Verslag Courgettesoepfietsen – De week van Nationaal Park Hollandse Duinen – 25/9/2021


Wat een prachtweertje gisteren en wat een prachtgroep! Het was inmiddels anderhalf jaar geleden dat ik een fietstocht met een groep had georganiseerd dus toen Bezoek Westland vroeg of ik iets wilde doen voor het Nationaal Park Hollandse Duinen, twijfelde ik geen moment.

Wist je dat we in een heus Nationaal Park wonen? Je zou het soms niet zeggen met al dat glas en steen en het groen vooral onder glas in plaats van daarbuiten, maar het is echt zo! Deze fietstocht stond daarom ook in het teken van de duinen. Het werd een toer vol verrassingen.
Bij Bondi Beach Monster ontmoetten we elkaar, dronken we een drankje op het terras en deed ik de administratie. Bedankt voor jullie bijdragen in onze spaarpot!
Het recept van de courgettesoep werd uitgedeeld en we bespraken de route die we gingen fietsen.
Eerst een stukje door en over de duinen om de sfeer van de natuur te proeven. Het was meteen zo gezellig dat ik al kletsend met Queenie Palm de oprit het duin op miste, haha. Gelukkig even verderop de herkansing om de beentjes te testen.
De eerste stop was courgettefleur aan het Vlotwateringpad in de Poelzone, waar het altijd heerlijk fietsen is. De zakjes courgettes verdwenen rap in de fietstassen, het stalletje was leeg. Gelukkig zag Nathalie Zwinkels ons staan zodat ze voor anderen konden bijvullen.
Via de Rusthovenlaan en het IJsselmeer (de straat niet de Zuiderzee zelf) fietsten we naar Boeregoed. Daar werden we verrast door een welkomstpraatje van Gert Kögeler en een uitgebreide uitleg door Gerard over het aangelegde mini-voedselbos met kruiden en groenten en fruit. Gerard had een potje pesto van Oost-Indische kers gemaakt, zodat we konden proeven. Pesto is een onderdeel van de soep dus waarom niet helemaal zelf maken en dan met een ander kruid dan basilicum? Echt bijzonder gedaan!
Tijd voor het aangeboden bakkie was er niet, want er moest ook geshopt worden en we hadden een vol programma. Even verderop wachtte ons de volgende passievolle ondernemer bij Natuurlijk-Westland. Een korte toelichting door Gerrit Stuurman over wat hij allemaal aan honingproducten in de winkel had en we deden onze inkopen.
Via het pad langs de Plas van Alle Winden kwamen we weer in de Poelzone en we fietsten weer terug naar de duinen. Bij Slag Beukel weer naar links en bij T Kommaatje even tomaten en komkommers kopen.
Volgende stop werd de Westlandse Aardbei, waar Sandra Huysman ons binnen verwelkomde om vol gedrevenheid het verhaal over de smaak en de manier van verspreiding van hun aardbeien te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat hun aardbeien niet naar groothandels gaan, maar alleen door henzelf rechtstreeks worden geleverd aan winkels voornamelijk in de directe omgeving? Ze houden daarmee een volle controle op het eindproduct.
Even shoppen in de automaat en snel door naar de volgende stop. De buikjes rammelden al en ik had een kleine verrassing in petto. Aangezien deze dag in het teken van de duinen stond, leek het me passend om de oude duinen te bezoeken. In het Staelduinse bos… jaja je leest het goed! Tafelkleed en lunchpakketje mee en een stukje wandelen.
Eerst even picknicken bij een grote boomstronk die als statafel diende. Na de bammetjes naar binnen gewerkt te hebben, wandelden we naar een verscholen pad, waar je goed kunt zien dat dit heeeel vroegah duingebied was. Met een beetje zand in de schoenen van de afdeling, wandelden we buitenom terug naar de fietsen en gingen we naar de volgende stop.
Via de Laan van de Heilige Lambertus en de Naaldwijkseweg fietsten we naar de druivenkas van Theo van den Bos. Hij is een hobbyist die net pas een week zijn druiven aanbiedt, maar er nu alweer bijna doorheen is. We proefden de onderste van de tros en knipten de zoete trossen om te kopen.
Met weer een tas vol lekkere snoepjes fietsten we verder naar de volgende stop: Plukkerij Framblij. Daar stond Gerda Bruinsma al te trappelen om ons een leuke rondleiding te geven langs het te plukken fruit en de heuse bloembedden in de kas. Na deze ronde door nostalgie en langs de tomeloze creativiteit van Gerda, rondden we de dag af.
Er was zoveel te zien, doen en kopen, dat we zwaar over tijd gingen. Het laatste stukje van de route werd teveel dus iedereen keerde vanaf Framblij huiswaarts.
Ik fietste samen met Ria Roessen nog even langs de Biefit Gezondheidswinkel om nog wat inkopen te doen. Voldaan moe kwam ik om 16:30 thuis. Even de buit bewonderen en opruimen.
Deze groep van 12, bestaande uit Sandra Roodkerk, Robbert Hoogland, Elizabeth Voorberg-Koelewijn, Trees Persoon, Nicoline van der Velden, Riet Kwant, Ria Roessen, Queenie Palm, Gina Verzendaal, Ko Tijsmans, Marga Schmit en Frans Vos, heeft de smaak naar meer weer aangewakkerd. Wie weet… binnenkort weer een snertfietstocht? Houd de berichten maar in de gaten!

🚴🏼‍♀️💨🍵

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *