Verslag allereerste ‘Tour de Tapas Krimpenerwaard’


Wat een heerlijke dag en leuke groep deze allereerste Proefrit ‘Tour de Tapas Krimpenerwaard’. Het was gelijk al een gezellige ontvangst bij Broodje Kadootje waar we werden onthaald met koffie/thee en zoete lekkernijen uit eigen keuken. Dat belooft wat voor de rest van de dag. Een diverse groep meefietsers uit Nieuwerkerk-, Ouderkerk- en Krimpen a/d IJssel maar ook uit Lekkerkerk, Schoonhoven en Krimpen a/d Lek. En waren de ‘gewone’ fietsers en degene met elektrische ondersteuning goed aan elkaar gewaagd.

Langs de Lekdijk afgedaald naar het Kooipad met prachtig uitzicht op eendenkooi Bakkerswaal op weg naar Pluktuin De Zonneroos. De tuin doet haar naam eer aan; niet alleen scheen het zonnetje uitbundig maar ook alle bloemen en groentes die je zelf kunt plukken & oogsten geven je een zonnig gevoel. Onder deskundige leiding van eigenaresse Nelleke proefden we verschillende smaakverrassingen zoals eetbare bloemen, chocolademunt, kaneelbasilicum en nog even snoepen van de herfstframbozen. Prei geoogst evenals bietjes en koolsoorten, zo de eerste buit zit in de fietstas en wij weer in het zadel op naar het volgende adres.

Dwars door het Loetbos op naar Berkenwoude met een korte stop bij De Rode Mus met uitleg over de besssentuin en langs het altijd gezellige stalletje bij Westeinde nummer 62. Het is hier wel treintje rijden op deze smalle weg met toch wel wat verkeer. Aan het einde komen we (iets te vroeg) aan voor onze polderlunch bij Het Schapenschuurtje. Wat is het toch een prachtige en welkome plek! De soeppan hangt al boven het vuur en allerlei polderlekkers wordt aangedragen van desembrood tot wildpaté, van kaas tot verse melk, een stoofpannetje met pittige gehaktballetjes en nog veel meer. De groep geniet van de lunch, het samenzijn en de uitleg van eigenaresse Rebecca die vol passie vertelt waar alle producten vandaan komen.

Uitgerust en voldaan trekken wij verder door de polder, wat is het hier toch mooi … écht genieten! We hebben flinke de vaart erin want we zijn ook iets te vroeg bij de biologische geitenboerderij De Bonte Weide. Wat een feestje al die geiten zo tevreden in de stal terwijl de kleintjes rondom op het erf spelen en er een spelletje van maken dat wij er zijn. Geitenboer Mart-Jan geeft uitleg over zijn bedrijf met de geiten, een paar koeien, paardjes en een tevreden knorrend varken in de modder met haar kroost. En natuurlijk proeven we van de heerlijke en gezonde geitenkefir en verschillende geitenkaas soortjes. Lekker hoor!

We steken de N207 over naar Stolwijk en op naar de Schoonouwenseweg waar de kippenfarm is van Stolweitjes. Ook hier hebben de hangbuikzwijntjes jongen van die ieniemienie biggetjes nog die gezellig samen met de huisgeiten in één hok bivakkeren op de wei voor het huis. Boerin Jeanne wacht ons al op met overheerlijke omeletrolletjes in verschillende smaken. Zij leidt ons rond op de kippenfarm waar de kippen een vrije uitloop hebben en vertelt enthousiast over het merk, afzetgebied en showt ons de eierinpakmachine. Werkelijk indrukwekkend!

Intussen is het wel wat gaan regenen maar dat mag de pret niet drukken. We fietsen lang het prachtige fietspad dwars door de polder Koolwijk voordat we aankomen bij kaasboerderij Jongenhoeve aan de Benedenberg. Ook hier proeven we van de vele verschillende kazen, waaronder de onlangs verkregen cum laude prijswinnaar. Smullen! In het winkeltje is een groot aanbod aan allerlei streekproducten uit de regio, je wordt echt een soort ‘hebberig’ van al dat lekkers. Producten gaan dan ook gretig over de toonbank.

Vol beladen en voldaan fietsen we terug naar ons startpunt. Het laatste stuk wind tegen en regen maar dat is snel vergeten als we bij het gezellige Broodje Kadootje ontvangen worden met een drankje naar keuze en als afronding nog een bordje tapas. Hier nog de laatste inkopen, wat denk je van die Stroopwafellikeur? Zoals gezegd een heerlijke dag!

Suzan, Nannien & Arike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *