Verslag fietsen voor m’n eten – 1/11 – 2/11/2018


Zo, de nieuwe maand is goed begonnen: met een fietstochtje. En met het bekokstoven van een andere leuke fietstocht die we in grote getale samen met Santé HollandBezoek Westland en Slow Food Rotterdam / Slow Food Den Haag gaan doen: Snertfietsen door het Westland op 8 december!
Kijk op deze pagina om je aan te melden: https://www.fietsenvoormijneten.nl/snertfietsen-8dec/. Voor deze tocht heb ik al 8 aanmeldingen, dus nog maar 4 plekken vrij. Als de groep vol is, gaan we op 15 december weer.

En het winkeltje met cakejes van streekproducten van Patricia Booister, Zeestraat 15 in Monster, gaat vandaag officieel open met een Cookiemonsterfeest! En ik heb donderdag stiekem al wat geproefd van die heerlijkheid waar ze producten van Karen Kruijdenberg van Aubainmarie Catering en van Sylvia Simons-vd Berg van Santé Holland voor gebruikt.

Die Sylvia, die organiseert vandaag ook iets leuks in haar winkeltje aan de Oudecampsweg 29, De Lier. Samen met Ilze van Ilze’s curiosa en Sam van Creatief met hout, laat ze je proeven van de lekkerste jams en chutneys, sappen en water en dus met iets extra’s: curiosa en hout. Ik denk dat ik vandaag ook maar eens een kijkje ga nemen tijdens mijn tochtje met de Vers-Express…

Donderdag begon mijn ochtend goed met een heerlijk schaaltje bananenyoghurt van DelflandseZuivel als ontbijtje. Voor m’n lief granola van Bakkerij van Malkenhorst erdoor, voor mij muesli van de Biefit Gezondheidswinkel en gemengde noten van Wessels bij Farm I Seegekocht, erdoor. Met die kast vol leuke glazen potten met inhoud, weet ik steeds weer wat anders te variëren.

Tussen de middag maakte ik een gebakken ei van dubbeldooiers van Boer Pait Peter Hoogendonk, Polderhaakweg 29, HvH (achter Maasdijk), met zeekraal van Vishandel ’t Loggertje erop. Dat is een lekker zoutig plantje waardoor zout strooien over je eitje niet meer nodig is. Speltcrackers van Bakkerij Vreugdenhil erbij met broodbeleg van Keurslager Poleij en roomboter van de Biefit en smullen maar. Maar ik was ondertussen zo druk aan het praten met vriendin van de show Ester Broug van Boerenfluitjes, dat ik vergat m’n eitje te fotograferen. Maar half opgegeten zag hij er ook nog lekker uit.

Op de fiets naar Patricia’s nieuwe winkeltje My Cakes om de primeur te hebben. Ze was druk bezig met macarons spuiten en dat moest natuurlijk op de foto. Met heel hard werken heeft ze een superleuk winkeltje gerealiseerd waar ze ook workshops gaat geven. De horecavergunning voor het mogen serveren van koffie bij die heerlijke cakejes, met streekproductenvulling en weinig suiker, is onderweg. We kletsten wat en ik proefde wat. En liet haar weer druk aan het werk gaan, want ze had al veel bestellingen en voorraad te maken.

Ik fietste door naar Plukkerij Framblij, Zwartendijk 11, Monster, om frambozen te halen. Er lagen meloentjes om mee te nemen, 1 gratis per persoon. Ik rekende de frambozen af en… vergat m’n meloentje. Daar kwam ik natuurlijk pas veel later achter, ja soms zit m’n hoofd te vol en m’n fietshelm te strak.

Ik fietste naar Kwekerij de Woerd, Hoge Woerd Naaldwijk, tegenover de Watertuin. Ze hadden weer van alles aan sappen en jams en lekkere boontjes uit de kas. Ik koos voor de goedkope kromme sperziebonen, die zijn vaak toch gewoon retelekker en bestrijden verspilling. En een paar midikomkommertjes om te knabbelen.

Door naar de Kleine Achterweg. De poes zat me aan te kijken van: wat heb jij daar op je hoofd? Hij wilde niet geaaid worden, toch te buitenaards denk ik. Ik nam komkommer, witlof en eieren mee.

Nog even langs de Biefit Gezondheidswinkel voor wat voorraden: Griekse yoghurt, fetakaas, bouillonblokjes zonder gistextract van de aanbieding. En wat vlees voor de dagen die kwamen. En m’n fietshempie zat nog steeds te strak want bananen vergeten… nouja, vandaag maar halen dan.

Volgende stop: Boeregoed bij De Carlton Tuincentrum. Ik wil courgetteslierten als pasta gaan maken dus even kijken of ze ze hadden. En jahoor, precies wat ik nodig had. Nog een bosje radijs erbij en verder naar de volgende stop: de Naaldwijkseweg 173, ‘s-Gravenzande voor soeptomaten.
Bij pasta di Marja-saus hoort natuurlijk gepureerde tomaat, dus ik nam een klein zakje tomaten uit het karretje mee.

Toch al gauw weer een ritje van 13 km en een leuke buit. M’n druivenveelvraatje was ondertussen met zijn vierwieler (niet dakloos) naar Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight gereden om de drie bakjes te vullen met blauw en wit goud. En toen we even samen naar het strand moesten om onze kitesurfspullen voor het winterseizoen weer naar huis te halen, reden we nog even bij Kaasmeester Richard langs voor kaas en cashewnootjes.

Op het bord bij Richard staat kaaskruidnoten voor de Sinterklaas, ik kan me daar nou niks bij voorstellen, jij? Misschien toch maar eens proeven.
Nog even snel naar Meesterbakker Roodenrijs voor een spelteierkoek voor onderweg naar het strand.

Na thuiskomst met kitespullen ging ik snel aan de slag met de sucadelappen van de Biefit. Blokje roomboter in de pan, peper en zout erop en braden maar. Uien van Boer Pait Peter Hoogendonk snijden, paprika van Kwekerij Berkhoudt (Blaker 18, De Lier) en tomaatjes van Roel de Bakker door de jus en anderhalf uur pruttelen was genoeg voor dat biologische malse vlees. Wel de laurier vergeten en dat gemis van dat gekke kleine blaadje proef je toch…

Ondertussen aan de slag met het koken van de kromme sperziebonen van Kwekerij De Woerd en een kleine salade van komkommer van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk, radijs van Boeregoed, pijnboompitjes van de Landwinkel Klok (Brielle) en dillesaus van Farm I See. Het was weer genieten met een grote G van dat pruttelpotje draadjesvlees en verser-dan-verse groenten.

Vrijdag was een bijzondere dag: een fotoshoot bij Studio Automat in Amsterdam. Compleet met visagie door Nicolette Brøndsted, styling door Inge Holkenborg en fotografie door Marloes Bosch. Waar het voor is? Verklap ik lekker nog niet. Maar dat het over eten en fietsen gaat… dat staat vast. Auteur Ghislaine van Delden-Bakker heeft een heel leuk pakkend stukkie geschreven uit ons gesprek van anderhalf uur. Altijd knap als iemand die grote hoeveelheid woorden weet om te zetten in een kort en duidelijk verhaal.

Na de shoot en autorit even langs Hilde Jansen van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight. Niet voor druiven, die had m’n lief natuurlijk al gehaald, maar voor kistjes en tafelkleden. Waar ik die voor nodig heb? Weer een verrassing die ik nog niet ga verklappen. Het is iets op 17 november dus nog even wachten op een verslag daarvan.

Bij thuiskomst had ik even geen zin om te koken en m’n lief had zich al tegoed gedaan aan eten op de zaak en een hele doos druiven. Ik koos voor een vers soepje uit de vriezer. Wat ben ik blij met m’n voorraadje! Alleen… was het nou pompoensoep of tomatensoep die ik had gepakt. Het werd tomatensoep met ballen dus met een beetje warmte eronder en verse basilicum van het plantje van de Biefit Gezondheidswinkel in m’n keukenraam erdoor, werd het een feest. Nog wat knäckebröd en speltcrackers van Bakkerij Vreugdenhil erbij en broodbeleg van Keurslager Poleij en we konden met de voetjes op de bank.

Die druivenvoorraad ging alweer hard dus vandaag toch maar weer langs bij Nieuw Tuinzight om wat bakjes te laten vullen. Ze zijn er nog maar een week…

En vergeet vandaag niet om filmpje nummer 2 van Koken met Papa Michel Romijn-Oosterbaan te bewonderen, live-maar-niet-echt-live om 14:00.

Zie ik jou vandaag nog ergens op de fiets?
‍♀️ ‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *