Veelgestelde vragen ‘Fietsen voor m’n eten – Westland’


Fietsen voor m’n eten – Westland‘ is een persoonlijk initiatief van mijzelf (Marja van der Ende) om eten te kopen tijdens het fietsen. Op tuinderslaantjes en boerelandweggetjes en op weekmarkten kun je stalletjes, 24/7 automaten, schuren, marktkramen en winkels vinden waar je jouw dagelijkse groenten en fruit, maar ook eieren, zuivel, vlees en vis kunt kopen. Ook bijzondere speciaalzaken zijn te vinden op de kaart. Grote supermarkten niet, omdat de essentie van dit idee is om de kleine lokale ondernemers en soms hobbyisten te steunen.

Hier vind je de meest gestelde vragen over het initiatief ‘Fietsen voor m’n eten – Westland‘:

  1. Waar vind ik de kaart?
  2. De kaart is in mijn scherm niet zichtbaar. Hoe komt dat?
  3. “Kost dâh?” Oftewel: Wat kost dat om op die kaart te staan?
  4. Marja, waarom doe je dit?
  5. Je hebt er zeker een dagtaak aan, Marja?

Hieronder de antwoorden:

1. “Waar vind ik de kaart?”
Omdat ik in de Facebookgroep ‘Fietsen voor m’n eten – Westland‘ zoveel tips en adressen ontving waar je tijdens het fietsen je eten kunt kopen, heb ik met My Maps van Google een regiokaart gemaakt.

Hieronder de link naar de kaart:

2. “De kaart is bij mij niet zichtbaar. Hoe komt dat?”
Sommige apps op je mobiel, waaronder Safari (iPhone) en soms de Facebookapp, of browsers op je pc laten een wit vlak zien onder de uitleg van de kaart. Hoe dat komt, wordt nog onderzocht. In ieder geval is de kaart wel te zien op Google Chrome en Internet Explorer.

3. “Kost dâh?”Oftewel: “Wat kost dat om op die kaart te staan?”
Helemaal niets.
De kaart is samengesteld op basis van tips van afnemers van eten bij stalletjes langs de weg. Natuurlijk kan een aanbieder zichzelf aanmelden en in de Facebookgroep af en toe ook informatie over openingstijden, zondagsopeningen, aanbiedingen en aanbod delen, graag zelfs. Zo maken we gezamenlijk een compleet overzicht van alles wat er is. Er is geen voorkeur voor de ene of de andere aanbieder. Iedereen is welkom en iedereen die de locaties bezoekt, heeft eigen voorkeuren. Inmiddels worden ook getipte bijzondere tussenstops vermeld op de kaart, zodat je het fietsen voor je eten kunt afwisselen met een heerlijk kopje koffie of thee of een lunch. Ook de zondagsopeningen en straks (volgende stap) de winteropeningen worden in een aparte laag op de kaart vermeld.

4. “Marja, waarom doe je dit?”
Het antwoord op die vraag heeft inmiddels een aantal lagen:

  1. Voor mezelf en mijn gezondheid
    Dit initiatief is begonnen omdat ik zelf een vraag beantwoord wilde krijgen: “Waar vind je stalletjes, kraampjes, automaten, landwinkels in de regio om al fietsend mijn eten te kopen?”. Het idee is ontstaan tijdens een vakantie in Zeeland, waar ik doordeweeks alleen mijn fiets had om mijn boodschappen te doen.
    Ik startte op 23 augustus de Facebookgroep ‘Fietsen voor m’n eten – Westland‘ en voegde ongeveer 100 vrienden toe van wie ik wist dat ze in de regio woonden. Binnen 3 dagen was de groep al 500 leden groot en inmiddels staat de teller op bijna 650 (update 5 sept: bijna 950). Ik wilde meer fietsen en door dat te combineren met het kopen van meestal biologische, verse producten, kan ik wat afvallen en kan mijn gezondheid ook verbeteren. Hopelijk voorkom ik daarmee klachten in de toekomst.
  2. Voor jou
    Omdat ik merkte dat er zoveel mensen met dezelfde vraag rondliepen en er zoveel tips binnen kwamen, heb ik het mezelf en daarmee jou wat makkelijker gemaakt door de regiokaart te maken. Ik hou ervan om ervaringen te delen en mensen in beweging te krijgen. Wellicht werkt mijn overenthousiasme, inmiddels verslaving, om te fietsen voor m’n eten ook wel motiverend voor jou.
  3. Voor de hardwerkende Westlander en streekgenoot
    Het Westland en de regio daaromheen blijkt vol te zitten met bijzondere verscholen plekjes. Hardwerkende lokale ondernemers en streekgenoten die hun, met hart en handen verzorgde, etenswaren aan de man brengen. Bij veel locaties kom je mooie verhalen tegen, als je een praatje aanknoopt met de aanbieder. Op deze manier steun je onze regionale economie en leer je het Westland en de rand daarbuiten beter kennen.
  4. Voor de maatschappij en het milieu
    Al in de eerste week fietsen voor m’n eten merkte ik een aantal zaken: ik verbruik minder plastic en ik gooi minder eten weg. Dus om verspilling van grondstoffen, voedsel en energie te voorkomen, blijkt fietsen voor m’n eten een bijdrage te leveren.

5. “Je hebt er zeker een dagtaak aan, Marja?”
Gezien het werk dat ik in de eerste paar dagen aan het samenstellen van de regiokaart en het schrijven van verslagen van mijn fietstochten heb gehad, kan ik me voorstellen dat het voor anderen zo overkomt. Door het fietsen te combineren met boodschappen doen en foto’s van de stalletjes maken en doordat het schrijven bij mij heel snel gaat, valt dit in de praktijk best mee. Ik laat mijn creativiteit de vrije loop en dan bestaat de factor tijd niet. Bovendien heb ik affiniteit met computers en slimme apps, waardoor ik veel tijd bespaar.

Ik kan me ook voorstellen dat het voor jou als mede-‘fietser voor m’n eten’ anders is. Als je een fulltime baan hebt en/of een gezin met kinderen, waarin je liever kiest voor gemak en snel even naar de supermarkt, dan maak je andere keuzes dan ik. Binnen mijn zelfstandig ondernemerschap kan ik helemaal zelf kiezen hoe ik mijn dagen en weken indeel en kan ik makkelijker het fietsen voor m’n eten inplannen. Bovendien leef ik volgens de principes “waarom makkelijk doen als het moeilijk kan”, “alles met meer aandacht doen” en “zoveel mogelijk combineren”.

Toch kun je ook in jouw situatie altijd fietsen voor je eten. Al is het één keer per week meer dan anders, dan maakt het al verschil. De kaart staat nu klaar voor iedereen en wordt de komende tijd nog meer uitgebreid met ideetjes die ik heb en die anderen mij aanreiken. In de herfst- en winterperiode zal ik waarschijnlijk niet minder fietsen, maar zijn veel locaties dicht of weg. Het fietsen voor m’n eten zal zich dan concentreren op de locaties waar een breder aanbod in één keer meegenomen kan worden, bijvoorbeeld de landwinkels en reformwinkels. Dit is nog steeds niet vergelijkbaar met de supermarkt. Ook in de winter kan ik mijn inmiddels tot verslaving verworden, uit de hand gelopen hobby voortzetten. De frequentie van de verslagen die ik in de Facebookgroep schrijf, zal dan waarschijnlijk afnemen van dagelijks tot één- of tweewekelijks.

Ook hoop ik dat anderen hun verslagen in de Facebookgroep gaan delen. Wat zou het toch inspirerend zijn als we er met z’n allen een beweging van kunnen maken, meer fietsen, meer lokale producten afnemen en ook nog gezonder worden! Doe jij ook mee met ‘Fietsen voor m’n eten – Westland‘?

Zijn jouw vragen hiermee ook beantwoord?
Zo ja, wat fijn.
Zo nee, stel je vraag.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *