Tips bij een kleine beurs
door: Marja 15 september 2017
Toen ik startte met fietsen voor m’n eten, had ik mezelf een klein zelfonderzoek opgelegd: zal ik meer of minder geld uitgeven dan wanneer ik mijn eten in de supermarkt koop? Ik heb nu bijna een maand gefietst voor m’n eten in de regio Westland en mijn maandbudget is bijna op. Voor mij was het dus om het even, niet meer, niet minder uitgegeven. Nou ben ik iemand die niet zo op prijzen let, het verhaal achter het product heeft meer mijn aandacht. Bij de een heb ik wat duurder ingekocht, bij de ander heb ik voor weinig de kromme sperziebonen en komkommers meegenomen die je niet in de winkel ziet liggen. Als ik op prijs ga letten, zal het zeker goedkoper kunnen…
Reacties van anderen
Hoe ervaren anderen in de Facebook-groep ‘Fietsen voor m’n eten – Westland‘ het kopen van eten langs de weg, op financieel vlak? Regelmatig reageerden leden van de groep met de opmerking dat de aanbiedingen in de supermarkt toch aantrekkelijker waren voor mensen die weinig te besteden hebben. Sanne reageerde op mijn oproep voor tips voor mensen met een kleine beurs, juist met de volgende opmerking:
“Hier ook een kleine beurs (en proberen juist zo klein mogelijk te houden dat we ook nog iets leuks met de kids kunnen doen of voor nood). Ik ben juist van mening dat de stalletjes goedkoper zijn dan de supermarkt. Als je al d.m.v. de groente en fruit afdeling kan ontwijken in de supermarkt, scheelt dat alweer 1/3 verleiding om ‘onnodige’ extra dingen te kopen. Als je bijv. aardbeien duur vindt, dat klopt maar die moeten ook snel op. En wat is goedkoper: fietsen/auto naar een stalletje of een vliegtuig die je groente uit een ander land haalt. En niks is mooier dan zien waar je eten vandaan komt. Het lukt hier om groenteboer, kaasboer, bakker en voor het overige de supermarkt binnen budget te blijven. Alleen supermarkt juist niet.”
Een interessante reactie, die natuurlijk over meer gaat, dan alleen de prijs die wij betalen voor het product. Hoe komt het dat wij in het Westland omkomen in de (ook biologische geteelde) tomaten en in de supermarkt de biologische tomaat uit Spanje vandaan moet komen? Met alle vervoerskosten, energieverbruik en milieulast, die daarvoor nodig zijn om ze hier te krijgen….
Als inderdaad blijkt dat fietsen voor m’n eten goedkoper is dan boodschappen doen in de supermarkt, dan is dat voor mensen met een beperkt budget een extra stimulans om dit te gaan doen. Hieronder een paar tips om goedkoper aan je eten te komen:
7 Tips voor mensen met een kleine beurs*:
- Kies stalletjes uit waar producten aangeboden worden, die anders afgekeurd en weggegooid zouden worden. Ze zijn soms onooglijk om te zien, maar net zo lekker of zelfs lekkerder.
Denk bijvoorbeeld aan:
– de stalletjes van de vele hobby-kwekers die er in het Westland zijn,
– Jan Hoogendonk en Peter en Coriza Hoogendonk aan de Polderhaakweg, respectievelijk nr 17 en nr 29 (weekaanbiedingen, tip van Roxanne van de Riet),
– Mijnie van der Knaap aan de Dwarshaak, veel seizoensgroenten,
– groentepakketten op zaterdag op het ABC terrein in Poeldijk.
- Kies winkellocaties uit waar met vrijwilligers of met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt wordt gewerkt. Zij hebben meestal geen winstoogmerk, krijgen vaak subsidies en kunnen daardoor hun producten goedkoper aanbieden.
Denk bijvoorbeeld aan:
– het Westlands Museum,
– de Boeregoed Buurtkas,
– Buitenleeft Delft,
– Pluk! Den Haag,
– Lekker Nassûh Versmarkt, hier kun je meehelpen op de markt en daarmee nog € 2 besparen op je groenten- en fruitpakket.
- Leg jezelf een vast budget voor boodschappen op (tip van Sanne). Voor de producten die je nog wel bij de supermarkt haalt: gebruik de zelfscanner, zodat je niet bij de kassa voor verrassingen komt te staan.
- Maak een boodschappenlijstje op route (tip van Sanne). Zorg daarbij dat je alternatieve stalletjes weet voor de producten die je nodig hebt, zodat je daar naartoe kunt fietsen als je een leeg stalletje getroffen hebt. Zo fiets je ook nog net wat meer en blijf je weg van de supermarkt.
- Doe ervaring op met het maken en conserveren van jams, sappen, purees en sauzen. Zo kun je meer fruit en groenten meenemen als het toevallig goedkoop wordt aangeboden en daar later op een andere gezonde manier van nagenieten.
Heb je hier geen tijd voor? Kijk dan eens bij het stalletje van Francien van Haften, Alsemgeestlaan ‘s-Gravenzande (tussen nrs 1 en 2). Zij is erg creatief met het maken van deze producten. - Tip van Carla: “Ik heb een manier gevonden om heel goedkoop maar toch goed te eten. Ik haal inderdaad mijn groenten bij de lokale stalletjes, en ik kook altijd voor 2 dagen. Omdat het niet lekker is om 2x hetzelfde te eten houd ik de groenten (meestal 3,4 soorten) en het evt vlees meteen na het bereiden apart, gaat zo de koelkast in. Zo kan ik de ene dag bv rijst erbij eten, en er de andere dag een heel ander prakkie van maken. De tweede x dat we er van eten voeg ik altijd 1 verse groente toe, bijv. een paprika, of koolrabi, een courgette; net wat ik wil. Ook houd ik er een dag tussen (waarop ik weer voor 2 dagen eten bereid & hetzelfde doe, met een dag ertussen;)) zo bespaar ik echt veel, en we hebben helemaal niet het idee dat we constant hetzelfde zitten te eten:)!”
- Tip van Jacqueline: “Ik heb nog een tip. Ik koop de verschillende groenten op het moment dat ze goedkoop zijn. Dan neem ik een aantal diepvrieszakjes en vul deze met kleingesneden courgette bijvoorbeeld. Deze vries ik in en als ik dan een andere keer bijv. goedkope paprika of tomaat zie, dan snijd ik die thuis ook in kleine stukjes en verdeel dit over de zakjes in de vriezer. Zo maak ik mijn eigen groentepakket altijd handig om te roerbakken voor bijv. in een pasta.”
Veel plezier met het toepassen van deze tips!
Zijn dit waardevolle tips gebleken voor jou of heb je nog meer tips die zeker op deze lijst thuis horen? Laat het weten in de Facebookgroep ‘Fietsen voor m’n eten – Westland‘.
*Alle genoemde locaties zijn terug te vinden op de regiokaart op www.fietsenvoormijneten.nl.