Verslag de Eerste Vreugdevitamientjesverkiezing – 11/9/2020


Terwijl ik nu om 3:00 natuurlijk alweer lig te stuiteren voor de heel-ver-weg-trip-met-de-sleurhut, komt een deel van die stuiterballetjes in mijn lijf van gisteren. Want hoe leuk kan je het leven van jezelf en een paar anderen maken, als je de vraag krijgt of je nog saprecepten weet voor een supersonische sapcentrifuge in de koffiehoek van een bakkerij.

Ik wilde Linda Vreugdenhil van Bakkerij Vreugdenhil natuurlijk niet zomaar een paar recepten geven toen ze me dat een maand of twee geleden vroeg. Sowieso zou ik ze zelf gewoon van Google-is-my-friend geplukt hebben. Nee, daar moest een feestje van komen. En dat feestje was gisteren om 16:00.

In de voorbereidingen voor dat feestje hadden we de inzendronde tot 30 augustus gehad, waar 5 inzendingen waren binnen gekomen. In de stemronde van 1-7 september gingen drie recepten door: Juicy Strawberry (op z’n Westlands: sappige aardbei) van Sabrina van der Groef, Vreugdesapje (hoe passend, zouden we er blij van worden?) van Marloes Ammerlaan en Westlands Goud of Paars (afhankelijk van wat je erin stopt) van Arnan Veldhuizen / Annemiek V-b.

Linda had een paar mooie werktafels klaargezet, de prijzen stonden te pronken, de sapcentrifuge stond geduldig te wachten, de snijplanken lagen klaar.
Even een bakkie pleur met wat lekkers erbij voor de juryleden en kandidaten die binnen druppelden, compleet met aanmoedigend kroost erbij. En het hield nog niet op met de prijzen bij dat goed gevulde bakkersverrassingspakket, ook Dirk Huisman van Huisman AGFNely de Bruin Passion for Flowers en Mike Van Rheenen van Tramhuisje hadden iets voor de winnaar meegenomen. Om de druk op de ketel … ehhh … sapcentrifuge nog een beetje op te voeren.

Na een korte introductie door Linda en uitleg over de competitie door de Fietsburgemeester, die voor deze speciale gelegenheid natuurlijk haar ambtsketting had meegenomen, ging kandidaat nummer 1 aan de slag, met al die ogen op haar handen gericht.

Mike nam ondertussen de bereidingstijd via de stopwatch op, zodat ook duidelijk werd hoe lang het duurt voor het sapje in het glas belandt. Ook keek hij naar de kleur en liet hij zijn ver ontwikkelde smaakpapillen hun werk doen. Dirk had de groenten en fruit verzorgd en rekende uit wat de kostprijs van het sapje werd. Nely was toen de aanstichtster van het idee van de sapcentrifuge en zij en ik keken er vooral naar als consument. We beoordeelden alle vier op smaak. Zo kregen we een compleet beeld van de sapjes, een uitgebalanceerde jury dus, net als die heerlijke saprecepten.

Sabrina fleurde haar sapje op met een takje munt en proeven maar. Op die leuke notitieblokjes noteerden we onze cijfers, de sapcentrifuge werd weer schoongemaakt en doorgespoeld om geen beïnvloeding van het volgende sapje te krijgen en kandidaat 2, Marloes, kon aan de slag met haar Vreugdesapje.

De appels, sinaasappels, zomerfruit, verse kruiden, banaan en gember vlogen ons om de oren bijna toen de sapcentrifuge z’n werk deed. Na het proeven van sapje nummer 2, weer even het apparaat reinigen en Annemiek kon haar kunsten vertonen. Werd het Westlands Goud of Paars? Het werd Paars, wat meteen een extra uitdaging zou worden voor die mooie witte bakkerskleding als dit sapje zou winnen.

Na al het zwoegen en proeven, ging de jury in beraad en werden de punten gegeven. Om beïnvloeding van de juryleden te voorkomen, maakte ik pas naderhand het aantal stemmen uit de stemronde bekend, zodat we er ook de factor ‘aantrekkelijkheid zonder geproefd te hebben’ aan toevoegden.

En het werd daardoor nog duidelijker wie de winnaar was. Iedere kandidaat kreeg nog wat feedback over hun sapje mee van de juryleden en ik maakte met burgemeestersketting om, de puntentelling bekend:

– Sabrina had met haar sappige aardbei 25 jurypunten en 25 stemmen, goed voor 50 punten totaal
– Op smaak ontving Marloes haar Vreugdesapje 30,5 punten, maar zij had minder stemmen ontvangen, dus met die 17 stemmen erbij kwam ze op 47,5 punten
– ultieme winnaar Annemieke ontving maar liefst 36 stemmen in de stemronde en met de jurypunten erbij, zelfs 43,5, kwam zij op 79,5 punten!

Blije kids en een blije Annemieke namen de vele prijzen in ontvangst en iedereen, ook de juryleden ging er met het paradepaardje van de bakkerij naar huis: de marsepeincake. En een prachtig boeket van de hand van Nely. En de nummers 1, 2 en 3 ontvingen ook nog een kadobon van het Tramhuisje. Geniet van al die mooie prijzen!

Nog even nakletsen en granola van Lijfstijl diëtisten mee voor m’n kampeertrip en op het fietsie weer naar huis. Dat prachtige boeket kon ik niet neerzetten vanwege m’n trip, dus wie kon ik er beter mee blij maken dan de mensen die op ons vogelbeestje gaan passen…

Even kijken of ik voor de wekker gaat nog even de slaap kan vatten, nu ik deze fijne indrukken van gisteren zo uitgekauwd en verteerd heb in dit fietsverslag. Jullie zien me vanzelf weer als ik weer wat leuks te vertellen heb… Later!

‍♀️ ‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *