Verslag fietsen (en vierwieleren) voor m’n eten – 2/11/2017


Vandaag een leuk rondje van 20 km. Doel 1 was de Polderhaakweg 29, achter Maasdijk, bij Peter en Coriza Hoogendonk. De opgespaarde zakjes gingen mee zodat zij die weer kunnen hergebruiken. Ik heb daar heerlijke verse kroten meegenomen en een praatje gemaakt met opa.

Soms hoor je dan verhalen waar je niet zo blij van wordt, maar plaatsvervangende schaamte krijgt voor je medemens. Opa vertelde me namelijk dat de perenboom vol met stoofperen net voordat ze ze wilden oogsten, compleet leeggeroofd was… dat is toch bij de konijnen af! En die konijnen waren het echt niet, die ze opgegeten hadden…

Op de terugweg reed ik langs hun land waar ons eten verbouwd wordt. De mannen waren bezig met het graven van een grote geul. Nieuwsgierig als ik van nature ben, even gevraagd waarvoor dat was. “Om het teveel aan water van het land af te voeren naar de sloot”, zei zoon Piet. Even een fotootje gemaakt van die hard voor ons eten werkende mannen gemaakt natuurlijk.

Door naar doel 2: de kippenboer Poelier Gebrs. van der Ende Maasdijk in Maasdijk. Vandaag heb ik eindelijk de biologische grote kippenpoten meegenomen. Wel bevroren dus als je het dezelfde dag wil eten moet je het ’s morgens halen.

Door naar doel 3: de keet van Cees bij Maasdijk 108 (‘s-Gravenzande). De muziek verwelkomde mij alweer hartelijk en ik nam paprika’s en waspeentjes om uit het vuistje te knabbelen mee.

Nog even langs de Westlandse Aardbei voor klasse II aardbeitjes. Bijna niet van ‘echt’ te onderscheiden zo lekker. Laatste stop was Kaasmeester Richard want mijn druiven-veelvraat in huis houdt ook heel erg van kaas dus m’n voorraadje was alweer op.
Nog wat notenmixen meegenomen en toen viel mijn oog op de grote niet te vermijden zak pijnboompitjes. Zelf daarover heeft Richard van alles te vertellen. Ik ga hem maar eens interviewen voor een blog over kaas, denk ik. “Dat gesprek duurt dan minstens drie dagen”, zegt hij. Ik geloof dat zomaar…

Vanmiddag had ik een zakelijke afspraak bij Op Hodenpijl in Schipluiden. Ik besloot met de vierwieler te gaan om niet bezweet aan te komen. Maar ook omdat ik weer een vleespakket van de Delflandse Vleesmeesters wilde meenemen. Die is bevroren en moet dat ook blijven. Kan ik voorlopig weer vooruit.

Vanavond heb ik de verse kroten gemaakt met de grote kippenpoten gegrild. Daarbij een salade van ijsbergsla van Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk, komkommer van Naaldwijkseweg 116 (‘s-Gravenzande), tomaat van Oudecampsweg 25 (De Lier), paprika van Cees, pijnboompitjes van Richard, ui van Coriza.

Het was weer smullen. Smul jij ook zo van het lokale eten dat je op de fiets hebt gehaald?
Nieuwsgierig…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.