor eerst een gesprek met een potentiële nieuwe voorfietser voor Deventer en omstreken (ook een stukje Salland?). Het was een superleuk gesprek en ik hoor binnenkort of we haar mogen verwelkomen als nieuwe jager-verzamelaar-voorfietser-blogger.
De volgende afspraak vond plaats in Arnhem, met HalloBoer. Dit is een leuk platform, gesubsidieerd door de Provincie Overijssel en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij verzamelen adressen van boeren en tuinders ook op een kaart en wie weet kunnen we hun adressen straks wel met een druk op de knop op onze uitgebreide kaart zichtbaar maken. Wordt vervolgd…

Mijn rondje Oost-Nederland was nog niet klaar want vervolgens had ik in Wageningen afgesproken bij de Wageningen University & Research met uitgever Martijn Adelmund van Uitgeverij Gopher. Zoals jullie misschien weten heb ik eerder een boek over ondernemen uitgebracht en we zijn natuurlijk aan het praten over een tweede (en derde) boek, en nu natuurlijk in dit kader van Fietsen voor m’n eten. Spannende ideeën die hopelijk binnenkort tot concrete plannen worden omgezet. Martijn nodigde me uit voor een bakje Chinees eten dat op de campus van de universiteit geserveerd wordt. Nou dat sla ik ook niet af natuurlijk…

Nog een afspraak in het oosten die dinsdag: de werkgroep Reframing Food, een groep van verschillende universiteiten die nadenken over (en doen) het herkaderen van het voedselproductiesysteem. Ik heb een fijn gesprek gehad met de projectmanager over het toekennen van onderzoeksopdrachten aan studenten. Die studenten gaan dan voor mij aan de slag om te onderzoeken of en hoe dit leukste platform van Nederland groter kan groeien en zich verder kan ontwikkelen tot een leefstijlprogramma. Serieuze ambities, bij deze onwijs leuke uit de hand gelopen hobby… ik hou d’r van hoe het allemaal voortfietst momenteel.

Thuis gekomen na een rit van ruim twee uur nog een bakje eerder vers gemaakte pasta opwarmen en in m’n mik plaatsen en die nieuwe smaak yoghurt van DelflandseZuivel eens uitproberen met de voetjes op de bank. Moe maar zeer voldaan na een dag strak geplande afspraken die helemaal gestroomlijnd verliepen.

Ik hoop dat jullie niet te lang hebben hoeven wachten op deze lange lap tekst en dat je het weer met plezier verslonden hebt. Ik ga dus voortaan eerst mijn foto’s uploaden en dan de tekst op de pc typen, want het risico dat ik een heel verslag in het luchtledige zie verdwijnen wil ik niet meer lopen…

Trouwens, de snertfietstocht van 9 februari zit ook al volgeboekt. Zou ik nog een datum prikken voor een laatste fietsfeestje in deze winter?

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *