Verslag fietsen voor m’n eten – 1/10 – 3/10/2018


Voor wie nu denkt: ‘hee, ik heb die Marja van der Ende al een paar dagen niet gelezen, zou ze nog ontvoerd zijn?’ mag ik je teleurstellen. Ik ben netjes weer aan de arbeid gegaan in m’n praktijk maandag. Maar ik moest natuurlijk wel even bijkomen van al die avonturen, dus nu pas weer even tijd om te schrijven.

Maandag ging ik tussen de afspraken door even snel voor een one-stop-shopping tripje naar Naaldwijk. Eerst even dat kleine beetje plastic dat ik nog wel weg gooi, in de Plastic Heroes container gooien. Hebben jullie ook gelezen dat er voor Westlanders in buitengebied een plastic-kliko bij komt en dat je een plastic zak voor plastic, drinkpakken en blik krijgt als je in de kernen woont. Ik weet nog even niet zo goed wat ik hier nu van moet denken van dit nieuwe plan van Gemeente Westland… een plastic zak om plastic in te verzamelen? Dat wordt hopelijk wel een al recyclede plastic zakken anders mist het volgens mij z’n doel….

Zelf gebruik ik meestal het zakje van het toiletpapier dat niet meer ergens anders voor dient na opening. En dan heb ik maar eens per twee weken zo’n klein zakje. Kleine moeite om dat zelf even in de container te gooien. Drinkpakken en blik heb ik niet omdat ik verder alles in glas koop en de potjes en flessen weer hergebruikt worden door de dames die jams en fruitsappen maken.

Het werd een klein rondje van 8 km. Eerst even naar vriendin Hannah Degraafvanderstaaij en daarna bij de Biefit Gezondheidswinkel langs voor yoghurt, vlees, sla, crackers en kruiden voor de rode kool van Mijnie van der Knaap die ik binnenkort wil gaan klaarmaken en … afwasborstels. Het laatste artikel waarvan ik m’n voorraad uit de supermarkt vorig jaar heb opgemaakt. Zelfs deze zijn bij de Biefit Gezondheidswinkel te bestellen. Wel ecologisch verantwoorde houten exemplaren natuurlijk…

Toen ik thuis kwam met de eerste regendruppels op m’n helm, kreeg ik onverwachts een heerlijk verjaardagskadootje van Nicolette Rosalinde Graff. Nee dit keer geen druiven uit haar eigen kas maar een zeep uit Egypte van olijfolie. Wist je dat Nicolette helemaal gek is van verzorgingsproducten uit Turkije, Jordanië en Egypte? Ze verkoopt ze via haar bedrijf Blue NRG Products. Ik ga ervan genieten om deze pure zeep, eigenlijk van eten gemaakt, op mijn huid te gebruiken…

Na haar bezoekje ging ik aan de slag met de krielaardappeltjes die ik van Fanny in Salland had gekregen. Schillen, koken, bakken in olijfolie en kokosolie van de Biefit Gezondheidswinkel, heerlijk. Ik maakte er een salade bij van de sla van de Biefit, komkommer en tomaatjes van Boeregoed, paprika van de Laan van Heilige Lambertus, feta van Poelier Jos Straathofen radijs van Mijnie, Dwarshaak 30 HvH. Olijfolie van Kaasmeester Richarderover en smullen maar. En de biologische hamburgers van de Biefit gebakken in roomboter van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden erbij.

Dinsdag begon de dag met een yoghurtje van DelflandseZuivel, met banaan van de Biefit erdoor en granola van Bakkerij van Malkenhorst. Na dit heerlijke begin en een rondje huishouden (moet ook gebeuren) bereidde ik me voor op mijn bezoekje aan Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck. Voor de derde blog in de reeks ‘Fietsen voor m’n druiven’ ging ik de pad op voor een rondleiding door Jan van Geest. Ik had Jan eerder ontmoet bij een Partnercafé van Bezoek Westland en we vonden het beiden tijd voor een nadere kennismaking.

Na een opgewarmd pompoensoepje, krachtvoer voor het fietsen, pakte ik de Vers-Express naar Kwintsheul. Het was even zoeken naar de ingang, maar dat bleek van beide kanten, zowel bij het bruggetje bij het huis, als de schuifdeur aan de andere kant te kunnen. Ik begon meteen goed in een stukje historie: het oude huis. Jan begon meteen honderduit te vertellen, dus ik parkeerde m’n fiets in de ouwe schuur en zette m’n dictafoon aan zodat ik alles kon opnemen. Wordt vervolgd dus…

Ik ging natuurlijk niet met lege handen weg van deze plek waar je je meteen honderd jaar geleden waant toen die oude kassen en fruitmuur gebouwd waren. Een als een kleine kas gevouwen bakje met een mooie tros blauwe ballen ging mee in de tas. En ik kan je vertellen: deze zijn óók heerlijk! Aanstaande zaterdag is waarschijnlijk het laatste verkoopmoment, dus wil je ze nog proeven, ga dan tussen 11:00-16:00 naar de Hollewatering.

Onderweg terug naar huis fietste ik over de Wateringseweg en ik kocht tomaten bij Prominent Van Wingerden, De tomatenkraam. Ik had ook nog snoeptomaatjes nodig en die kocht ik bij de Cubalaan 25, waar de opbrengst van naar @Team Westland gaat. Via de Cubalaan kwam ik uit bij Koppert Cress en ik sloeg rechtsaf om wat lekker fruit te halen bij Plukkerij Framblij. Er waren nog B klasse framblijtjes en ik zag een honingmeloen liggen die zo zoet was dat hij plakte aan de buitenkant.

Laatste stop werd Koornneef Versmarkt voor de aardbeien van Westlandse Aardbei. Alles bij elkaar een ritje van bijna 22 km. Omdat we schoonmoeders te eten kregen, snel aan de slag met andijviestamppot. Ik had saucijzen en slavinken van Slagerij Björn van Koppen uit de vriezer gehaald, gebakken in roomboter van Kaas- en Zuivelboerderij van Winden.
De aardappels kwamen deels van @Boeregoed, deels van Fanny. En die andijvie… die kwam nog steeds van de Blaker 16, De Lier. Dit was de vierde keer dat ik van deze krop van € 1 stamppot heb gemaakt. Spekblokjes van de Biefit erdoor, jus erover en smikkelen maar…

En een heerlijk vers fruittoetje kon niet ontbreken, van meloen en frambozen van Plukkerij Framblij, peer van Peter Hoogendonk, banaan van de Biefit, aardbei van Westlandse Aardbei en druiven van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight. Bijna 100% Zuid-Hollands… #ikeetzuidhollands dus…
Schoonmoeders, die gewend is bij de supermarkt te shoppen, ging met op hol geslagen smaakpapillen en een vitamineboost verzadigd naar huis.

Gisteren begon ik met een DelflandseZuivel yoghurt, met frambozen van Framblij en muesli van de Biefit.
En tussen de middag ging ik met gezonde weerstand, onbekend maakt tenslotte onbemind, aan de balkenbrij die ik kado had gekregen van Fanny Beishuizen. Heel dun snijden en goed doorbakken was het advies. En ik moet zeggen: smaakt niet verkeerd. Op een boterham van Bakkerij Vreugdenhil met roomboter van Van Winden was het best te knagen. Het is naderhand ook nog binnen gebleven (aan de bovenkant dan) dus de volgende keer geen weerstand meer.

Verder nog de grillworst van de Sallandse Slagerij Mekers erbij en een boterham met stoofperenjam van Sylvia Simons-vd Berg maakte m’n lunch compleet.
En toen stopte het fotoverslag. Ik had gisteren even zoooo geen zin om te fietsen of te koken. Beetje nasleep van het intensieve weekend? Wie zal het zeggen…
We hebben ons weer eens een keertje heel lekker laten verzorgen via de Thuisbezorgd app, door Plaka Naaldwijk.

Mijn verslag van de fietstocht van vandaag (donderdag) vraagt om een eigen bericht. Teveel foto’s, een te leuke dag om hieronder te vermelden. Later meer dussss…

Heb jij nog gefietst de afgelopen dagen? Wat was je buit en wat heb je ervan gemaakt?
Nieuwsgierig…

‍♀️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.