Verslag fietsen voor m’n biologisch-dynamisch eten – 21/9/2017


Na een praktijkafspraak vanmorgen en soepexpert Linda Bosman die de soepruilclub bezocht om mijn uiensoep te proeven, stapte ik op de fiets om een lange fietstocht te gaan maken.

Het was een krachtsinspanning voor krachtvoer, want vandaag was ik uitgenodigd bij Stadstuinderij Buitenleeft, een stadstuin net buiten Delft, waar biologisch-dynamisch groenten, kruiden en bloemen worden geteeld. Bij aankomst werd ik al hartelijk ontvangen door Margriet Knospe, die de stichting en de zelfoogsttuin runt. Hun filosofie ‘Van buiten word je beter’ is zeker ook op mij van toepassing. Verslavend is het om buiten te zijn en dan nog meer op zo’n bijzondere plek…

Ik mocht dus zelf oogsten, mét kaplaarzen aan, en koos voor munt voor de thee, laurier, andijvie, venkel (weer iets nieuws), wortelen en aardappelen, alles verser dan vers natuurlijk. Stagiaire Marieke die een opleiding volgt in biologisch-dynamische teelt, leidde me rond en hielp me te oogsten en mijn mandje te vullen. Ook plukte ze nog een bosje wilde bloemen voor me. Bedankt Marieke Berkhout!

Van heinde en verre rondom en in Delft hebben mensen een abonnement bij Buitenleeft om zelf hun seizoensgroenten op vaste tijden te oogsten. In de wekelijkse nieuwsbrief schrijft Margriet wat er die week geoogst mag worden en dit wordt aangegeven met paarse vlaggen in de tuin. De komende dagen zal ik jullie laten zien wat voor lekkers ik heb gemaakt van dit krachtvoedsel uit volle grond.

Om dit ritje nog meer kracht bij te zetten, ben ik doorgefietst naar Hoeve Biesland om mijn melkfles te vullen met rauwe melk en nog kip te halen voor mijn avondeten. En bij het dichtstbijzijnde stalletje voor mij, Naaldwijkseweg 116, nog minikomkommers en druiven meegenomen.

Na deze fietstocht terug langs mooie plekjes (zie de plaatjes), heb ik nog een bezoek gebracht aan Martin Van Wingerden van Waterzacht. Waar dit gesprek precies over ging, ja over water in ieder geval, wordt in een van de komende dagen duidelijk…

Vanavond heb ik een roerbak gemaakt van restjes: de laatste gele courgette die ik van Ewa Van Vliet- Fludra van Courgettekwekerij van Vliet had gekregen, paprika van Flower Art, ui van Coriza Hoogendonk, knoflook van de weekmarkt en tomaatjes van de Wateringseweg en nog de twee piepkleine tomaatjes uit de tuin van Jacqueline Duijvestijn. De kipdijen van De Weilandwinkel van Hoeve Biesland erbij, gekruid en gegrild. Een heerlijke compositie….

Heb jij ook zo van het mooie weer genoten en ben je op de fiets gestapt voor je eten?
Ben benieuwd…
‍♀️ ☀️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.